Zobacz pełną wersję : Nikon AF Nikkor 24-85mm f/2.8-4D IF czy Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Asph Macro (Nikon)
Witam,
Który z tych dwóch obiektywów polecacie - Nikkora czy Sigmę, a może Tamrona ? Obiektyw miałby współpracować z N D90 głównie pstrykanie fotek na weselach (w kościele, sala, plener). Dodatkowo posiadam 50mm 1.8 który w przyszłości chcę zamienić na 35 1.4 lub 50 1.4 Na razie kupno N 24-70 nie wchodzi w grę. Z góry dzieks za cenne uwagi i komentarze :)
:( kurcze sorki za zamieszanie - prośba do modów o przeniesienie tematu do OBIEKTYWY 24 - 75 mm
Ja bym nie kupowal obiektywu bo to co masz sie nada, ale lampe bym kupil, bo widze, ze nie masz. Potem cos do portretu 50/1.4 albo 85/1.8 i 35/1.8
Lampa jest :) Na razie sabinka SB 27 ale i tak będę zmieniał na SB 600 albo 900. Zależy mi tylko na w miarę tanim i jasnym uniwersalnym szkle na początek, później się pomyśli może nad N 24-70.
marciing
29-04-2010, 10:30
imho trochę za wąsko może być na DX w kościele i na sali :P
ja brałbym coś z zakresu 17-55 ;)
wiem trochę będzie ciasno ale pomijając ten fakt - chodzi mi konkretnie o te dwa/trzy obiektywy jak się sprawdzają ?
Albo mi się zdaje, albo był już taki wątek... tak czy owak się powtórzę: wolałbym dołożyć do 24-70/2.8, abo brać 35-70/2.8. Stary ale jary!
EDIT:
No mówię, że był:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141010
mnie tam jakoś N 24-70 nie podnieca - generalnie to samo miałem w tamronie 28-70 więc może tu zerknij (pod dx'a idealnie by siadł 17-50 2,8 ze stabilizacją)
mnie tam jakoś N 24-70 nie podnieca - generalnie to samo miałem w tamronie 28-70
:-D Tia... zwłaszcza AF...
miałem tą Sigmę, AF nie jest demonem szybkości więc nie wiem czy by się sprawdziła na tańcach.
Witam ponownie, przetestowałem sobie w sklepach sigmę i tamrona. W moim odczuciu z moim body w warunkach oświetlenia sklepowego lepiej wypadł tamron i to na niego padł wybór :) Tak na szybko co moge powiedzieć - uniwersalny jasny zoom fajne ostre kolory, w miarę szybki AF, za te pieniądze warto :)