Zobacz pełną wersję : serwer - gdzie ? opinie porady sugestie... home ? nazwa ?
krzysztof jot
28-04-2010, 21:06
Z pewnych względów chce przenieść strone www - zastanawiam sie nad serwerem na nazwa.pl lub home.pl.
Oferty podobne - 10GB / transfer 1500GB home i 2000GB nazwa - 300 zł rocznie netto.
Macie jakieś doświadczenia ? sugestie ? lepsze oprogramowanie administracyjne "dla laika" (to ja :) bezpieczeństwo, szybkość. A może inne propozycje dobrego serwera?
Chce to załatwic w weekend wiec piszcie co wiecie...dzieki z góry.
marszull
28-04-2010, 21:08
ja (jak zawsze zreszta) polecam linuxpl.com
Z pewnych względów chce przenieść strone www - zastanawiam sie nad serwerem na nazwa.pl lub home.pl
Byłem i tu i tu. Skończyłem gdzie indziej. Ale to inna historia.
Z tych wymienionych wg mnie home jest pewniejszy. Mam na nazwę dwa haki brzydkich padów i brzydkiego zachowania firmy. Olali problem poniesionych strat. Home też raz czy dwa nawalił, ale starał się wybrnąć.
Ale to już było...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=138038
rychu_cmg
28-04-2010, 21:47
polecany przez wielu cal.pl odradzam miałem u nich serwer przeszło 4 lata i z miesiąca na miesiąc było coraz gorzej. W grudniu zmieniłem serwer na linuxpl.com i od tego czasu oprócz jednego padnięcia serwera 10 kwietnia (znajoma data) absolutne zero problemów do tego świetna pomoc techniczna.
korzystam i polecam z http://www.sisco.pl/
oraz jego (tańszego) brata http://www.ogicom.pl/
a dlaczego ograniczac sie tylko do krajowych dostawcow?
po raz kolejny polece netpivotal.co.uk badz wersje amerykanska netpivotal.com
Korzystam z z Superhost.pl i jestem bardzo zadowolny.
Krzysiek, wybierajac hosting patrz perspektywistycznie. Na nic wykupywanie miejsca za ulamek ceny, skoro postawisz tam tylko jedna strone.
Wsparcie techniczne i dzial prawny to tez wazna sprawa. Cos o tym wiem...
a dlaczego ograniczac sie tylko do krajowych dostawcow?
po raz kolejny polece netpivotal.co.uk (http://netpivotal.co.uk) badz wersje amerykanska netpivotal.com (http://netpivotal.com)
Kiedys szukalem wsrod zagranicznych providerow lepszych ofert niz tu na rynku polskim i strasznie sie zdziwilem. Niby jest taniej, ale ograniczenia do kont ftp, subdomen i baz danych?
Oferty podobne - 10GB / transfer 1500GB home i 2000GB nazwa - 300 zł rocznie netto.
Te liczby nic nie mowia. To jest belkot marketingowy. Z kazdej reklamy MediaMarkt slychac: gigabajty, megabity, megaherce. To tak samo, jakbys kupowal auto: 4 kola!, kierownica!, 5-stopniowa skrzynia biegow!
Popatrz na takie sprawy jak limity (bazy danych, ftp, domen), wsparcie techniczne, wersje PHP/MySQL/Perl itd.
krzysztof jot
29-04-2010, 12:20
Popatrz na takie sprawy jak limity (bazy danych, ftp, domen), wsparcie techniczne, wersje PHP/MySQL/Perl itd.
ok co tam sie znam to wydedukuje, co nie to trudno.
niby strona jedna ale zaczyna tam leżeć sporo zdjęć i ilość miejsca jest istotna.
zagraniczne odpadaja - nie jestem specem, nie mam zawsze webmastera pod ręką - muszę mieć jasne i proste komunikaty :)
rozważam więc: home nazwa linuxpl ikei. jak sie znasz - parametry nazwa i home kei - jakie wnioski ?
https://home.pl/serwery/unix/specyfikacja#pojemnosc
https://www.nazwa.pl/serwery-serwery-active-specyfikacja.html
https://www.nazwa.pl/serwery-porownanie-opcji.html
http://www.kei.pl/
[...]Popatrz na takie sprawy jak limity (bazy danych, ftp, domen), wsparcie techniczne, wersje PHP/MySQL/Perl itd.
... i limit obciążenia procesora, bo jeśli go przekroczysz, to:
Witam
Informujemy, iż usługa www na Państwa koncie w systemie WisePanel została zablokowana. Blokada usługi www konta nastąpiła na skutek wielokrotnego przekraczania dozwolonych progów obciążenia, narażając klaster hostingowy na niestabilność. Poziom obciążenia generowany przez Państwa zasoby przekracza możliwości konta, z którego obecnie Państwo korzystają.
Możliwe są trzy rozwiązania zaistniałej sytuacji: 1. dostosowanie hostingu do potrzebnych zasobów (zmiana na wyższy pakiet, przejście na rozwiązanie VPS lub serwer dedykowany w zależności od mocy obliczeniowej jaka jest Państwu potrzebna); 2. optymalizacja skryptów, co zmniejszy obciążenie; 3. migracja obciążających skryptów poza serwery SuperHost.pl;
Aby ułatwić Państwu nadzorowanie i optymalizację w systemie WisePanel znajdują się dokładne dane statystyczne dotyczące wykorzystania procesora przez Państwa skrypty PHP/CGI:
Statystyki >> obciążenie procesora >> Obciążenie serwera WWW
Usługę www możemy warunkowo odblokować na kolejny okres 2 tygodni w celu podjęcia natychmiastowych działań, które rozwiążą problem nadmiernych obciążeń procesora. W innym przypadku, celem zachowania najwyższego bezpieczeństwa naszych użytkowników, pozostaniemy zmuszeni do ponownego wyłączenia usługi www na Państwa koncie hostingowym oraz wypowiedzenia umowy na świadczenie usługi hostingowej.
Pozdrawiam,
--
xxxxxxxxxxx
Dział Techniczny, SuperHost.pl s.c.
http://superhost.pl/
A wracając do pytania Krzysztofa - masz sporą bazę zdjęć, trochę skryptów, więc superhost bym nie polecał, chyba, że VPS, albo dedyka, ale to miesięcznie spory wydatek. Problem w tym, że w regulaminie mają zapis, że mogą wyłączyć usługę w przypadku nadmiernego obciążenia procesora. Tyle, że nie ma definicji, co znaczy to "nadmierne obciążenie" i w takim wypadku decydują jakieś chore limity.
... i limit obciążenia procesora, bo jeśli go przekroczysz, to:
Taaaa, ten limit obciazenia procesora... Z drugiej strony jest to wina optymalizacji strony, a raczej jej braku.
Na jakims CMSie miales stronke, ze przekraczales limit?
Krzysiek, co do nazwa.pl, home.pl, linuxpl to slyszalem, ze sa dobre. Osobiscie z nich nie korzystalem, ale koledzy chwala sobie.
Korzystam z z Superhost.pl i jestem bardzo zadowolny.
Też mam (i polecam) superhost
Taaaa, ten limit obciazenia procesora... Z drugiej strony jest to wina optymalizacji strony, a raczej jej braku.
Na jakims CMSie miales stronke, ze przekraczales limit?
Krzysiek, co do nazwa.pl, home.pl, linuxpl to slyszalem, ze sa dobre. Osobiscie z nich nie korzystalem, ale koledzy chwala sobie.
Joomla, ale co do optymalizacji strony to się akurat mylisz, bo zrobiona przeze mnie bardzo solidnie, krok po kroku, z załadowaniem stałych modułów bezpośrednio do szablonu włącznie. Tam są niezłe siupy z tymi statystykami, bo np. o 4-5 w nocy obciążenie skacze do 400%, a w logach kilka odwiedzin i to typowych, bez jakichś złożonych zapytań. Moim zdaniem to nie optymalizacja, a overselling - jak zwykle sprzedają więcej, niż mogą...
W przypadku zwykłego konta hostingowego wybrałbym home.pl
a ja mam i chwalę www.easyisp.pl, szybki kontakt w razie problemów, jak coś potrzeba zmienić w ustawieniach serwera nie robią problemów.......
Joomla, ale co do optymalizacji strony to się akurat mylisz, bo zrobiona przeze mnie bardzo solidnie, krok po kroku, z załadowaniem stałych modułów bezpośrednio do szablonu włącznie. Tam są niezłe siupy z tymi statystykami, bo np. o 4-5 w nocy obciążenie skacze do 400%, a w logach kilka odwiedzin i to typowych, bez jakichś złożonych zapytań. Moim zdaniem to nie optymalizacja, a overselling - jak zwykle sprzedają więcej, niż mogą...
W przypadku zwykłego konta hostingowego wybrałbym home.pl
Hmm, akurat tutaj jest moze ciutke prawdy.
Tak patrze teraz na home.pl i kurcze, 300zl netto za 5 baz danych brak dostepu przez ftp do wydzielonego katalogu? (patrzylem tak na szybko)
Linuxpl za 300-500zl wyglada ciekawe. Zaznaczam jednak, ze o tych providerach jedynie slyszalem, chociaz przyznaje, ze same pozytywne wrazenia.
Hmm, akurat tutaj jest moze ciutke prawdy.
Tak patrze teraz na home.pl i kurcze, 300zl netto za 5 baz danych? (patrzylem tak na szybko)
Linuxpl za 300-500zl wyglada ciekawe. Zaznaczam jednak, ze o tych providerach jedynie slyszalem, chociaz przyznaje, ze same pozytywne wrazenia.
Słyszałem od kilku osób, że home nie odwala takich numerów z obciążeniem serwera. WisePanel w superhost to porażka. Mam w tej chwili 1 dedyka (drugi się konfiguruje) w superhost - z nimi nie ma problemu, ale usługa "bez limitów" okazała się niewypałem. Co z tego, że nie ma limitu transferu i quota powiększa się co miesiąc o 10GB, skoro nie można tego wykorzystać, bo głupie wrzucenie 20 zdjęć do joomgallery powoduje, że obciążenie procesora skacze do 400%.
Słyszałem od kilku osób, że home nie odwala takich numerów z obciążeniem serwera. WisePanel w superhost to porażka. Mam w tej chwili 1 dedyka (drugi się konfiguruje) w superhost - z nimi nie ma problemu, ale usługa "bez limitów" okazała się niewypałem. Co z tego, że nie ma limitu transferu i quota powiększa się co miesiąc o 10GB, skoro nie można tego wykorzystać, bo głupie wrzucenie 20 zdjęć do joomgallery powoduje, że obciążenie procesora skacze do 400%.
Pytalem w Superhost.pl i przejscie ze Startera na Bez limitow nic nie zmienia oprocz wiekszego transferu, baz danych itd. Nie ma to nic wspolnego z przydzieleniem wiekszych zasobow sprzetowych.
Pytalem w Superhost.pl i przejscie ze Startera na Bez limitow nic nie zmienia oprocz wiekszego transferu, baz danych itd. Nie ma to nic wspolnego z przydzieleniem wiekszych zasobow sprzetowych.
Ja myślę, że sam wisepanel jest skopany i stąd te problemy. Wielu użytkowników o tym im pisze, ale oni twierdzą, że wszystko jest OK. Jedna z częściej odwiedzanych stron jest uruchomiona w ramach konta resellerskiego i nie ma z nią żadnych problemów, pomimo, iż generuje spore obciążenie dla procesorów. Przerzuciłem ją testowo na usługę bez limitów i od razu zaczęły się cyrki. Innymi słowy - swykły hosting w superhost - owszem, bez limitów - broń Boże, dedyki i vps - śmiało można brać. Z obowiązku kronikarskiego muszę napisać o pozytywie - w zamian za migrację z bez limitów na dedyka, zrezygnowali z opłaty instalacyjnej (a to akurat roczna wartość usługi bez limitów).
Jestem w nazwa.pl chyba z 5 lat i nic nigdy mi nie padło. Polecam.
Podepnę się trochę pod temat, gdzie warto wykupić VPS-a koszt do 1000 netto rocznie ?
michaeel
29-04-2010, 20:20
ja polecam home.pl, mam tam 2 konta i nigdy nie miałem problemów :) nazwa.pl wywalała się przy moim blogu (za duża ilość zapytań do bazy) i całkowicie olewali mnie mówiąc - "skrypty musi Pan optymalizować" - szkoda czasu, nerwów i pieniędzy na nazwa.pl.
ja polecam home.pl, mam tam 2 konta i nigdy nie miałem problemów :) nazwa.pl wywalała się przy moim blogu (za duża ilość zapytań do bazy) i całkowicie olewali mnie mówiąc - "skrypty musi Pan optymalizować" - szkoda czasu, nerwów i pieniędzy na nazwa.pl.
No właśnie dużo dobrego o home.pl słyszałem - na indywidualne serwisy super.
Co do kolegi pytającego o VPS - za taką taniochę - pan tak se neda :) VPS to zwykle 1/3 - 1/2 ceny dedyka. Oczywiście celowo tak zrobili, żeby różnica w cenie była niewielka :)
Co do kolegi pytającego o VPS - za taką taniochę - pan tak se neda :) VPS to zwykle 1/3 - 1/2 ceny dedyka. Oczywiście celowo tak zrobili, żeby różnica w cenie była niewielka :)
Wszystko zależy od parametrów, ceny za VPS-y są zróżnicowane, ja potrzebuje około 30 GB dysku, 200GB min,. transferu/mc, pamięci 768 MBmin, procek tu się zastanawiam, myślę o VPS-ie typu nie zarządzanym, także w budżecie 1000-1200 netto rocznie można spokojnie coś wybrać, pytanie która firma.
Wszystko zależy od parametrów, ceny za VPS-y są zróżnicowane, ja potrzebuje około 30 GB dysku, 200GB min,. transferu/mc, pamięci 768 MBmin, procek tu się zastanawiam, myślę o VPS-ie typu nie zarządzanym, także w budżecie 1000-1200 netto rocznie można spokojnie coś wybrać, pytanie która firma.
Najtaniej wychodzi chyba na ovh, ale to żabojady i w razie poważniejszych problemów nie idzie się dogadać. Server4You chyba też coś ma, ale znowu germańce. Ja bym skorzystał z home lub superhosta.
i całkowicie olewali mnie mówiąc - "skrypty musi Pan optymalizować" - szkoda czasu, nerwów i pieniędzy na nazwa.pl.
Wiecie co, ja tez tak myslalem, ale prawda zawsze lezy gdzies po srodku. Postawienie CMS nie powinno konczyc sie na jego instalacji. Musi dojsc do tego konfiguracja i optymalizacja. Nagle okazuje sie, strona jest niby prosta a zapytan do bazy i obciazenie procesora przekracza rozsadna granice.
krzysztof jot
01-05-2010, 15:02
no dzięki za informacje i sugestie - na razie postawiłem na nazwa.pl. Tam były porejestrowane domeny, wiec konfiguracja łatwa, panele adm przyjazne, największy oferowany transfer, 6 miesiecy okres testowy-darmowy - zobaczymy co się będzie działo...
Ja tam nie wierzę w okres testowy darmowy. Jak ja wchodziłem w nazwę to dawali 2 tygodnie darmowe. No i się zdziwiłem, bo jak dostałem fakutrę, to był liczony czas od początku (pierwszego dnia) uruchomienia usługi.
Doczytując detale promocji okazło się, że nalezy to raczej pojmowac jako okres, w którym możesz się wycofać, jeśli ci się usługa nie spodoba. Zobacz jak to teraz jest naprawdę. Kontakt z nimi jest OK, łatwo się dodzwonić (nie wiem jak w święta).
Przedłużając umowy oczywiście nie dostajesz już nic.
Mimo wszystko siedzę u nich od lat, nie chce mi się skakać po dostawcach dla zaoszczędzania kilkudziesięciu zł, jednocześnie robiąc sobie sporo pracy z przenoszeniem stron www, baz sql, wielu skrzynek pocztowych itd - bo tego nie potrafię robić sam.
Co do tego co napisał michaeel - dziwne. Ja mam naprawde spora stronę, z dużą bazą, wyszukiwarką, sporymi odwiedzinami itd. Nie mam problemów.
Ja wyrażę swoją opinię o: http://livenet.pl/
Jeśli chodzi o ceny - super, za serwery dedykowane oferta jest na prawdę konkurencyjna. Jeśli chodzi o stabilność... tutaj już tak kolorowo nie jest. Zdarzają się bliżej nieokreślone pady serwerowni, średnio raz na tydzień przez kilka h serwerów nie ma, po prostu nie widać ich w sieci. Ostatnio działy się też cuda, bo jakieś łącze padło i cały transfer szedł przez zapasowe niemieckie łącza... Ogólnie rzecz biorąc... nie polecam. : ) Czasem cena to nie wszystko.
Jestem w nazwa.pl chyba z 5 lat i nic nigdy mi nie padło. Polecam.Tak to jest gdy się coś pochwali :mrgreen:
Dziś, od ładnych kilku godzin nie mam poczty (a oczywiście właśnie dzis mam sporo do korespondowania).
Padła im jakas maszyna. Infolinia działa, odbieraja natychmiast telefony i przyjmują winę na klatę - za to nalezy dac im plus, bo gdzie indziej jak jest awaria, to nie ma opcji by sie dodzwonić.
Strony www (mam ich kilka) mi chodzą, to widać inne serwery.
Byłem i tu i tu. Skończyłem gdzie indziej. Ale to inna historia.
Z tych wymienionych wg mnie home jest pewniejszy. Mam na nazwę dwa haki brzydkich padów i brzydkiego zachowania firmy. Olali problem poniesionych strat. Home też raz czy dwa nawalił, ale starał się wybrnąć.
home.pl starał się? hohoho to masz chyba chody tam :( - u nas w firmie codziennie są albo przymulenia serwera (wówczas transfery są jak przez 020 21 22 jakby ktoś ten archaizm jeszcze pamiętał) albo wręcz pady (te na szczęście rzadziej) i wówczas zamiast serwisu jest error 500 lub error 503 przez np. godzinę
sama zaś obsługa klienta ma tegoż klienta w poszanowaniu - można dzwonić, próbowac uzyskać wyjaśnienia, a pseudokonsultant tylko nawija jacy to oni wspaniali bo mamy 99% niezawodności :(