Zobacz pełną wersję : Hotel - wakacje nad polskim morzem - ktoś może coś polecić?
Interesuje mnie hotel lub kompleks nad polskim morzem, na wakacje z dzieckiem.
Jednak szukam czegoś o dość wysokim standardzie nad samym morzem.
Najlepiej, jak byłyby jakieś atrakcje dla dziecka blisko lub w pobliżu.
Znalazłem Hotel Neptun, ale pozamiatał cenowo, w cenę pokoju wliczony jest chyba przelot samolotem ;)
Cena za dobę – około 500 zł jest akceptowalna.
Ja Ci polecę: http://www.ibiza-rowy.pl/
Wiem, że lepiej lecieć za gramanicę ;)
Ale niestety w okresie wakacyjnym nakładają mi się pewne sprawy w firmie i nie mogę zarezerwować wakacji i samolotu wcześniej, w najgorszym wypadku będę musiał zostać w mieście...
Ale niestety w okresie wakacyjnym nakładają mi się pewne sprawy w firmie i nie mogę zarezerwować wakacji i samolotu wcześniej, w najgorszym wypadku będę musiał zostać w mieście...
Jaka zagranica? przecież to jest pensjonat Ibiza nad naszym pięknym morzem w Rowach.
Na samej wydmie, przy plaży, za jego plecami zaczyna się Słowiński Park Narodowy.
Rafał_Sz
29-04-2010, 11:42
Centrum Mielna, 20 m od plaży z widokiem na morze z balkonu, 160 zł / doba, knajpa na dole w budynku. Może być? Jeśli tak, to odnajdę namiary i Ci dam.
A tu masz prawdziwy wypas: http://www.velaves.pl/
Polsar74
29-04-2010, 12:06
Centrum Mielna, 20 m od plaży z widokiem na morze z balkonu, 160 zł / doba, knajpa na dole w budynku. Może być? Jeśli tak, to odnajdę namiary i Ci dam.
A tu masz prawdziwy wypas: http://www.velaves.pl/
żadne Mielno jak chcesz mieć spokój a nie disco cały czas pod oknami !
:D
Aaa Ibiza pensjoinat źle popatrzyłem ciekawe dzięki.
Mielno odpada byłem 3 razy z dzieckiem nie pojadę ;)
nad pełnym czy nad zatoką? ;>
jesli nad zatoką polecam Ci prawy brzeg Wisły - Junoszyno :D wies pomiedzy Jantarem a Stegną... do morza jest ok. 1,2km; ale tereny piękne, las grabowy, sosnowy! Na plazy jest spokój, z reguły do najblizszej rodziny/ osoby ponad 50m :mrgreen: - wrecz dzika plaza! (w pozytywnym znaczeniu). Cena pokójów od 30 do 60zł:!:
albo stegna - http://www.stegnanoclegi.pl/ - polecam!!
miron19j
29-04-2010, 13:53
jeżeli interesuje Cię Ustka, polecam Zajazd Dajana. Położony nad samą plażą, na końcu deptaka. Tak, że nie ma już dyskotek pod oknami. Wyżywienie na miejscu, raczej domowe niż hotelowe. W sensie, że nie ma wyboru iluś tam dań.
Ceny za dwie osoby ~200.- w sezonie może być trochę drożej.
Mieszkamy u nich przynajmniej raz w roku.
Jak cisza i spokój z dzieckiem to TYLKO Białogóra
Niestety z uwagi na ciszę i spokój, nie ma tam wielkich super hoteli aczkolwiek...
Ten jest świetny i ma smaczną restaurację na parterze:
http://www.heep-bialogora.com.pl/
Tak czy inaczej POLECAM na 100%
I kilku sławnych też można spotkać jak walczą na rowerach po lesie ;)
Zamiast rekomendacji mały fakt:
moja żonka była tam już 29 razy (ja z nią już 4) a wiosenek ma niewiele więcej - nie mogę powiedzieć ile, ale określenie "parka" pasuje idealnie;)
Aaaa.... I najważniejsze!!
Niech nie zrazi Cię te 800 metrów od morza!
Łatwo się przekonasz, ze jest to najwspanialsze 800 metrów jakie człowiek może w życiu przejść.
A do wyboru dróg jest tam wiele:
1- szlak piwny czyli Bazylandowy (to znaczy: 2 Koźlaki dalekobieżne poproszę)
2- szlak kołowy dla leniwca, czyli do wyboru rowerowa riksza lub "wielka baba z wozem, raczą podwozem"
3- szlak leśnie bajeczny
4- szlak "przy okazji stadnina a w niej spora zwierzyna"
5- szlak tak dziki, że bardziej się nie da
i wiele innych...
(jest też jeden 7 kilometrowy szlak plażowy pt "O w mordę, GOLASY!!!" - no ale to już oznacza, że jesteś poza Białogórą;) )
http://www.zdrojowy.com.pl/pl/ - Jastarnia
MARS CooL
29-04-2010, 15:20
http://www.velaves.pl/
mam dwójkę dzieciaków i od czterech lat jeżdżę do Władysławowa co roku. Wszystko na miejscu, lunapark, atrakcje, baseny to na wypadek złej pogody. Na plaże wyjeżdzam albo w kierunku Helu - do Chałup, lub za Jastrzębią Górę. Oczywiście chcąc wypocząć przed swiatem to Władysławowo nie jest najlepszym miejscem, ale żeby rodzina była zadowolona to jest tam wszystko czego potrzeba, a w pobliskich miejscowościach zdecydowanie można wypocząć na plaży,
Jadłem tam raz obiad. :)
Obiekt fajny. Tuż przy morzu, z własnym wyjściem na plażę, położony w lesie. Tylko ceny też pewno ciekawe.
I Jastarnia wg mnie to jedno z najlepszych miejsc nad Bałtykiem.
Swoją drogą nie lepiej jechać tam gdzie pogoda jest w cenę wliczona, podobnie jak ciepła i czysta woda?
Jeszcze powiedz który sezon Cię interesuje - ceny majowe czy czerwcowe różnią się od typowo wakacyjnych.
Ze swej strony mogę polecić Hotel Łeba. Bardzo wygodny, świetna obsługa, bardzo dobra kuchnia, można przyjechać ze zwierzakiem. Obsługa pozwala się wyciągać na sesje foto ;) Mają SPA. Do centrum miasta niby blisko, a jednak odległość wystarczająca, by był spokój.
No właśnie sam środek sezonu czyli sierpień
Dlatego ceny w niektórych hotelach sięgają 1000 zł/dobę
a właśnie który miesiąc lepszy na Polskę lipiec czy sierpień ?
No właśnie sam środek sezonu czyli sierpień
Dlatego ceny w niektórych hotelach sięgają 1000 zł/dobę
Najlepszy jest przełom lipca i sierpnia, ze wskazaniem na koniec lipca
Wieczory jeszcze ciepłe i długie...
Z ostatnich lat wynika, że lipiec
Dzięki temu w sierpniu jest mniejsze obłożenie ;)
Łeba, sezon wysoki, 2 os 460 zł + łóżeczko (15 zł) lub dostawka (70 zł).
W Neptunie sama bym zanocowała, ale my jeździmy nad morze poza sezonem a wtedy hotel nieczynny (chyba że o inny, niż Neptun w Łebie chodzi).
uwierz mi , że absolutnie nie ma takiej potrzeby !!
3 dni przed zaplanowanym urlopem wchodzisz na kilka stron biur podrozy i masz tygodniowy wyjazd np do Turcji w opcji ALL. za max 1000zl w niezłym, 4* hotelu z przelotem i wszelkimi oplatami. Robię tak co roku, oczywiście po szybkim zapoznaniu się czy ów 4* hotel jest tych czterech gwiazdek warty :). Dziś ofert last minute masz na pęczki i za 3tysiace lecisz na świetne wakacje nad cudne morze zamiast nad zapyziały, zatłoczony Bałtyk.
Wybacz, że nie w temacie i nadal namawiam na zagramanice ale za te pieniądze ( a wogóle MZ za żadne inne w sezonie nad Bałtykiem) nie warto myśleć o zimnym, pochmurnym, zatłoczonym, brudnym polskim morzu...
Najlepszy jest przełom lipca i sierpnia, ze wskazaniem na koniec lipca
Wieczory jeszcze ciepłe i długie...
Z ostatnich lat wynika, że lipiec
A wg statystyk (tak, tak... wiem... jest kłamstwo, duże kłamstwo i statystyka) lipiec to najbardziej deszczowy miesiąc :)
A wg statystyk (tak, tak... wiem... jest kłamstwo, duże kłamstwo i statystyka) lipiec to najbardziej deszczowy miesiąc :)
Dlatego właśnie polecam przełom miesięcy: w tym roku 24 lipca - 6 sierpnia ;)
Raczej co roku biegniemy nad polskie m. w tym terminie i - o ile pamięć mnie nie myli - zawsze było idealnie.
No ale może to makro(mikro)klimat miejsc, w których bywałem: Jastarnia, Dźwirzyno, Białogóra...
Dwa lata temu w Białej jedynie trochę pokropiło w pierwszych dniach sierpnia...
Ja jeszcze jak jeździłem nad polskie morze (lata 90') to prawie zawsze lało... Nie mam zbyt miłych wspomnień znad Bałtyku :D
To jest chyba najbardziej wypasiony ośrodek w Jastarni, mijałem go, wygląda super, ale drogo. Ja polecam w Jastarni DW Duna (http://www.duna.maxmedia.pl/). Nie nocowałem tam, bo nie było miejsc, ale nocował tam kolega z rodziną i spotykaliśmy się właśnie u nich. 3 minuty do morza (co akurat na półwyspie nie jest niczym nadzwyczajnym;) , ale idzie się przez ładny lasek), trochę na uboczu ale jednak blisko do centrum, jest plac zabaw dla dzieci, jedzenie podobno dobre - dużo ryb.
Rozważ też inne kierunki, bo mimo że Bałtyk jest piękny, to brzydka pogoda potrafi zepsuć pobyt, zwłaszcza z dzieckiem. My byliśmy 3 lata temu w czerwcu, cały tydzień lało, nieprędko znowu pojadę, a na pewno nie w czerwcu. Chociaż, może lipiec będzie ładny...
robin102
29-04-2010, 21:22
To jest chyba najbardziej wypasiony ośrodek w Jastarni, mijałem go, wygląda super, ale drogo....
http://www.zdrojowy.com.pl/pl/
Byłem w tym hotelu na wczasach :) świetne położenie, w ogóle świetne miejsce. Jak nad polskie morze to tylko na Hel. Do Juraty spacerkiem 30 minut, a tam już inny świat :) Z jednej strony pełne morze z drugiej zatoka, z Jastarni promy do Gdyni. Na helu fokarium. PKP też po helu pomyka. Cholercia świetnie było, ale już mnie nie stać.
Nie dziwi mnie to wcale robin. Nawet gdyby było mnie stać to musiałbym ostro się gdzieś uderzyć w głowę aby wydawać na tydzień w najtańszym ich pokoju Studio, w opcji HB 4760zl za 2 osoby... I to z dużym prawdopodobieństwem, że większość pobytu będzie 15stopni i ulewa :lol:
Przecież w tej cenie to mam 2 TYGODNIE (!!!) w super resorcie nad brzegiem ciepłego morza południowego all inclusive.
Też kocham polskie morze ale naprawdę nie rozumiem co kieruje ludzmi wydającymi tak olbrzymie pieniądze nad Bałtykiem w sytuacji, gdy za identyczne (nierzadko mniejsze) kwoty mają zapewniony wypoczynek w ZNACZNIE lepszych warunkach i lepszym klimacie...
Nie dziwi mnie to wcale robin. Nawet gdyby było mnie stać to musiałbym ostro się gdzieś uderzyć w głowę aby wydawać na tydzień w najtańszym ich pokoju Studio, w opcji HB 4760zl za 2 osoby... I to z dużym prawdopodobieństwem, że większość pobytu będzie 15stopni i ulewa :lol:
Przecież w tej cenie to mam 2 TYGODNIE (!!!) w super resorcie nad brzegiem ciepłego morza południowego all inclusive.
Też kocham polskie morze ale naprawdę nie rozumiem co kieruje ludzmi wydającymi tak olbrzymie pieniądze nad Bałtykiem w sytuacji, gdy za identyczne (nierzadko mniejsze) kwoty mają zapewniony wypoczynek w ZNACZNIE lepszych warunkach i lepszym klimacie...
Lubią Bałtyk?
Ba. Ja kocham Bałtyk bo to całe moje dzieciństwo, wspomnienia, sentyment, pierwsze kolonie i obozy...
Ale te przemiłe uczucia nie zasłonią mi wielokrotnie przeżywanego rozczarowania jakie wraz z rodzinką przeżywaliśmy siedząc w pokojach bo lało od rana do wieczora... a jak przestało to wywałiło tony jakiś obrzydliwych glonów przez co kąpiel była kategorycznie zakazana. I teraz wytłumacz to kilkuletnim dzieciom...
Ja mam takie a nie inne wspomnienia bo 30 lat temu, za czasów mojego wczesnego dzieciństwa woda była czyściutka, plaże puste i urocze a ludzie mili - dziś nie pozostało z tego klimatu nic... ale to oczywiśćie moje zdanie.
może Sandra w Pogorzelicy lub GeoVita w Dąbkach?
Amadeusz
30-04-2010, 01:05
Lubią Bałtyk?
Czyli drożyznę, niepogodę, zimną wodę i dopisz czego jeszcze nie lubisz...
Tak jak napisał nowart, nie ma innej opcji, niestety. Jak słyszę o wczasach nad Bałtykiem bo... i tu jakieś przedziwne uzasadnienie to mnie na śmiech bierze, po co, pod namiot?
Czyli drożyznę, niepogodę, zimną wodę i dopisz czego jeszcze nie lubisz...
Tak jak napisał nowart, nie ma innej opcji, niestety. Jak słyszę o wczasach nad Bałtykiem bo... i tu jakieś przedziwne uzasadnienie to mnie na śmiech bierze, po co, pod namiot?
No to generalnie macie pecha koledzy!!
Dla mnie Bałtyk zawsze był pogodowo łaskawy, bez względu na to czy spałem w super apartamentach, uciekałem przed skinami z pola namiotowego w Świnoujściu w 90r do dziury zabitej dechami zwanej Międzyzdroje czy też budziłem się rano na plaży z mordą pełną piasku i kacem jak stąd do Żywca! Nie mówiąc już o obserwacji meczu kobiecej piłki siatkowej na plaży w Dźwirzynie (a właściwie Grzybowie), podczas którego symboliczna wymiana koszulek, czy też innych części garderoby, nie była możliwa, bo ich po prostu nie było! Od tego dnia jestem kibicem siatkarskich drużyn żeńskich ;)
I nie chodzi tylko o sentyment i wspomnienia, ale tam po prostu człowiek naprawdę oddycha. W wielu ciepłych miejscach prażyłem tyłek ale nad Bałtyk zawsze będę wracał. I nie wiecie jak nie mogę doczekać sie przyszłego roku, bo teraz bajtel jeszcze jakiś taki niekumaty jest. No ale w końcu ma dopiero 10 dni i na razie ma tydzień na naukę czytania i pisania.
Oczywiście dla każdego to co lubi! Tylko czy ma sens aż tak ostro negować radości innych??? Chyba nie!
Może po prostu wybieracie złe miejsca. Cisza, spokój, puste plaże, fajne ceny, odpowiednia ilość atrakcji, totalny kontakt z naturą... Ja to wszystko znalazłem w opisanym powyżej miejscu. Ale oczywiście zapomnijcie o nim! Bo to nasze ;)
Tak można z tym dyskutować, ale jak napisałem wcześniej taka sytuacja.
Może sie okazać, że będę musiał wrócić do firmy w każdej chwili i nic na to nie poradzę :sad:
Płacenie 1000 zł za dobę to przegięcie, ale w granicach 500 zł jest całkiem OK.
Dzięki za propozycje wszystkie są ciekawe na swój sposób
I tak najistotniejsza na wczasach będzie moja córa, więc wszystko pod jej kątem ;)
Płacenie 1000 zł za dobę to przegięcie, ale w granicach 500 zł jest całkiem OK.
Matko... Wybacz tą uwagę, ale kurde... Dla mnie np. 500zł za dobę to cena horrendalna.
Ale to tak na marginalnym marginesie -- no offence... ;)
Ale to tak na marginalnym marginesie -- no offence... ;)
Najmniejszego powodu nie widzę ;)
Najmniejszego powodu nie widzę ;)
Huuuh... przywracasz mi wiarę, że jednak są na tym forum ludzie, którzy nie walą fochów na lewo i prawo :)
Psychotrop
30-04-2010, 20:05
a u naszego forumowego kolegi MarSa w Nautiliusie ?
http://www.hotel-nautilus.pl/zramki/cennik.htm
lokalizacja nad samym morzem, standard wysoki.
kto był na zlocie międzyzdroje 2009 to wie :)
a u naszego forumowego kolegi MarSa w Nautiliusie ?
http://www.hotel-nautilus.pl/zramki/cennik.htm
lokalizacja nad samym morzem, standard wysoki.
kto był na zlocie międzyzdroje 2009 to wie :)
Faktycznie ( zapomniełem:(). Potwierdzam super miejscówkę u Marsa i polecam.
Rezerwacja poszła :)
Dziękuję wszystkim za pomoc, wybrałem z waszych propozycji
Pozdrawiam.
to gdzie poszła rezerwacja?
Stach2008
05-05-2010, 10:22
podlacze sie do tematu, mozecie polecic jakies sprawdzone noclegi we Wladyslawowie?
podlacze sie do tematu, mozecie polecic jakies sprawdzone noclegi we Wladyslawowie?
Mogę polecić kawałek dalej. Zdecydowanie mniej tłoczno a i do Władysławowa na piechotkę plażą się przejść to sama przyjemność ;)
Rozewie - Hotel Faleza (www.faleza.pl)
Zbigniew
05-05-2010, 14:17
A mogą być domki w super kompleksie ze zwierzętami, basenem i atrakcjami dla dzieci ? Farma Jantar.
domelmel
05-05-2010, 17:52
Zbigniew
A znasz moze jeszcze inne miejsca w podobie do tej Farmy Jantar? Cos dla rodzinki z malym 2 letnim dzieckiem
Czytam, że rezerwacja już zrobiona ale może komuś się przyda.
Co do polskiego morza ja polecam wyspę Sobieszewską, Bałtyk rzut kamieniem, super długa plaża(nie ma problemów ze znalezieniem miejsca) oraz nie trzeba leżeć człowiek na człowieku, blisko do Gdańska, ogólnie polecam.
A z lepszych hoteli na wyspie: http://www.renusz.com.pl/
Zbigniew
05-05-2010, 19:10
Zbigniew
A znasz moze jeszcze inne miejsca w podobie do tej Farmy Jantar? Cos dla rodzinki z malym 2 letnim dzieckiem
Znam i polecam Zagrodę Nibork, z tym że to miejsce na Mazurach.
Rezerwacja była we Władysławowie, jednak po otrzymaniu konkretnej umowy, doliczeniu dodatkowych kosztów i konieczności wpłacenia 40% bezzwrotnego zadatku, się wstrzymam i jeszcze poszukam.
Też się podłączę...;)
Dane:
Blisko plaży, dwójka z łazienką i balkonem (lub parter), cena za dobę do 150zł, Wybrzeże Zachodnie lub Środkowe.
Z miejscowości szczerze polecam Dźwirzyno: http://www.dzwirzyno.pl/
Jest tam pełno ciekawych i niedrogich pensjonatów, w tym kilka zaraz koło plaży
Masz w jednym: morze o krok i równie blisko jezioro z łajbami ;)
Oj, mało jest takich miejsc...
Też się podłączę...;)
Dane:
Blisko plaży, dwójka z łazienką i balkonem (lub parter), cena za dobę do 150zł, Wybrzeże Zachodnie lub Środkowe.
http://www.universal.pl w Łazach,
byłem też w osrodku ENEA w Pogorzelicy - domki, blisko morza - i co najważniejsze - mała dziura - a wiec spokój i ośrodek poza jej centrum
http://poczta-polska.pl/wypoczynek/index.php - jako pracownik PP korzystam i nie narzekam
Pogorzelicę znam i chętnie tam jeżdżę. Ośrodek ENEA ma jakąś stronę?
Bo jeśli to ta
ENTUR (http://www.entur.pl/osrodki.html)
to wiem dlaczego dotychczas ją omijałem - 0 informacji :(
Cyba pierwszy raz od wielu lat nie mogę znaleźć niczego rozsądnego.
to ENTUR... ale można zadzwonić...
W zeszłym roku straciłem na dzwonienie ponad 2,5 godziny zanim dogadałem ceny i warunki...teraz powiedziałem, że nie dzwonię jeżeli co najmniej 50% potrzebnych informacji nie ma na stronie.
No to wybrałem...Bałtyk w Niechorzu :D
A ja Kołobrzeg :)
Polecam 10 kilometrową wyprawę do Dźwirzyna na wędzoną rybkę i nie tylko...
Na łajbie też można popływać na jeziorku.
A jak komuś bliskie są TE klimaty to w Grzybowie mamy piękną plażę, która pozwoli zaoszczędzić na strojach kąpielowych. O tym jak byłem świadkiem meczu uroczych siatkarek już pisałem. Bezcenne wspomnienia! ;)
W sumie: piękne tereny!
Nie potrafię zrozumieć ludzi płacących za dobę nad polskim morzem więcej niż 30-40 zł. Jeżdżąc do hoteli nie dostaje się nic wzamian oprócz poczucia no właśnie, nie wiem czego.
Już hitem był ten podawany hotel w Jastarni, jakaś tragedia chyba - 4000 za tydzień? 80 zł za kota? Pogrzało ludzi kompletnie, mam nadzieję, że swoją łapczywą zachłannością doprowadzą się do bankructwa, to najzwyklejsze chamstwo. Za taką cenę jak ktoś napisał można mieć egzotyczne wakacje z all inclusive.
pmsphotography
16-05-2010, 10:38
korsarz, może jakieś przykłady tych egzotycznych wakacji z cenami ?:) Pytam całkiem serio, bo sam się zastanawiam czy warto po raz drugi jechać nad Bałtyk i wydać tyle kasy.
Stach2008
20-05-2010, 09:38
mi udało się znaleźć noclegi we Władysławowie za 40zł/os i też uważam że płacenie więcej jest lekką przesadą, ale przecież każdy z nas ma różne zarobki i może mieć odmienny punkt widzenia na tą sprawę....
jeszcze kilka dni popada i nie trzeba będzie wyjeżdżać nad morze :-)
Przejrzałem jakieś sto kilkadziesiąt ofert i powiem, że cena 40-50zł za pokój/domek/osoba z łazienką jest właściwa. Ale dla miejsc w obrębie 100-250m od morza. Dla dalszych i podobnym standardzie cena 30-40zł. Natomiast jeśli mówimy o mniejszej odległości, to ceny 70-80zł też są dobre. Zaś ceny 100zł-120zł od osoby dla podwyższonego standardu, lub odległości 20-30m od morza (czyli wydma/plaża). Balkon/taras to dodatkowy atut, za który każą sobie płacić sporo więcej...ale czasem warto :)
ALF ale jest sporo miejscowości, w których za 40 zł dostaniesz wiele...
Nie mogę już mówić gdzie, bo żona mi zabrania reklamować (coraz więcej aktorów i reżyserów ubiega mnie w kolejce po bułki)
37 zł od osoby za czysty, miły pokój z łazienką.
Oczywiście jeśli ktoś uwielbia Władka, Jastarnię, Łebę i inne podobne (oraz to czego nie zrozumiem nigdy czyli Jastrzębią Górę) to musi liczyć się z kosztami, tłumem i hałasem. Ja staram się omijać takie radości z daleka ;)
Tak, ale decydująca jest tu odległość od morza oraz widok z okna :)
Tak, ale decydująca jest tu odległość od morza oraz widok z okna :)
No! jeśli ktoś wieczorami chce gapić się z balkonu na Bałtyk to tak... Poddaje się ;)
Natomiast jeśli dla kogoś nie jest problemem, że mieszka 2 - 10 minut spacerkiem od plaży, a z okna lubi oglądać las (ale nie krzyży), to mój post nadal jest aktualny ;)
polecam Hotel Lidia **** w Darłowku, Maja ciekawe oferty na pobyty długoterminowe (od 3 dni)
No właśnie...zwykle to kasa gra sporą rolę, ale w tym szczególnym roku chciałem postawić na wygodę i bliskość morza. :D
Z tym widokiem to jest różnie
Ja jadę z 3 letnią córką, która chodzi spać o 20 max 21, więc ładny widok na morze z balkonem jest mile widziany ;)
A znacie coś godnego polecenia w Kątach Rybackich, może coś między Władysławowem a Łebą? :)
Najlepiej jak macie adresy www tych ośrodków. Cena - umiarkowana, bez szaleństw. :)
Stach2008
23-05-2010, 11:27
ja zamówiłem tutaj http://www.dwirena.afr.pl/index.htm w zeszłym roku widziałem ten ośrodek z bliska.