Zobacz pełną wersję : Konwerter x2 dla Tamron 70-300mm AF Macro
Witam,
Poszukuje konwertera tele (niekoniecznie x2, mogą być mniejsze współczynniki) dla w/w obiektywu. Znalazłęm coś takiego:
http://fotozakupy.pl/konwerter/kenko-telekonwerter-2x-teleplus-pro-300-dg-nikon,8894s
Czy AF bedzie działał poprawnie czy będę musiał ostrzyć ręcznie? Może wy polecacie inne konwertery?
AF działa przy przysłonach do 5,6. Jest to ograniczenie body a nie obiektywu. Po dokręceniu konwertera x2 będziesz miał przysłony 8-11. AF na pewno nie zadziała.
Przy konwerterze x1.4, jest szansa że w bardzo dobrych warunkach AF zadziała. Ale jak będzie ciemniej to nie ma rady.
Osobną sprawą jest czy ten konwerter zadziała z Tamronem. Kenko są generalnie uniwersalne. Ale może lepiej konwerter Tamrona?
Mam na nim pewność działania af?
Nie ma żadnej pewności. Jest pewność, że na Kenko x2 nie będzie AF. Ale na x1.4 czasem zadziała.
Mam Tamrona x1.4 i z Nikkorem 70-300VR ostrzy do 200mm. A przy 300mm tylko przy jasnych i kontrastowych scenach.
Nie ma żadnej pewności. Jest pewność, że na Kenko x2 nie będzie AF. Ale na x1.4 czasem zadziała.
Mam Tamrona x1.4 i z Nikkorem 70-300VR ostrzy do 200mm. A przy 300mm tylko przy jasnych i kontrastowych scenach.
Dodajmy, że 'analoogowe' środki, matówki z klinem, rastrem itd tez mają ograniczenie. Większość się kończyło na 5.6. Średnica/kąt plamki, te rzeczy. Nawet w fajnym, silnym świetle, pól klina czarne i d..pa.
Dla fanatyków 'dziwnych' jasności był akcesoryjne gładkie matówki, za "drobne" kilka $.
300 a 420 mm... nie zauważe różnicy. Mi zależy głównie na dużych zbliżeniach, moze kupić stałkę 800mm?
300 a 420 mm... nie zauważe różnicy. Mi zależy głównie na dużych zbliżeniach, moze kupić stałkę 800mm?
Mówisz o tych chinach co ma 3 soczewki czy o prawdziwym obiektywie?
To identyczna różnica jak między 12 a 6 Mpix. Nie zauważysz różnicy?
Myślisz o kupieniu 800mm z AF? Do D3000?
Bo jak MF, to możesz śmiało dokręcać TC x2 do 70-300, też będzie MF.
Potrzebuje na prawdę mega zoom i pomyślałem o Falconie 800mm MF, albo o Samyangu 650-1300mm. Bardziej zależy mi na zbliżeniu niż jakości. Domyyślam się że na takim sprzęcie nie będzie to żyleta. Widziałem cropy 1;1 to nie cuda ale jak narazie to musi mi wystarczyć..
Potrzebuje na prawdę mega zoom i pomyślałem o Falconie 800mm MF, albo o Samyangu 650-1300mm. Bardziej zależy mi na zbliżeniu niż jakości. Domyyślam się że na takim sprzęcie nie będzie to żyleta. Widziałem cropy 1;1 to nie cuda ale jak narazie to musi mi wystarczyć..
Zasłyszane, bo sam nie uprawiam tego rodzaju, że więcej wykroi z ostrego 2x krótszego, niż cała klatka z mydlanego obiektywu.
Możliwe, tylko x2 osiągnę 600mm, a mam stałkę 500 Falcona i to będzie już mała różnica w przybliżeniu. Trochę nie pomyślałem zakładając ten temat, bo teraz chodzi mi po głowie 650-1300 a nie konwerter.