Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Laptop z dobrą Matrycą do 2800 zł

piopal56
29-04-2010, 12:11
Nie ważna jest siła procesora, wielkość dysku jak ogólne możliwości matrycy w projektowaniu grafiki najczęsciej NA cmyk-A
Często coś robione jest w pędzie podczas wyjazdu dlatego potrzebna jest matryca i w miare sporo ramo żeby wszytko miało i ręce i nogi.. nettop z małą matrycą odpada..

kompletnie nie wiem co dobrać aby w miare równomiernie odzwierciedlało kolory ...
znalazłem dwa w miarę multimedialne i szybkie laptopy:

1. http://www.alsen.pl/index.php/product/none/135799/HP_Compaq_Presario_CQ71_420ew_T6600W7H_500_4G_DVRW _17_3_WH729EA/none

HP_Compaq_Presario_CQ71 - ma całkiem dobre opinnie

2. http://www.komputronik.pl/index.php/product/87274/Notebooki_i_netbooki/Notebooki/Asus_N61VG_JX025V.html
Asus N61VG-JX025V

Co będzie lepszym wyjściem błyszcząca czy matówka?
Jak podświetlanie oled radzi sobie z kolorami nie ma zbyt mocnych zabarwień ?
i kąty też są dla mnie ważne
czy może ktoś ma jakieś doświadczenia ..
Pozdrawiam czekam na odpowiedzi!

sevenoo
29-04-2010, 13:27
ja bym brał matową matryce ... mam hp hdx 18" , bydle ale daje rade. Jedyny problem to właśnie kąty i matryca blyszcząca.
W moim hp z kolorami nie jest najgorzej - mysle ze jest dobrze . Wiadomo Eizo to to nie jest ale do przyzwoitej pracy moge polecic.

Tom01
29-04-2010, 15:52
ogólne możliwości matrycy w projektowaniu grafiki

Do 2800 zł? Science Fiction lub siła autosugestii.

Co będzie lepszym wyjściem błyszcząca czy matówka?

Matowa.

Jak podświetlanie oled

Nie ma czegoś takiego. Wyświetlacz OLED nie ma podświetlenia. No i zdecydowanie się nie zmieści w budżecie, chyba ze dopisze Pan minimum jedno zero do ceny i wyszarpie skądś prototyp. Jeśli chodzi o podświetlenie LED bo to zapewne ma Pan na myśli, to w obecnym sprzęcie jest przede wszystkim chwytem marketingowym. Jak się na czymś nalepi napis "LED" to się lepiej sprzedaje. A jak jeszcze się dołoży "FULL HD" to w ogóle szał... :)

i kąty też są dla mnie ważne

Zerowe mogą być? Raczej muszą bo takie będą.

kondziu
29-04-2010, 16:26
Koniecznie weź matową matrycę LED, nie wiem dlaczego nie chcesz netbooka od kiedy kupiłem Samsunga NC10 z HSDPA stacjonarny rdzewieje nawet się ostatnio popsuł i kiedyś go naprawię ale kiedy? Odwzorowanie kolorów w matrycach LED jest niesamowite oraz ostrość obrazu, dodam tylko że w netbook-u mam zainstalowanego CS4 oraz NX2 śmiga, jedyna wada tego rozwiązania to to że ciągle chodzę z plecakiem.

Kyle
29-04-2010, 16:35
Koniecznie weź matową matrycę LED, nie wiem dlaczego nie chcesz netbooka od kiedy kupiłem Samsunga NC10 z HSDPA stacjonarny rdzewieje nawet się ostatnio popsuł i kiedyś go naprawię ale kiedy? Odwzorowanie kolorów w matrycach LED jest niesamowite oraz ostrość obrazu, Czasem jestem zaskoczony wierutnymi bzdurami, które można przypadkowo przeczytać ... np. na forum :]

ps. oczywiście nie chodzi o to, że na matrycy podświetlanej diodami LED, kolory "nie mogą" być wiernie odwzorowywane

Bartek_902
29-04-2010, 16:56
Pomyśl nad jakimś Samsungiem z seri R580 ,niezłe konfiguracje i przyzwoite pieniądze...chociaż szału nie będzie

Pozdrawiam ;)

Tom01
29-04-2010, 18:10
Koniecznie weź matową matrycę LED (...) Odwzorowanie kolorów w matrycach LED jest niesamowite

Choć miewamy różnice zdań, w tym wypadku zgadzam się w całej rozciągłości z kol. Kyle. Normalnie to trzeba komuś zapłacić żeby napisał takie brednie. :)

Bez urazy, nie mogłem się powstrzymać.

kondziu
30-04-2010, 14:48
KYLE i Tomo01 możecie coś rozwinąć bo już sam nie wiem czy odwzorowanie w LED jest ok czy nie, pozdrawiam.

raptor88
30-04-2010, 15:25
Tu nie ma co rozwijać. Chodzi o to, że podświetlenie LED nie daje cudnych rezultatów, jakie są często dopisywane do ulotek sprzedawanych monitorów. LED nie determinuje, że monitor będzie "kozacki" i nada się do pracy. Patrząc dalej, obecnie mało jest profesjonalnych monitorów opartych na diodach, których faktyczne przeznaczenie to profesjonalna półka. Jakieś 99% obecnych "ledów", to najprostsze TN, które nota bene nadają się do rozrywki i to tylko dla całkowicie nie wymagających użytkowników.

Podsumowując, szukaj dobrego monitora, a nie patrz na rodzaj podświetlenia. Dobry monit na CCFL zabije jakością byle co na LED.

Tom01
04-05-2010, 23:23
Patrząc dalej, obecnie mało jest profesjonalnych monitorów opartych na diodach, których faktyczne przeznaczenie to profesjonalna półka.

O ile "mało" i "jeden na świecie" to synonim.

Podsumowując, szukaj dobrego monitora, a nie patrz na rodzaj podświetlenia. Dobry monit na CCFL zabije jakością byle co na LED.

Dobrze powiedziane. Rozwinąłbym tylko że każdy rozsądnej jakości amatorski monitor z standardowym podświetleniem kładzie na łopatki każdy monitor podświetlany LED (pomijając jeden wyjątek z akapitu wyżej).

Berry
08-05-2010, 13:38
Po pierwsze podświetlenie ma marginalny wpływ na odwzorowanie kolorów, czy to będzie świetlówka czy led, natomiast daje równomierne jej podświetlenie i ciągnie mniej prądu. Sam czasami przygotowuje projekty na laptopie ale nie wyobrażam sobie nie sprawdzić go przed wypuszczeniem do druku na monitorze.No chyba że jestem w drodze i nie mam wyboru wtedy używam standardowych kolorów ze switcha. Laptopy mają matryce TN i do tego potrafią wyświetlić tylko 6 bitow na kanał , natomiast monitory do grafiki mają odpowiednią matrycę i min 8bit na kanał,różnica w wyświetlanych kolorach jest ogromna. Przyznam że 2 razy zdarzyło mi się wpaść z kolorystyką, z resztą ostatnio to co było na laptopie lekko brązowe na druku wyszło różowe i przyznam że odpadłem jak zobaczyłem banner :D
Tak więc jeśli ktoś jest zmuszony pracować na laptopie, drukuje jakieś profile kolorystyczne ze 3 zdjęcia, zgrywa te same pliki na pena, wtedy lecisz do sklepu z laptopami wciskasz pena i porównujesz koloru z wydruku z tym co wyświetla matryca ;)