Zobacz pełną wersję : nikon d90 z kitem+dodatkowy obiektyw
witajcie
po dlugim namysle i po konsultacjach na tutejszym forum,zdecyduje sie na kupno nikona D90 z obiektywem kitowym + jakis inny dobry ale nie drogi obiektyw mam przeznaczone na ten cel 4 tys zl ,a moje pytanie brzmi, jaki dodatkowy obiektyw byscie doradzili do zestawu z kitem ? pozdrawiam karol
było miliony razy, ja polecam 50/1.8 lub 35/1.8
A ja podam inaczej
Kup D90 z kitem rób zdjęcia >> potem zobaczysz czego ci brakuje
Sputnik_Wwa
29-04-2010, 20:35
Przychylam się do posta kolegi Tabu25. Najpierw kup aparat z jednym obiektywem i zobacz czego chcesz. Jedni zaczynają inwestować w różnorakie zoomy, inni wolą stałki potem. Ale jak już musisz coś kupić to od siebie polecam 35 1.8g. Świetne i ostre szkiełko, a przy tym ekonomiczne cenowo.
Proponuje ciut inaczej czyli 50 1,8 ( najtańsza stałka ) i jakiś tani zoom 70-200 potem robić zdjęcia i zobaczysz czy bardziej ciągnie do szerokiego ( 18mm ) z kita czy do długich zoom, a może zabrały cię stałe. I podejmiesz świadomą decyzje
Nie żaden 50 tylko 35 f/1.8.Dużo lepszy optycznie i poręczniejszy.
skuter41
30-04-2010, 15:06
Pamiętam, jak sprzedawca zapytał mnie, gdy kupowałem pierwsze lustro, "co będzie pan fotografował" zdziwiony tym pytaniem odpowiedziałem, że wszystko... nie rozumiejąc do końca o co mu chodzi. Teraz wiem, że potrzeba czasy by stwierdzić jaka fotografia sprawia największa frajdę. Tak więc pracuj kitem, a za jakiś czas będziesz wiedział, czy lubisz przyrodę i fotografię makro, czy też sport, a może portret, czy też architekturę. Do każdej z tych wymienionych kategorii jest inny obiektyw. Domyślam się, że do N90 w zestawie dostaniesz 18-105 takim szkłem zrobisz dużo dobrych prac, pod warunkiem, ze będziesz miał wiele zapału i cierpliwości. Pozdrawiam życząc powodzenia.
Nie bardzo rozumiem - masz wolne 4 tys. i kupiłeś D90 z kitem, zamiast od razu 17-55/2.8? Tak czy owak: teraz dokup 35/1.8DX lub nic i się rozejrzyj, odczekaj, kasę zainwestuj w obligacje czy coś...
Karbulot
01-05-2010, 18:59
Moze najpierw powiedz, co zamierzasz focic.
Bo jak nie masz sprecyzowanego ukierunkowania i chcesz "wszystkiego po trochu", to lepiej odpusc sobie stalki i wez jakiegos uniwersalnego zooma.
Najgorsze, ze masz za duzo kasy, aby kupic D90 + 18-105, a na D90 + 18-200 troche za malo. Ale jak dozbierasz te 3-4 stowki, to tu masz odpowiedni sprzet:
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-90-18-200mm/
Ewentualnie taki zestawik, mieszczacy sie prawie w Twoich funduszach:
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt21340-Nikon-D90--Nikkor-16-85-VR.html
Mniejszy zakres ogniskowych, ale nieco ostrzejsze szkielko z mniejszymi aberracjami i dystorsjami.
Stalki jako poczatkujacemu raczej odradzam. Potem bedziesz narzekal, ze na portret za szeroko, na krajobraz za ciasno, a na ptaki za daleko. Stalki sie kupuje, jak juz sie wie co sie chce focic. Oferuja lepszy obraz i swiatlo za rozsadna cene, ale trzeba sie troche nimi nazonglowac.
Nie bardzo rozumiem - masz wolne 4 tys. i kupiłeś D90 z kitem, zamiast od razu 17-55/2.8?
To ja nie bardzo rozumiem,bo na samo 17-55/2.8 te 4 tys. nie wystarczą,a gdzie body?
Ja zrozumiałem, że 4 tys. to na szkło :-)
irek6311
02-05-2010, 14:16
Ja polecam Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5,6 G IF-ED jako dodatek do kita ,
stało ogniskowe obiektywy kupisz z czasem lub wcale .
adrian3202
02-05-2010, 14:35
tez polecam to szklo mam tego zooma 70-300VR i jestem zadowolony mysle ze uzupelnieniem do niego jak kolega karbulot napisał 16-85 bylo by sensowne uniwersalny zakres od imrez w domu po fotografie ptaków a potem sam wyciągniez wnioski ale jak wiesz irek6311 załozony budżet przekracza o jakies dobre 1600pln. Ja osobiście również ekserymentuje i podpiałem do D90 kitowego 18-55VR bardzo ostry po dograniu profili z D2x piękne kolory więc na początek mogę polecić z czystym sumieniem ten zakres ogniskowych 18-55VR+ 70-300VR+ D90 myslę ze przy odrobinie wysiłku dało by rade zamknac w granicy 4200pln. Jezeli chcesz jakies przyklady z wyzej wymienionych obiektywów wyśle na PW
50/1.8 bo tanie i dobre
35/1.8 bo tanie, dobre i szersze
50/1.4 bo genialne choć nieco droższe
A tak inaczej:
Masz dobre podstawowe szkło do nauki fotografii, czasami ostrzejsze od stałek a na pewno w pełni funkcjonalne
Olej więc dodatkowe szkła, na chwil kilka, i kup jakąś lampę - najlepiej SB800
Nauczyć się dobrze współpracy body, szkła i lampy.
Bezcenne!
helopawelo
03-05-2010, 21:34
A ja podpowiem tak: Bierz D90+kit lub Tamron 17-50/2.8 zamiast kita a do tego jakiegoś polarka np. MARUMI CLP (cena ok120 zł) i może jeszcze jakiś ND 0,8 (Cokin lub nakręcany) do uzyskiwania długich czasów (np. do rozmywania wody), no i statyw by się jakiś przydał. No chyba, że już to wszystko masz to przepraszam:)
Ja zaproponuję D90 + tamrona 17-50 ze względu, że to uniwersalny zoom i na pewno lepszy od kita ;] albo zestaw drugi czyli d90 + zestaw stałek. Na początek 35 / 50 1.8, zależy czy chcesz cropnietę 50 czy faktyczne 50mm + nowe używane 85 1.8. Na pewno zmieścisz się w 4 tys.
BobbyBronco
03-05-2010, 21:48
helopawelo - polecasz zbyt hermetyczny zestaw dedykowany pod krajobrazy, to trochę bez sensu - jak autor stwierdzi, że to go "kręci", to sam zainwestuje w specjalistyczny sprzęt.
Kup body z kitem i za 3 miesiące z pełną świadomością wybierzesz sobie następny element systemu, w zależności od potrzeb. Albo stwierdzisz, że jesteś kontent i nie kupisz nic, a 600pln w kieszeni zostanie na wakacje :)
Pewnie sam kiedyś dojdziesz do tego, czego Ci jeszcze do kita potrzeba. Ale najczęściej (sam to przerobiłem) pada na N35/1.8.
Pawlus86
06-05-2010, 15:42
Na początek kup D90 z kitem 18-105. Reszte pieniedzy odłóż do skarpety i później jak ukierunkujesz się w fotografii, wtedy wyciągniesz pieniadze i dokupisz potrzebne Tobie rzeczy:) Ja tak zrobilem bo mialem ten sam dylemat.
Na początek kup D90 z kitem 18-105. Reszte pieniedzy odłóż do skarpety i później jak ukierunkujesz się w fotografii, wtedy wyciągniesz pieniadze i dokupisz potrzebne Tobie rzeczy:) Ja tak zrobilem bo mialem ten sam dylemat.
Ten obiektyw to bardzo dobre wyjście przy ograniczonym budżecie i niesprecyzowanych jeszcze oczekiwaniach. Proponuję skorzystać z rady kolegi.
Blasius.G
06-05-2010, 21:02
Nie żaden 50 tylko 35 f/1.8.Dużo lepszy optycznie i poręczniejszy.
Jednak 50mm f 1.8 w niezłej cenie i dlatego to dobra stałka na początek, a może i dłużej.
Bogdan W
06-05-2010, 21:25
Witam.
Moim zdaniem powinieneś rozważyć dwa wyjścia:
1. jak lubisz przyrodę ,zwierzęta,ptaki to powinieneś kupić jakieś tele np Sigma 70-300 APO (używany ok. 600 zł.)
2. jak nie jesteś pewny i chcesz stałkę to zdecydowanie 35 1.8 ( cena za nowy ok. 800 zł.)
Jeżeli chodzi o stałki to jestem w posiadaniu 50 1.8 i 35 1.8 i zdecydowanie na początek polecam 35 1.8 .
Jest bardziej uniwersalny.
marshand
21-05-2010, 11:18
Ja natomiast poszedłem trochę w innym kierunku, do przedmiotowego zestawu dokupiłem zoomik 55-200 vr, m.in na wypady w naturę bądź co bądź na jakiekolwiek pokazy, w tym lotnicze. Nie ukrywam, że na poczatku brakowało mi ogniskowej do 200 mm. Dlatego zdycydowałem się na tego nikkora. Czas pokaze czy warto było. Tutejsze forum i znajomi namówili mnie do zakupu tego szkła. Niedługo się przekonam w pełni.
Kup D90 z 18-105 i dokup sobie 50 1.4 lub 1.8 za 4tys to kupisz i jeszcze Ci zostanie, a z czasem kupisz 70-300