PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Pan na chodniku

Katrina
29-04-2010, 22:49
Ostatnio na spacerze wylookałam pewnego "Pana" który sobie kimał :-)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)

KOZI2000
29-04-2010, 23:47
kontrowersyjna fotka, mi osobiście nie pasują takie klimaty. Szkoda gościa. Co do techniki to jest troszkę krzywo :D:D:D

Borboredo
30-04-2010, 00:01
czemu szkoda? Człowiek się wyluzował i od razu trzeba nad nim ubolewać? A co do zdjęcia to bez niego by była ciekawe kompozycja.

mswilk
30-04-2010, 09:41
czemu szkoda? Człowiek się wyluzował i od razu trzeba nad nim ubolewać? (...)

Alkoholizm to choroba, a bezdomność to wielkie, osobiste nieszczęście, ponadto robienie i publikowanie zdjęć osobom, które są tego nieświadome jest sprzeczne z prawem, nie wspomnę o etyce.

Borboredo
30-04-2010, 13:03
Alkoholizm to choroba, a bezdomność to wielkie, osobiste nieszczęście, ponadto robienie i publikowanie zdjęć osobom, które są tego nieświadome jest sprzeczne z prawem, nie wspomnę o etyce.

Masz 100% racji tylko po czym wywnioskowałeś ze to własnie pijany bezdomny. Może to facet wracający z budowy po pracy wypił kilka głębszych i mu sie słabo zrobiło?... a odbiegamy od temat którym jest zdjęcie. Wiec powiem jeszcze raz widzie te zdjęcie bez tego czlowieka jako ciekawsze kompozycyjnie.

stock
30-04-2010, 13:12
ja niestety nie widze w tym zdjęciu nic ciekawego. Gdybym przechodził koło tego człowieka nie pomyślałbym nawet o wyciaganiu aparatu z plecaka.

chróściel
30-04-2010, 18:43
Temat ciekawy, jednak wydaje mi się, że zdjęcie powinno zostać zrobione z niższej pozycji [Twojej, a nie "bohatera", bo jemu to już by ciężko było zejść niżej].
Jakiś reportażyk z tego focenia wyciągnęłaś głębszy, czy poszła tylko jedna fotka?

Świadomie, to się nie sypia na chodniku. Na chorobę człowiek zapada, a nie sam sobie ją, że tak to nazwę, montuje na własne życzenie z pełną świadomością konsekwencji chlejąc codziennie.
Bardziej nieetyczne jest dla mnie dawanie im pieniędzy podczas ich żebrania, często bardzo nachalnego.
A i podstawowa sprawa: wyłączne łącznie bezdomności z alkoholizmem jest bardzo nieuczciwe i bardzo krzywdzące w stosunku do bardzo wielu osób bezdomnych, które zaczęły pić dopiero po utracie dachu nad głową, co ma miejsce w bardzo wielu przypadków. Zatem proszę nie powielać stereotypów menela, który przez zachlewanie się traci dom/mieszkanie/altankę i porównywanie go z ludźmi, którym noga powinęła się w pracy, interesach etc. etc., bo to może się przydarzyć akurat każdemu i nie na własne życzenie, jak w przypadku zachlewania się.

Katrina
30-04-2010, 19:17
Tylko jedno zdjecie zostało zrobione bo wydawało mi sie najlepsze.

Pienia
01-05-2010, 12:34
kadr i krzywizna na nie...na nie również temat, pomyśl, że "zdrzemnęłaś" się na ławce w trakcie czytania książki, masz krzywą minę, wyglądasz średnio itp, ktoś walnął ci zdjęcie i opublikował w poczytnym portalu...zainteresowana,co?

rainbow
01-05-2010, 16:43
Mam nadzieję, że kolega później zawezwał odpowiednie służby, co by sprawdziły czy pan sobie tylko przysnął, czy też coś poważnego mu się stało. Bo jeśli to ostatnie zdjęcie tego pana w życiu to za wesoło nie jest...

desid
01-05-2010, 23:03
taa ... granice etyki w fotografii...

zojka
03-05-2010, 00:00
Katrina...idź i nie grzesz więcej ....

Skibek
04-05-2010, 00:38
Łetam... nawet się nie zejszczał...
Stylowy ma szelest ;)
Foto pozytywnie nastraja (że inni mają gorzej). Ot, takie polskie rozumowanie...

amirez
04-05-2010, 19:29
Temat zdjęcia /nie jakość wykonania - bo ta ciekawa/ ociera się o brukowy tabloid. W tym miejscu powstaje pytanie "czy wypada?". Sądzę, iż w zasobach masz zacniejsze zdjęcia.

kami
06-05-2010, 15:12
bylo. to "moglo" robic wrazenie gdy fotografia raczkowala. i za Stockiem - nie wyciagnelabym aparatu z plecaka. po prostu. szkoda migawki.

grzehuu
08-05-2010, 12:47
Co do techniki to jest troszkę krzywo :D:D:D

krzywo??
jezeli nie pokazane od frontu tylko z perspektywy to chyba nie znaczy ze krzywo

nie wszystkie linie musza bys prostopadle lub rownolegle do boku zdjecia zeby bylo prosto
takie moje skromne zdanie

Keek
08-05-2010, 12:52
Bezsensowna fotografia, jaka kazdy kiedys popelnial i z ktorej sie z czasem wyrasta :)
Moze mialoby to wiecej sensu, gdybys zrobila zdjecie z bliska, szerokim katem i na drugim planie pokazala obojetnosc przechodzacych ludzi?

KOZI2000
09-05-2010, 11:26
krzywo??
jezeli nie pokazane od frontu tylko z perspektywy to chyba nie znaczy ze krzywo

nie wszystkie linie musza bys prostopadle lub rownolegle do boku zdjecia zeby bylo prosto
takie moje skromne zdanie

ilość śmiejących się emotek pokazuje chyba że nie jest to poważne zdanie? pozdrawiam:)

Jarek78
09-05-2010, 17:47
Kiedys podobaly mi sie takie fotki, kilka takich popełnilem i do tego z 300 mm co oczywiscie dawalo mi to poczucie ze nikt nie wie ze robie foto.. Ktos napisał, ze wyrasta się z robienia takich fotek - to prawda. Dzisiaj pewnie jakbym mial robic portret uliczny, to zapytalbym czlowieka czy nie ma nic przeciw, a w zamian przynajmniej zorientowal się czy nie nie siedzi głodny. Tak, wiem ze to wyglada na takie idealizowanie ale... co mi po takiej fotce, ktorą rowniez i z punktu prawa obawialbym sie wstawic .. w koncu postac na zdjęciu nawet nie zdaje sobie sprawy ze jest tematem foto..

hubal
12-05-2010, 13:45
Czy Wy trochę nie przesadzacie z tym pytaniem się każdego, o możliwość zrobienia zdjęcia?
Jakoś nie wydaje mi się żeby każdy z Was zawsze się pytał o to. Przy zdjęciach zbiorowych też? ;))) zresztą w tym przypadku byłoby to ciężkie;)
Granice etyki w fotografii? - No właśnie, gdzie one są? Idąc tym tropem trzeba potępić większość nagrodzonych zdjęć repo. ponieważ tam też się nikt nie pytał...
Z góry chciałem zaznaczyć że nie lubię zdjęć na którym pokazane jest ludzkie nieszczęście, ale foty żuli, żuliett, czy też ludzi, którym ciężko wrócić po pracy do domu :)), wzbudzają we mnie raczej uśmiech, w przeciwieństwie do zdjęć np. pokrwawionych ludzi po wybuchu bomby, których nie rozumiem, pomimo wzniosłych tłumaczeń.

A co do zdjęcia ... sporo kontrastu i przepalone czoło - krzywizna dla mnie ok ;)

Ps. dopiero zauważyłem że na chodniku leżą dwa piątaki...

Jarek78
12-05-2010, 14:32
Hubal ... foptografia ludzi kieruje się pewnymi zasadami. Jak robisz foto grupowe to raczej nie masz obowiazku pytania kazdego z osobna. Ale w przypadku kiedy robisz fotografie, z ktorej widac , ze konkretna osoba byla motywem w foto, wtedy sytuacja jest inna. Oczywiscie , ze to czy zapytasz czy nie to Twoja sprawa, oprocz aspektów prawnych dochodzi takze swego rodzaju kultura, takt. To juz kweesta kazdego z nas z osobna. Mozna isc na łatwiznę i uzyc 600 mm i robic foto z 20 metrów i szczycic się jakie to sie fotki bezdomnym i pijanym zrobilo. Przeciez cala masa takich.

Zakładam, ze jakby ktos zrobil podobne foto komus z członków Twojej rodziny i pokazal w necie to bylby wielki hałas..

(zawsze jestesmy tolerancyjni i wyrozumiali w momencie kiedy dana kwestia nie dotyka nas samych)

telly
13-05-2010, 12:11
Zdjęcie pokazuje dramat człowieka. To, co widzimy jest z jednej strony smutne, z drugiej przerażające. To jest wymowa tego obrazu.
Charakteru całości dopełnia obróbka kojarząca się ze stylem Andrzeja Dragana.
I tu ja bym się nie dopatrywał jakiegoś naruszenia zasad. (Ktoś powyżej zwrócił uwagę, że bardzo wiele wymownych fotografii, ukazujących jakiś dramat człowieka powstało bez zgody.)
I to tak najkrócej, gdyby odnieść się samego zdjęcia.

To, co mz jest niestosowne, to poprzedzający fotografię komentarz Katriny, która najwyraźniej potraktowała to zdjęcie w sposób ironiczno-żartobliwy. "Wylookałam", "kimał, " :D ", a w szczególności " "Pan" " -napisane w cudzysłowiu, to określenia wskazujące na pewnego rodzaju lekceważący stosunek do tego Człowieka.