Zobacz pełną wersję : Szybka decyzja.
wojtekmak
29-04-2010, 06:59
Nie mogę się zdecydować co kupić: nikon 18-105,czy sigma 18-200 oba majaą stabilizację. Sigma większy zakres ale czy bedzie wykorzystany .Proszę o pomoc
Bierz Nikkora 18-105 , dobry obiektyw lepszy niz ta sigma.W sumie nie napisales do czego bedziesz wykorzystywal obiektyw, podejrzewam ze jako spacerzoom. Gdybym mial sie osobiscie zastanawiac nad wiekszym zakresem to tylko Nikkor 18-200
Na pytanie, czy bedzie wykorzystywany musisz nam odpowiedzieć Ty, a nie my Tobie. : ).
Ale fakt. Z zakresem 18-200 też brałbym tylko nikkora.
18-105 miałem i bardzo sobie ceniłem. Poszedl w świat tylko ze względu na to, ze był za ciemny a ja sie przerzucilem na stałki.
Sputnik_Wwa
29-04-2010, 10:50
Mam 18-105VR nawet portrety tym szkłem robiłem i nie mogłem na nie narzekać :) Sam jestem na etapie przesiadania na stałki i ogólnie jestem w euforii manualnych obiektywów, ale tego nikkora nigdy nie sprzedam, bo czasem człowiek ma ochotę iść na spacer i po prostu popstrykać, a czemu w takim układzie mam sobie odmawiać dobrej jakości zdjęć? :) Ogółem VR w tym szkle działa bardzo ładnie i pomaga utrzymać ciemne zdjęcia. Silnik ultradźwiękowy chodzi cichutko, obiektyw ostrzy bardzo szybko jak na mój gust co jest jego dużą zaletą. Fakt faktem, najjaśniejszy to on nie jest ale jako spacerzoom nie jest to aż tak nie do przełknięcia więc nie ma co narzekać. Konstrukcja mimo wszechobecnego plastiku jest bardzo solidna i nic nie mogę jej zarzucić, tak więc nic tylko brać :)
wojtekmak
29-04-2010, 13:07
Dziękuję za dotychczasowe rady, aparat z tym obiektywem bedzie wykorzystywany amatorsko, zdjecia z wycieczek, krajobrazy,fotografia małych dzieci. Jak na razie wszyscy są za nikonem 18-105.
Także używam tego Nikkora i moge polecić - bardzo ładne kolorki ma, ostry, przy fajnej pogodzie można zrobić fajne jasne zdjęcia :)
Ja się wyłamię i polecę 18-70. Nie masz VR, ale masz lepszy AF i ciut jaśniej (symbolicznie, ale zawsze). No i lepiej wykonany. Alternatywą jest oczywiście 18-200 VR.
Jak już wybierać z tych dwóch to 18-105 ale najlepiej Nikkora 18-200 VR ;]