PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki wyzwalacz? Tetra vs. Strato

mateuszeczek
29-04-2010, 19:08
Witam :)

Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zakupu wyzwalacza radiowego. Póki co jeden odbiornik wystarczy, jednak z czasem na pewno przyda się drugi. Póki co będzie działać na D80+SB-600. Czytałem trochę, jednak mam kilka pytań:

1. Które lepsze:P Tetra czy strato? Z tego co wyczytałem na forum, to zdarza się, że z Tetrą jest OK, ale zdarza się też, że nie jest. I tu jest problem. Z kolei o Strato nie ma zbyt wielu informacji, a jeśli już są to całkiem pozytywne.

Wiem, że strato ma dodatkowy bajer: możliwość pracy jako pilot, jednak pilota już mam, a poza tym i tak pod D80 chyba nic mi z tego, bo kabelka nigdzie nie podepnę. ;)

2. Dużo osób pisze też o Yongnuo RF 602. Jednak w mojej sytuacji byłby (dużo)droższy od Strato. I na dodatek z tego co widzę, to na alle można kupić to RF do D80 lub do wyższych modeli, bo jest całkiem inny kabelek połączeniowy. CO w przypadku, gdybym chciał kiedyś zrobić wymianę puszki, na powiedzmy D300? Czy wystarczyłoby wymienić kabelek? Gdzie takowy można by było zakupić?

3. Chciałem też zapytać o zasilanie tego ustrojostwa. Jakie tam w ogóle "wchodzą" baterie i orientacyjnie na ile strzałów wystarczają?

Co do strato, to podobno jakieś problemy były z odpalaniem lamp Canona. Czy na innych lampach(Sabiny) też były takie przypadłości?

Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to będę pytał, a póki co dzięki za odpowiedzi. :)

bialogardzianin
30-04-2010, 08:41
Nie znam Tetry, mam Strato, kupiłem z myślą o wyzwalaniu migawki. Bawiłem się też wyzwalaniem zdalnym SB-800 (możliwość założenia nadajnika na stopkę) ale rozczarowałem się- brak 100% skuteczności, lampa nie zawsze błyskała, szczególnie kiedy była w stanie stand by. Chyba, że coś nie tak robiłem...

hds
30-04-2010, 12:22
jeszcze jest aster, ale podobnie ze skutecznością jak z z wyżej wymienionymi (chyba że też coś nie tak robiłem:P). Jest jedna fajna rzecz, że odbiornik ma fotocele.

Art Erie
30-04-2010, 12:33
Mam od niedawna PHOTTIX "jedynkę" i "dwójkę". "Jedynka" posiada luzy na stopce (trzeba podgiąć, żeby Sabina nie wypadła), obie wersje nie współpracują ze sobą wzajemnie, jednak w poszczególnych kompletach wyzwalanie lamp na poziomie 100%.
Czasem może się coś przydarzyć na przykład w "jedynce", gdy lampa kiwa się w stopce lub odbiornik złapie "dziki" sygnał ( urządzenia pracują na 433MHz, czyli na takiej samej częstotliwości jak piloty do bram garażowych itp.).
Generalnie za taką kasę zdecydowanie warto; można też w prosty sposób kosztem monety 5zł zwiększyć zasięg do 100m :)

bialogardzianin
30-04-2010, 12:39
Mam od niedawna PHOTTIX "jedynkę" i "dwójkę"...
Co oznacza nomenklatura "jedynka" i "dwójka" w kontekście zapytania mateuszeczka? Podaj proszę nazwy właściwe (modele). Pamiętam, że były 1, 2 lub 3 generacje różnych modeli Phottixów, o które chodzi?

hds
30-04-2010, 12:48
; można też w prosty sposób kosztem monety 5zł zwiększyć zasięg do 100m :)
to przy okazji możesz zapodać 'przepis'?

mateuszeczek
30-04-2010, 19:33
Czyli z tego co piszecie, to jednak ta tetra.
Rzecz jasna zdaję sobie sprawę, że tak czy siak, to są chińczyki, więc nie oczekuję nie wiadomo czego, bo i prawdę mówiąc nie będę oddalony od SB-600 o 100m, bo chyba by nie doświeciła. ;) Aczkolwiek chętnie poznam przepis na wzmocnienie zasięgu, bo jeśli nie będę go do końca wykorzystywał, to przynajmniej będe miał większą pewność , że lampa odpali.

No nic, dzięki za odpowiedzi :)

Art Erie
30-04-2010, 20:21
Jak napisałem wyżej posiadam dwa modele PHOTTIX, jeden jest określany jako PHOTTIX PT-04, drugi PHOTTIX PT-04 II.
O "trójce" nic mi nie wiadomo (co oczywiście nie znaczy, że nie istnieje ;) ).
W kwestii zasięgu, to producent deklaruje 30m w otwartej przestrzeni; w moim przypadku nie było to więcej niż 15-20m w otwartym terenie.
Łatwo sobie wyobrazić jaki zasięg ( a raczej jego brak ) będzie w przypadku przeszkód w postaci filara, ściany etc.
Co i jak opisałem tutaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=136907&page=2 (strona 2 i 3).
Zapraszam też do śledzenia wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141456

manfred
09-02-2012, 14:11
Czy może ktoś sprawdzić czy Phottix strato wyzwala błysk YN-460 II?

adolfik9501
09-02-2012, 18:52
Czy może ktoś sprawdzić czy Phottix strato wyzwala błysk YN-460 II?

http://www.youtube.com/watch?v=Ic8UsaJmZ0Q ;)

EDIT: Tak swoją drogą to nie widzę powodów by jakikolwiek wyzwalacz nie poradził sobie z wyzwoleniem YN, skoro można je wyzwolić choćby spinaczem...

coroner
11-02-2012, 17:41
Olej wszelkie Tetry, Astery i Strato.
Bierz RF-602 lub 603 i ciesz się 100% skutecznością.
Sprawdzałem osobiście, pałą 10/10 strzałów na odległość ok 100m.

Ja kupowałem swoje do D90, potem przesiadłem się na D300s i wyzwalacze współpracują nadal tak samo dobrze, różnica w kabelku wynika tylko z tego, że kabelek służy do zdalnego wyzwalania migawki (taki pilot radiowy) a rózne body mają różne gniazda do wyzwolenia, jednak nie ma to znaczenia przy wyzwalaniu lamp.