PDA

Zobacz pełną wersję : Takie tam pytanie z ciekawości - jak działa matówka?

Eu07
29-04-2010, 22:57
Tak z ciekawości pytam jak funkcjonuje matówka we współczesnych lustrzankach? Mam na myśli to że obraz nie powstaje na niej na drodze czysto optycznej (chyba), coś tam działa elektroniką... wnioskuję to z tego, że przy braku zasilania aparatu matówka jest nieczytelna. Jak ktoś mi wyjaśni, będę wdzięczny :)

catintheflat
29-04-2010, 23:30
Wszystko dzieje się tak samo jak we wszystkich lustrzankach czy cyfrowych czy analogowych. Nikon ma po prostu specjalny ekran LCD umieszczony za matówką(jeśli się mylę to mnie poprawcie), który wyświetla punkty AF oraz siatkę, a gdy nie ma prądu ten ekranik po prostu się zaciemnia. Inni producenci montują specjalne szybki z punktami AF oraz ich podświetleniem dlatego tam wizjery się nie zaciemniają :)

T.Z.
29-04-2010, 23:37
Nie kumam cię, wyjmij aparat spójrz przez wizjer przy wyłączony i zobaczysz , że wszystko widać. Obraz wpada przez obiektyw na lustro , chyba dopiero jest zapisywany na matrycy, no ale niech się wypowiedzą więksi fachowcy.

catintheflat
29-04-2010, 23:42
Nie kumam cię, wyjmij aparat spójrz przez wizjer przy wyłączony i zobaczysz , że wszystko widać. Obraz wpada przez obiektyw na lustro , chyba dopiero jest zapisywany na matrycy, no ale niech się wypowiedzą więksi fachowcy.

Że co ?

Eu07 ma na myśli to, że po wyjęciu baterii obraz we wizjerze się zaciemnia...

Meggido
30-04-2010, 08:18
Obraz na matówce powstaje na drodze czysto optycznej. Nie ma "wspomagaczy" elektronicznych. Następnie po przejściu przez matówkę trafia w pryzmat i z niego dopiero do naszych oczu. Informacje widoczne w wizjerze na matówce, to już inna bajka.
Matówka ma za zadanie ułatwić ostrzenie.

Tommii
30-04-2010, 13:13

Brak zasilania nie jest tożsamy z przełacznikiem ON/ OFF w pozycji Off. Wyjmij baterię z puszki i spoż przez wizjer to zaczniesz kumać o czym mowa.

Eu07
30-04-2010, 14:23
Jestem świadomy że obraz na matówce powstaje na drodze optycznej. Co do pól ostrości itp. myślałem że są one naniesione na matówkę a nie na jakimś drugim LCD... tak czy inaczej czekam dalej bo odpowiedzi na razie nie ma :)

catintheflat
30-04-2010, 15:09
No to wyciągnij sobie baterię i zobacz pod światło czy widać punkty AF. Z resztą jak zmieniasz punkty to widać, że one się przełączają(wybrany punkt ma grubszą ramkę) tam samo z liniami siatki można je włączyć lub wyłączyć.
Jest tak jak mówiłem, za matówką znajduje się ekran LCD który po wyłączeniu się zaciemnia(taka ma konstrukcję). Widać to fajnie gdy zajrzysz od strony obiektywu na matówkę i wyjmiesz baterię, matówka robi się jakby bardziej matowa :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/2694/141436.jpg)

Oczywiście mogę się mylić :)

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/dyskusja/jak_to_dziala_czesc_1lustrzanka/211/

tu jest troche informacji na ten temat