Zobacz pełną wersję : Zużycie lampy SB-600
silversideup
29-04-2010, 13:03
Witam, na początku witam wszystkich z racji tego, że to mój pierwszy post tutaj. Mam pytanie, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi w sieci ani na tym forum (być może słabo szukałem ale miejcie wyrozumiałość) a mianowicie czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia ile razy była wyzwalana lampa SB-600? Tak jak np migawki w aparacie? Mam okazje kupić używaną "sześćsetkę" za naprawdę niewielką kwotę ale niestety mam przypuszczenia, że byla mocno eksploatowana choć sprzedający twierdzi inaczej.
Dzięki za ewentualne sugestie. Pozdrawiam.
jak naprawdę niewielka kwota to kup ... przy odrobinie zdolności manualnych za grosze sobie palnik sam wymienisz.
=Marcin=
czy istnieje jakaś możliwość sprawdzenia ile razy była wyzwalana lampa SB-600? Tak jak np migawki w aparacie?
Nie ma takiej możliwości, jeżeli jest sprawna i bardzo tania to warto ją wziąć.
silversideup
29-04-2010, 14:23
Nie ma takiej możliwości, jeżeli jest sprawna i bardzo tania to warto ją wziąć.
Po zapięciu do D90 wydaje się, że wszystko z lampką ok... szybko się ładuje, zoomuje podobno była wykorzystana tylko w kilku sesjach ślubnych. Gość wycenił ją na 400pln bo szybko musi kupić SB-900 myślę, że z tej ceny na jakąś butelkę jeszcze urwę. Dzięki wszystkim za pomoc.
Za taką cenę warto ją wziąć, w najgorszym wypadku będziesz musiał skorzystać z http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141488
Pozdrawiam.
Biorę w ciemno :-P 400 to na prawde okazja. Skoro po sprawdzeniu wszystko działa jak należy to bierz i sie nie zastanawiaj. Zepsuć to sie moze nawet i funkiel nówka. A jeśli ta była faktycznie terana i nic jej nie jest to znaczy że twarda z niej sztuka.
Wymiana palnika to buła z masłem.
Pozdrawiam.
Po zapięciu do D90 wydaje się, że wszystko z lampką ok... szybko się ładuje, zoomuje podobno była wykorzystana tylko w kilku sesjach ślubnych. Gość wycenił ją na 400pln bo szybko musi kupić SB-900 myślę, że z tej ceny na jakąś butelkę jeszcze urwę. Dzięki wszystkim za pomoc.
Sprawdź, czy palnik nie jest zażółknięty, to chyba jedyny sposób. Nawet, jesli palnik jest do wymiany, to za taką kasę warto.
BTW Witam i pozdrawiam Krośnianina :)
Dodatkowo już przy okazji zbadaj stan szybki, często po oględzinach stanu zewnętrznego można dużo wywnioskować o stopniu zużycia - choć jeśli była używana w studio i siedziała cały czas na statywie to nawet 30000 błysków mogła mieć ;-)