Zobacz pełną wersję : Dlaczego D100 a nie np. d50 ???
amator666
27-11-2006, 17:57
Witam!
Dlaczego kupic d100 zamiast np. d70s, d50??
Aktualnie mysle nad zmiana systemu na N i w zwiazku z tym mam pytanie
co sadzicie na ten temat?
Głównie robię portrety zamarzył mi sie grip a ten z d100 wyglada solidnie...
Chętnie wysłucham waszego zdania...
Ps mam nadzieje ze post umiescilem w opdowiednim miejscu :)
Pozdrawiam!
Chociażby dlatego, że zamarzyłeś o gripie. W D50 nie masz takiej możliwości (oczywiście są partyzanckie metody, ale...).
PS. Do D50 można podczepić battery packa.
Powiem tak. Gdybym za te same pieniądze miał kupić aparat to kupiłbym znów D50. Jedyną rzeczą która mogłaby mnie od tego odwieźć to włąśnie D100 w bdb/idealnym stanie od jakiegoś pewnego sprzedawcy i najlepiej z gwarancją rozruchową... ale o takiego trudno niestety ;/
...a dlaczego bym go kupił? Midzy innymi dla gripa i kilku drobiazgów związanych przede wszystkim z nieco lepszą ergonomią...
amator666
27-11-2006, 19:26
Dzieki wielkie za informacje!
Mialem juz oba aparaty nie raz w rękach
Znam konstrukcyjnie oba aparaty... W d50 nie pasuje mi wizjer, brak 2 joga jakos mnie nie boli...
Profesjonalista
27-11-2006, 20:36
Kup se d80s
amator666
27-11-2006, 20:44
Mozesz uzasadnic??
bo ma wszystko co Tobie potrzeba grip, wizjer, dwa kółka i wiele wiele innych. A D50 jets troche okrojony lecz zdjęcia robi przyzwoite :)
amator666
27-11-2006, 20:54
bo ma wszystko co Tobie potrzeba grip, wizjer, dwa kółka i wiele wiele innych. A D50 jets troche okrojony lecz zdjęcia robi przyzwoite :)
W sumie to juz sobie odpowiedzialem sam na to :) ale jest jeszcze problem ceny.....nie problemem jest kupic puszke ale im drozsza tym mniej diengów pozostanie na szklarnie....
nie wiem czy D80 jest znowu aż taki drogi ( wiem może przesadzam ale to nie jest zakup na kilka tygodni tylko przynajmniej na 2-3 lata ), ale jeżeli masz się męczyć z powodu wizjera albo braku gripa to nie zastanawiaj się i bierz D80. D100 to już dość stara konstrukcja i na w miare nowy egzemplarz ciężko natrafić.
Ps. jak ciągnie ciebie do D100 to D50 ciebie nie zadowoli z powodu ergonimi przycisków i wizjera.
krzysztof jot
27-11-2006, 21:25
wiesz co, mialem D100 przez prawie dwa lata. Z gripem oczywiscie, choc grip kosztował wtedy 1600 zł :)
Ale mimo wielkiej sympatii do tego modelu nie kupiłbym dziś cyfrowego body tak starego technologicznie.
Jego podstawowa wada - to bardzo maly bufor - 6 RAW to dzis smiesznie wyglada, i czesto bywało ze
naciskalem spust a migawga była zablokowana. A robienie w JPG zupełnie w D100 odpada - absolutny
brak ostrosci. Gdybym mial cos kupowac tanszego - myslałbym o D70s - to calkiem przyzwoite body,
wcale niue tak "marne" w budowie, grip mozna jakis zapiąć i JPG ma bardzo ładne. I jest szybki w transferze
na karte co jest jednak istotne... dziś D100 bedzie miał 4-5 ? lat. To ryzykowny zakup, bo to body nowe
kosztowało 11 000,00 zł i amator go nie kupował - a "po zawodowcu" to już wrak...
Jeżeli szukasz w miare nowego D100 to skontaktuj się z www.interfoto.com.pl sporwadzali jeszcze niedawno nowe setki.
A co do D100 to myśle że to nadal b. przyzwoita puszka - wiadomo ma swój wiek - ale bez przesady. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jak będziesz wykorzystywał aparat.
amator666
27-11-2006, 21:54
wiesz co, mialem D100 przez prawie dwa lata. Z gripem oczywiscie, choc grip kosztował wtedy 1600 zł :)
Ale mimo wielkiej sympatii do tego modelu nie kupiłbym dziś cyfrowego body tak starego technologicznie.
Jego podstawowa wada - to bardzo maly bufor - 6 RAW to dzis smiesznie wyglada, i czesto bywało ze
naciskalem spust a migawga była zablokowana. A robienie w JPG zupełnie w D100 odpada - absolutny
brak ostrosci. Gdybym mial cos kupowac tanszego - myslałbym o D70s - to calkiem przyzwoite body,
wcale niue tak "marne" w budowie, grip mozna jakis zapiąć i JPG ma bardzo ładne. I jest szybki w transferze
na karte co jest jednak istotne... dziś D100 bedzie miał 4-5 ? lat. To ryzykowny zakup, bo to body nowe
kosztowało 11 000,00 zł i amator go nie kupował - a "po zawodowcu" to już wrak...
No wlasnie takie same mam obawy ze dostane zajechane po kims...
Robie tylko w RAWach wiec marne jpgi mi nie straszne
Nie jestem szybkostrzelny :) wiec to mi tez nie przeszkadza
Tylko własnie kwestia poprzedniego własciciela ehhh
Dzieki piekne za wypowiedz
chyba dobrze nie zrozumieliście Krzysztofa.
Nawet nowy d100 jest i tak stary technologicznie. Ja też bym go na pewno nie kupował. Lepiej d80 - jest grip i to jest najnowszy model, a jak brak kasy to d50.
amator666
27-11-2006, 22:56
chyba dobrze nie zrozumieliście Krzysztofa.
Nawet nowy d100 jest i tak stary technologicznie. Ja też bym go na pewno nie kupował. Lepiej d80 - jest grip i to jest najnowszy model, a jak brak kasy to d50.
Hmmm
Co znaczy stary technologicznie?? Albo co rozumiesz pod takim pojeciem?
6MP mi wystarcza, AF dziala sprawnie? Megaszybkiego nie potrzebuje bo sportu nie robie.... do portretów sie
chyba nada... Szumic chyba tak znacznie nie szumi, a podobaja mi sie posrednie ISO
auto WB do d...
bufor mały
co do pośrednich iso - tego nie rozumiem wcale. Nastawianie czegokolwiek z krokiem 1/3 EV jest niepotrzebne.
kiedyś filmy były o czułości iso 50, 100, 200, 400 i nikomu nie porzyszło do głowy narzekac na brak ISO 125.
Fotografia rejestruje światło, gdy jego brak to .... Praca na ISo wyższym niz 400 to konieczność, a nie dobra fortografia. Wyjątek - sport i reportaż.
amator666
28-11-2006, 00:19
auto WB do d...
bufor mały
co do pośrednich iso - tego nie rozumiem wcale. Nastawianie czegokolwiek z krokiem 1/3 EV jest niepotrzebne.
kiedyś filmy były o czułości iso 50, 100, 200, 400 i nikomu nie porzyszło do głowy narzekac na brak ISO 125.
Fotografia rejestruje światło, gdy jego brak to .... Praca na ISo wyższym niz 400 to konieczność, a nie dobra fortografia. Wyjątek - sport i reportaż.
WB mi lotto jak robie tylko RAW... bufor nie wiem bo nie robilem zbyt duzo zdjec tym sprzetem
Co do iso to nie kumam idac tym tokiem rozumowania moza powiedziec ze ludzie robili zdjecia
z jeszcze mniejszym buforem i gorszym WB i tez jakos sie dalo
ISO1000 IMO bardzo przydatne! Np. koncertówki, nie pamietam kiedy ostatnio robilem na 400....
OK.
jak sobie kto określi takie specyficzne warunki, to okaże się, że może uzywać bardzo dziwnych sprzętów.
jednak nie każdy robi tylko na raw, a wtedy WB to podstawa.
ISO 1000 w tym body nie jest najlepsze. nie tatechnologia. Kup sobie d80 i nie musiałbys mieć skoków co 1/3 bo szumy i tak byłyby mniejsze na iso 1600
Piszesz, że starcza ci 6MP, ale nadmiar MP pozwala ci zwalczyć doskonale szumy.
Pawel kup sobie w koncu te d80 bo nam sie puszki bada mylily : P
chcesz mieć puszkę z gripem do portretów? S3Pro!
pozdrawiam, qooba
bacanski
28-11-2006, 17:31
dziś D100 bedzie miał 4-5 ? lat. To ryzykowny zakup, bo to body nowe
i wszystko na ten temat...
ale gdybym mial pewnosc, ze body nie zrobilo wiecej niz 10000 klat i jet w stanie bdb to w ciemno...
amator666
28-11-2006, 21:44
chcesz mieć puszkę z gripem do portretów? S3Pro!
pozdrawiam, qooba
No zacna jest! Tylko ta cena.....
Swoja droga troche dziwne na forum nikona odradzaja NIKONa :D
Ale to żart oczywiscie
Dzieki za dobre rady
Szlag mnie trafia jak czytam o D100 :starego technologicznie, bardzo maly bufor - 6 RAW to dzis smiesznie wyglada, JPG zupełnie w D100 odpada, absolutny brak ostrosci, "po zawodowcu" to już wrak, itp. Co ty Krzysztof Jot dla Canona pracujesz? a może wadliwy egzemplarz miałeś. Ja czekałem z zakupem D100 do premiery D70 i w życiu bym się na 70 nie zamienił. Koniec i kropka więcej nie dyskutuję.
z faktami sie nie polemizuje. cyfra to wiele nowszy wynalazek niz komputery dajmy na to. Tyluletni komputer to juz antyk.
d70 to już tez staroć, porównywanie do niego to zaden argument. WB auto w D70 tez jest z tyłu do współczesnych body.
to jak sobie radzi WB auto (którego w ogóle i tak nie używam!!!) jest dla mnie wyznacznikiem jak doskonałe (albo nie) jest body.