Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D80 + M42 - pytania natury technicznej

AdamC
28-04-2010, 17:15
Właśnie Nikon i m42.
Co o tym myślicie?

Posiadam Heliosa od 12 XP, i zastanawiam się czy nie pójść głębiej w m42.

Oryginalne obiektywy są jakby to... drogie.
Przykładowo rok temu kupiłem Sigmę 70-300 za 700zł, za obiektyw Nikkor 70-200 musiałbym obecnie zapłacić 6000zł.

Korzystacie z tandemów m42 - Nikon?

Jakie firmy wybierać, jakie modele polecacie?

Zapraszam do dyskusji.

jacek dr
28-04-2010, 17:56
mam d80 heliosa i jupitera ,powiem ci szczerze ze to fajne szkła,mają swietną plastykę tylko ,uzywam ich dośc sporadycznie ,dlaczego:
bo ostrzenie w d80 jest troche uciązliwe,choc da sie z tym zyć ,
bo pełny manual ,wiec trochę o ekspozycji i zabawie w jej ustawianie,albo wiedza ,albo na czuja
bo przejściówka z soczewką troche pogarsza obraz ,bez soczewki brak ostrzenia na nieskończonośc

Lubie uzyc ich do scen że tak powiem statycznych lub jakiegos portretu, kwiatków itp.ale na" codzienne" focenie wybieram szkła systemowe.

enter
28-04-2010, 20:01
zajrzyj do tych dwóch wątków
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129803&page=3

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98734&page=27

stepowyszlak
29-04-2010, 18:34
no a jak sie zdecydujesz to sprzedam przejsciówke z soczewką:) priv

AdamC
29-04-2010, 19:22
no a jak sie zdecydujesz to sprzedam przejsciówke z soczewką:) priv

Przejściówkę mam... Ale bez soczewki, co by zniwelować niekształcenia. A akurat nie potrzebuję ostrzyć na nieskończoność.

TOP67
29-04-2010, 19:40
A ja właśnie sobie zafundowałem AF do M42 w D90. Zamierzam więc poszukać godnych obiektywów, coś w stylu 300/4.5

stepowyszlak
30-04-2010, 13:50
szkoda...
u mnie w praktyce okazalo sie ze mam spore problemy z ostrzeniem, potrafiłem minutami sie zastanawiac czy prwidlowo.. teraz af. nie zamienilbym za zadne skarby, mozna byc pewnym. bez niego lipa straszna.i droga...;/

JacekCz
30-04-2010, 15:03
szkoda...
u mnie w praktyce okazalo sie ze mam spore problemy z ostrzeniem, potrafiłem minutami sie zastanawiac czy prwidlowo.. teraz af. nie zamienilbym za zadne skarby, mozna byc pewnym. bez niego lipa straszna.i droga...;/

Ostzrenie - wiadomo, pomiar - z natywnymi bagnetowymi jest w wyższych body, domykanie przysłony.
Jak manuale lubię, mam kilka bagnetowych i adaptalli, żaden nie był drogi, ale żadnego m42 nie używam, choc mam kilka. Średniowiecze. Zdążyc czasem sie nie da, domykasz ręcznie przysłonę a obiekt sie przemieścił itd.

Kolego pytający, to nie jest droga na normalne fotografowanie. Ale że do ciasnych butów też można się przyzwyczaić, a nawet polubić, znajdziesz i tu zwolenników.

Mi się kojarzy (jak ktos zna kontekst tej wypowiedzi) "W matematyce nie ma drogi specjalnie dla królów."

pikpok
03-05-2010, 12:09
Z d 90 są duże problemy z ostrzeniem . poza tym szkła m42 są całkiem całkiem jeśli trafi się z ostrością :)