PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka karta pamieci do D80!

luk009
27-11-2006, 13:00
Witam! Mam pytanie jaka karte polecicie do D80? Chodzi mi o producenta, szybkosc i pojemnosć? Pozdrawiam!

Gr33nY
27-11-2006, 13:09
Było już kilka wątków o kartach myślę że bez problemu coś wybierzesz na tej podstawie.

A odpowiedz bardziej na temat: Ja używam SanDisk Ultra II 2GB oraz 4GB i bardzo sobie chwalę te karty zarówno zapis w aparacie jak i odczyt w kompie.

audiorek
27-11-2006, 14:03
Poczekaj ze dwa lata kupisz SD 16GB.

audiorek
27-11-2006, 14:05
A uzywam podobnie jak przedmówca, i tez sobie chwalę.

mswilk
27-11-2006, 14:14
Polecam te co mam w stopce.

jarecky
27-11-2006, 22:52
też używam PQI, tyle że x150 4GB

hicks
27-11-2006, 23:48
Tez polecam PQI tak jak w stopce lub SanDisk Extreme III z dolaczonym konwerterem rawow CaptureOne LE.

KECIF
28-11-2006, 19:15
SanDisk II , w moim przypadku razy dwa.
Chyba najlepszy kompromis ceny do jakości i szybkości,
a i sen spokojny że to co pstrykniesz, zgrasz na kompa :-)

MichalDoman
28-11-2006, 20:02
A ja mam 2 karty 4gb SanDisk Extreme III z dolaczonym konwerterem rawow CaptureOne LE i Apacera 150x. Co do szybkosci nie widze roznicy miedzy Extreme III a Apacerem jesli nie zalezy Ci na CatureOne kup Apacera - kosztowal 320 pln i na razie dziala bardzo dobrze.
Michal

Gr33nY
28-11-2006, 20:16
Wybacz że pytam ale SanDisk chyba nie robi 4GB kart Extreme w standardzie SD?

Mati_007
28-11-2006, 20:25
Ja osobiście używam SanDisc Ultra II. Świetne karty. Dobre prędkości. 10 lat gwarancji. Same plusy:)

luk009
30-11-2006, 08:56
Kupiłem SanDisk II 1.0gb ale musze kupić jeszcze minimum 2 po 2gb i wlasnie W sklepie doradzaja SanDiski bo podobno z kingstonami mieli problemy tzn zwracali im na gwarancje. KINGSTON SD ELITE PRO 2 GB mozna kupic za 140zł a Sandiska za 215zł.

Co o tym sadzicie? Ktore sa lepsze???

shadoow
05-12-2006, 14:55
Tez polecam PQI tak jak w stopce lub SanDisk Extreme III z dolaczonym konwerterem rawow CaptureOne LE.

Jakby na to nie patrzec to cenowo sa one raczej nieporownywalne. No i renoma firm...

Sam sie zastanawiam nad karta SD 2 Gb.. i SanDiska wydaja mi sie troche za drogie. za ta sama cene co SanDisk moge kupic 2 x wieksza PQI i to z wieczysta gwarancja i transferem na poziomie 20MB.. http://allegro.pl/item146069898_ultra_szybka_karta_pqi_sd_2gb_x150_d o_22mb_s_od_ss.html
Co Wy na to? Wiem, ze sa glosy, ze nie warto doplacac. Sam jestem niezdecydowany..

charmside
05-12-2006, 15:21
Nie chcialem zakladac nowego watku, wiec pytam tutaj, a mianowicie, jaka maksymalnie karte moge wlozyc do D70s? Czy sa jakies problemy w wiekszymi kartami niz 2GB?
Dzieki za odpowiedz...

Zbylek
07-12-2006, 15:58
... bo podobno z kingstonami mieli problemy ...

odradzam Kingstony !
kiedyś D70 po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć wypluł mi komunikat, że karta ... niesformatowana

irekka
07-12-2006, 16:32
Nie wiem skąd pomysł, że sandisk zapewni spokojne zgranie zdjeć na kompa - mój 2 GB sandisk strcił wszytkie dane - na szęście reklamacja przebiegła bez zarzutu - ale wziałem inną firmę.

shadoow
09-12-2006, 22:38
Jakby na to nie patrzec to cenowo sa one raczej nieporownywalne. No i renoma firm...

Sam sie zastanawiam nad karta SD 2 Gb.. i SanDiska wydaja mi sie troche za drogie. za ta sama cene co SanDisk moge kupic 2 x wieksza PQI i to z wieczysta gwarancja i transferem na poziomie 20MB.. http://allegro.pl/item146069898_ultra_szybka_karta_pqi_sd_2gb_x150_d o_22mb_s_od_ss.html
Co Wy na to? Wiem, ze sa glosy, ze nie warto doplacac. Sam jestem niezdecydowany..
Co wy na to?

tzk
09-12-2006, 23:10
hmm, warto się zastanowić czy unikalne chwile sa więcej warte niż różnica miedzy kartą a a b, a później kupić kartę do aparatu ;-) z kingstonami faktycznie były problemy ale (puk, puk) ja ich na szczęście nie doświadczyłem. Gdy rożnice w cenach kart były spore to można by się zastanawiać. Dziś gdybym miał wybierać wybrałbym Sandiska.

inspektorks
09-12-2006, 23:21
Używam karty PQI 2 Gb od 4 miesięcy. Żadnych problemów, transfer naprawdę bardzo dobry. Gdybym kupował jeszcze raz, zrobiłbym to samo. Nie ma co przepłacać.

shadoow
10-12-2006, 19:02
inspektorks - i o to mi wlasnie chodzilo.

tzk - roznica nie jest taka mala. PQI 2GB mozna miec za 150zl a SanDisc za 250zl.

Szymer
12-12-2006, 12:58
A jeżeli wybór miałby się odbyc pomiędzy SanDisk Extreme III, a SanDisc Ultra II, 1GB - to która lepsza?

KECIF
12-12-2006, 20:00
A jeżeli wybór miałby się odbyc pomiędzy SanDisk Extreme III, a SanDisc Ultra II, 1GB - to która lepsza?

Co to znaczy lepsza ??
ta tańsza czy ta szybsza, a może ta z softem na rok za darmo??

KECIF
12-12-2006, 20:01

Co to znaczy lepsza ??
ta tańsza czy ta szybsza, a może ta z softem na rok za darmo??

KECIF
12-12-2006, 20:02
Sorki za podwójne doładowanie ale coś mi proxy ześwirowało ;-)

kono78
23-01-2007, 16:26
http://www.fotobasia.pl/produkt.php?id=1233

Chce kupic 2 karte bedzie chodzila w kompakcie ale tez ma pasowac do D80, tylko ta cena strasznie niska :)

tomys
23-01-2007, 17:37
Bardzo przepraszam, może narażę się wielu forumowiczom, ale muszę to wyrzucić z siebie.
Ja rozumiem, że każdy może zadać jakieś pytanie, ale ludzie, miejcie litość. Forum jest co chwila zaśmiecane pytaniami, na które już było kilkadziesiąt odpowiedzi i o ile nie dziwię się pytającym, to dziwię się, że pada tyle odpowiedzi. Być może odpowiadający chcą na siłę nabić sobie "punktów". Przecież nie po to jest forum.
Przecież jeśli planuje się zakup wcale nie taniego sprzętu, jakim jest D80, to zapewne wcześniej planuje się jakieś akcesoria, tym bardziej, że bez karty nie da się popstrykać. No, jest jeszcze inna sprawa, może kolega przechodził właśnie obok sklepu foto i pomyślał sobie, że ładnie wygląda ten aparat, to sobie kupię, a potem w domu okazało się, że bez karty nie da rady.
Jeszcze chwila i padnie pytanie typu: "Jak myślicie, w przerwie między robieniem zdjęć to najlepiej się napić fanty czy coli?"
Kolego poczytaj wcześniejsze posty, a zapewniam cię, że na ten temat znajdziesz ich kilkadziesiąt.
Pozdrawiam.

Rafał_Sz
23-01-2007, 18:00
Bardzo przepraszam, może narażę się wielu forumowiczom, ale muszę to wyrzucić z siebie.
Ja rozumiem, że każdy może zadać jakieś pytanie, ale ludzie, miejcie litość. Forum jest co chwila zaśmiecane pytaniami, na które już było kilkadziesiąt odpowiedzi i o ile nie dziwię się pytającym, to dziwię się, że pada tyle odpowiedzi. Być może odpowiadający chcą na siłę nabić sobie "punktów". Przecież nie po to jest forum.
Przecież jeśli planuje się zakup wcale nie taniego sprzętu, jakim jest D80, to zapewne wcześniej planuje się jakieś akcesoria, tym bardziej, że bez karty nie da się popstrykać. No, jest jeszcze inna sprawa, może kolega przechodził właśnie obok sklepu foto i pomyślał sobie, że ładnie wygląda ten aparat, to sobie kupię, a potem w domu okazało się, że bez karty nie da rady.
Jeszcze chwila i padnie pytanie typu: "Jak myślicie, w przerwie między robieniem zdjęć to najlepiej się napić fanty czy coli?"
Kolego poczytaj wcześniejsze posty, a zapewniam cię, że na ten temat znajdziesz ich kilkadziesiąt.
Pozdrawiam.

Osobiście wolę colę. :)

kono78
23-01-2007, 18:16
Ale o co chodzi ???

mirek
23-01-2007, 19:22
O cole

Władca Pixeli
23-01-2007, 20:18
Ja czekam, aż zaczną wstawiać zdjęcia kilku dziewczyn czy cholopaków i napiszą: kogo wybrać? :mrgreen:

luk009
24-01-2007, 08:52
Pozdrawiam.

Wole Cole!!!

Zgadza sie ze przewaznie kazdy kupuje karte z aparatem ale pozniej potrzeba kupic nastepna i wlasnie zaczyna sie problem jaka kupic!!
Ale rynek sie zmienia i wchodza nowe rodzaje kart roznica cenowa itp. A chyba po to jest forum aby zapytac sie co inni sadza? I co doradza!

tomys
24-01-2007, 11:58
Ale rynek sie zmienia i wchodza nowe rodzaje kart roznica cenowa itp. A chyba po to jest forum aby zapytac sie co inni sadza? I co doradza!

Rzeczywiście, od ubiegłego tygodnia (bo w ub. tygodniu było kilka dyskusji na ten temat) tak wiele się zmieniło na rynku, że trzeba o to zapytać na forum.
Cały problem polega na tym, że do niektórych nie dociera to, o czym napisałem, generalnie prosiłem o używanie funkcji "szukaj".
Pozdrawiam

bartoszek
24-01-2007, 13:05
Opcja "szukaj" naprawdę jest prosta w obsłudze.I nawet człowiekowi nie uda się spocić z wysiłku używając jej.
Podpisuję się pod tym co napisał poprzednik!

kono78
24-01-2007, 15:05
(http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6903)Jesli bys mogl tomys (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=6903) piasc na temat " Jaka karta pamiaci do D 80 " a nie co maja robic inni bylo by super. Jak nie masz nic do powiedzenia ta poprostu nie pisz. Forum przegladam codziennie i nie mosisz mi mowic co mam robic.
Wracajac do tematu, mam juz jedna Extreme III chce kupic 2 karte i miala to byc PQI X 150 2 GB !!! Ma to byc karta ktora bedzie wykorzystywana w kompakcie a w razie potrzeby w D80. I chcial bym zeby chodzila bez problemu z D80. I mam dylemat PQI 2 GB 120 zl, SanDisc Ultra II 2GB 160 zl, Extreme III 2GB 215 zl. Zastanawiaja mnie tak niskie ceny tych Sandisców. http://www.fotobasia.pl/produkt.php?id=1233 Jezeli sa to orginalne kary to wybor wiadomy. PQI odpada.

Pozdrawiam

Ania_B
24-01-2007, 19:07
mam nadzieję że te linki pomogą:

http://www.ceneo.pl/4818

http://www.ceneo.pl/295-4818a

pierwszy link to porównanie cen karty o której mówisz w różnych sklepach /czyli sandisc extreme III 2 GB/

drugi to opinie o sklepie fotobasia

mam nadzieję że coś pomoże

generalnie spadek ceny może być spowodowany kolejną nowością sandisca a mianowicie kartami extreme IV...

pozdrawiam

Ania_B
24-01-2007, 19:19
ten link jest do strony z testami kart do nikona d80-tki

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8531

powinno trochę rozjaśnić sprawę

pozdrawiam.

Rafał_Sz
27-01-2007, 12:26
ten link jest do strony z testami kart do nikona d80-tki

powinno trochę rozjaśnić sprawę

pozdrawiam.

to też:
http://www.youtube.com/watch?v=ACUnPfVuBZg

wigi
27-01-2007, 12:38
to też:
http://www.youtube.com/watch?v=ACUnPfVuBZg

trochę mało kart, ale fajny test :)

Oneil
27-01-2007, 13:40
Ja osobiście używam 1gb extreme III w zapasie 512 Ultra II ale z pojemnością się nie przejmuję ponieważ nosze do tego Digimate 40gb a przegrenie na hdd trwa raptem do 2-3 min .

themoon
27-01-2007, 14:51
przepraszam jaka karte do d80?? heh:)) pilnie prosze o pomoc !!!

wigi
27-01-2007, 18:14
themoon, jak masz kasę to najlepszą (np. Sandisk Extreme III lub Ultra II), a jak nie to najtańszą :-)

wertus
27-01-2007, 18:48
mam Panasonic Pro High Speed 1GB i sie super spisuje

themoon
28-01-2007, 07:14
no i kupilem najlepsza Sandisk Extreme III ale fajna niespodzianke sprawil mi pan w sklepie. po testach gdy juz zdecydowalem nabyc aparat i poproszilem owa w/w karte w domu sie zorientowalem ze na wyswietlaczu widnieje napisz 255. z niedowierzaniem otwieram gniazdo na karte i patrze PRETEC 1Gb. oczywiscie zainstalowalem Scandiska ale skoro temat kart co to za PRETEC??? dobre to??

prz3mo
31-01-2007, 00:50
Podlacze sie pod temat. Poki co uzywam D80 z standardową karta Panasonica 512MB (nie zadna high speed).
Przy robieniu zdjec seryjnych po kilku (moze kilkunastu) ujeciach predkosc robienia zdjec ulega bardzo zauwazalnemu zmniejszeniu...
Czy wynika to wlasnie z powolnosci karty (bufor sie przepełnia i karta nie nadążą zapisywac), czy D80 moze ma ograniczenie zdjec w serii, po ktorych zwalnia ?

ps. Zastanawiam sie nad zakupem SanDisk Extreme II 1GB.

arthx
31-01-2007, 02:07
Podlacze sie pod temat. Poki co uzywam D80 z standardową karta Panasonica 512MB (nie zadna high speed).
Przy robieniu zdjec seryjnych po kilku (moze kilkunastu) ujeciach predkosc robienia zdjec ulega bardzo zauwazalnemu zmniejszeniu...
Czy wynika to wlasnie z powolnosci karty (bufor sie przepełnia i karta nie nadążą zapisywac), czy D80 moze ma ograniczenie zdjec w serii, po ktorych zwalnia ?

ps. Zastanawiam sie nad zakupem SanDisk Extreme II 1GB.
za cene SanDisk Extreme II 1GB kupisz PQI 2 GB Hi-Speed 150x (22mb/s)

luk009
31-01-2007, 08:13

Ale czy cena rowna sie do jakosci? Niekiedy lepiej zapłacic wiecej i kupic pewniejsza karte bo sa chwile ktorych nie da sie powtorzyc? np Ślub!

wrrum
31-01-2007, 09:14
Na pierwszy ogień SanDisk. Pewna. Ja mam 1 GB Ultra2 i prędkość w zupełności wystarcza.

Jako drugą kupiłem PQI 150 4GB i tu ZONK!!! Problem ze zczytywaniem danych z karty na kompa (wypróbowałem wszelkie kombinacje transferu karta-komp: czytnik, aparat, inny komp). Pojawia się błąd "Brak dostępu do pliku" i koniec. Dziś dosyłem z reklamacją, dlatego wstrzymuję się od głosu przy tej karcie. Zobaczymy co będzie dalej.

multix
31-01-2007, 09:58
ja 3 razy wymieniałem tę PQI (4GB 150x) ... była oczywiście na gwarancji więc nie było problemu, ale teraz ją sprzedałem .... wiadomo... po co miałem ją psuć po raz kolejny. Także odradzam tej karty do D80!!!!

krzyto
31-01-2007, 10:54
Na pierwszy ogień SanDisk. Pewna. Ja mam 1 GB Ultra2 i prędkość w zupełności wystarcza.

Co do "w zupełności wystarcza", to przypomniała mi się niegdysiejsza dyskusja dwóch audiofilów o kablach głośnikowych - jeden twierdził, że "wystarczy" jeśli końcówki złocone są jednowarstwowo, a drugi - że muszą być dwuwarstwowo.
No ale już teraz na poważnie. Kiedy 6 lat temu kupowałem Oly E-20 nabyłem też dwie karty CF o pojemności... 128 MB każda, firmy - a jakże inaczej - SANDISK. Po miesiącu jedna z nich padła. Gdy na jesieni kupowałem D80, zaopatrzylem się w dwie jednogigowe karty firmy "noname" (jakieś TEKQ) i ostatnio nabyłem dwugigówkę - też nomame. Kupiłem takie karty, bo były stosunkowo tanie, a wychodzę z założenia, że jest z nimi tak jak z kostkami pamięci ram w kompie. Generalnie nie ma co się popsuć - chyba że z powodu tzw. złośliwości rzeczy martwych, które nie omijają również produktów markowych.
Inna sprawa to szybkość - zależy jaka komu i do czego jest potrzebna. Generalnie aparat fotograficzny nie służy do kręcenia filmów, choć często fotografuje się seriami. Jeśli chodzi o te moje karty no name, to w trybie jpg fine w przypadku jednogigowek mogę strzelić 10 fotek w serii (obiektyw na manual) a z 2GB nawet 50 zdjęć. Z rawami jest gorzej - tylko po 5 w jednej serii w przypadku każdej karty. I tu jest problem, bo takie zdjęcia jak załączone zdarza mi się robić często w ramach usług i potrzebuję wykonać w jednej serii 9-10 strzałów. Dobrze by było, gdybym mógł to robić w rawach, choć obróbka jpgów nie nastręcza problemów, a zarówno na odbitce 15x21, jak i na wydruku cyfrowym A4 (fotoksiążki ślubne) nie sposób dostrzec jakichkolwiek defektów montażu.
Jeśli mógłby ktoś z posiadaczy tych markowych, ultraszybkich kart (pojemność nieistotna) sprawdzić ile w jednej serii D80 z ich użyciem może strzelić rawów, to byłbym wdzięczny.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img209.imageshack.us/img209/9683/malg14mf6.jpg)

Rafał_Sz
31-01-2007, 11:12
"Co do "w zupełności wystarcza", to przypomniała mi się niegdysiejsza dyskusja dwóch audiofilów o kablach głośnikowych - jeden twierdził, że "wystarczy" jeśli końcówki złocone są jednowarstwowo, a drugi - że muszą być dwuwarstwowo."

Tak się składa, że siedzę w audio i śmiem twierdzić, że problemy foto to pikuś przy adiofilskim światku.
Tu nie ma praktycznie DIY, markowego snobizmu itp. Zresztą całe szczęśćie, bo co by było gdyby jbyła możliwośc wyboru np. pilota do D80 z idealnie liniową falą podczerwieni i zrobioną z tytanu obudową za 5000 zł. :)
Ach te audio...

koniec OT

Pozdrawiam Rafal

prz3mo
31-01-2007, 12:28

PQI z tego co wiem sie troche popsuło z jakoscia, dlatego raczej wezme SanDisk...

LOLSON
05-02-2007, 11:10
Ja używałem w Nikonie D80 karty Kingston Elite Pro 2GB i padła po 2 miesiącach a od początku były z nią problemy. Także tych kart nie polecam. Teraz wypróbuję SanDisk.

kono78
20-02-2007, 22:57
Chyba nie ma co ryzykowac !!! Trzeba zamawiac !!! Exreme III w super cenie www.agito.pl/product/33662?cid=149

prz3mo
20-02-2007, 23:27
Chyba nie ma co ryzykowac !!! Trzeba zamawiac !!! Exreme III w super cenie www.agito.pl/product/33662?cid=149

W Komputroniku nawet taniej o złotowke :)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30108

Ale nie maja na stanie chyba...

kono78
20-02-2007, 23:49
Dwa tygodnie temu kupilem Ultra II w podobnej cenie. :cry:

krzyto
21-02-2007, 00:18
W Komputroniku nawet taniej o złotowke :)

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30108

Ale nie maja na stanie chyba...

no a poza tym gwarancja ździebko krótsza - miast 120, jedynie 60 m-cy., ale za to te "extreme III" z Komputronika można zdaje się nawet gotować, bo: mają nieporównywalą z innymi kartami "wytrzymałość na temperatury".
Teraz już na poważnie. Do tych "extraturboatomowych" kart oferowanych po tak wysokich cenach (w porównaniu z odpowiednikami noname, których awaryjność jest podobna do markowych - wszystko zależy od "zezowatego szczęścia") sprzedawcy powinni dołączać nie programiki do odzyskiwania zawartości dysków (sam fakt ich dołączania cosik sugeruje, czy nie?) a koszulki lub kamizelki z napisem "extreme III esp technology". Kogo jak kogo, ale sprzętowych snobów i onanistów może to przyciągnąć.
Aha, proszę nie zapomnieć o tantiemach dla pomysłodawcy :)

prz3mo
21-02-2007, 00:29
krzyto, ale o co Ci chodzi? :D Paliłes cos? heheeh :D

krzyto
21-02-2007, 01:03
krzyto, ale o co Ci chodzi? :D Paliłes cos? heheeh :D

Hahaha, trochę zgadłeś - wszak dziś sledzik. Co prawda bez trawki, bo takowej nie używam - płuca ćwiczę jedynie cienkimi Slim Camelia, ale nieco zakrapiany był. Może więc z tego powodu frywolnie wyrazilem swoje zdanie o sensowności kupowania kart pamięci w aspekcie ich markowości. Mam bowiem w pamięci - wlasnej mózgowej, nie dyskowej - rozmaite z nimi doświadczenia. Jeśli kogoś uraziłem - przepraszam. Napiszę prosto: obecnie mam 3 karty, które używam w D80 (2 x 1 GB i 1 x 2 GB) wszystkie "noname". Sprawują się (od 6 m-cy) znakomicie. W najbliższym czasie kupię jeszcze jedną dwugigową - też oczywiście "noname", bo przepłacić to ja mogę kelnerce (ładnej) w dobrej knajpie, ale nie widzę powodu, bym miał to zrobić przy zakupie karty.
Miałem wątpliwości i je wyrazilem w pytaniu tu na forum, chyba nawet w tym wątku (wstawiłem nawet fotkę z montażem z kilku ujęć), czy nikosiem D80 w trybie raw mogę zrobić z jakąś extraturbo kartą więcej niż 6 strzałów w jednej serii. Odowiedziano mi, że jeśli chcę tak focić, to powinienem kupić D200. No więc wywnioskowalem, że karta z ilością rawów w serii nie ma nic wspólnego. Przypomnialem więc sobie reklamę z pytaniem dot. proszku: "po co przeplacać?". No i to tyle. Życzę milego postu - byle nie w fotografowaniu :)

didou2
21-02-2007, 02:02
Witam! Mam pytanie jaka karte polecicie do D80? Chodzi mi o producenta, szybkosc i pojemnosć? Pozdrawiam!

Witaj akurat posiadam Nikona D80 karte polecam ci Sandiska Ulter 10mbzapis i odczyt zapisuje bardzo karta sprawdza sie i jak narazie jest niezawodna moj model SD sdhc 4GB UltraII

bipi87
21-02-2007, 17:48
Witaj akurat posiadam Nikona D80 karte polecam ci Sandiska Ulter 10mbzapis i odczyt zapisuje bardzo karta sprawdza sie i jak narazie jest niezawodna moj model SD sdhc 4GB UltraII

Calkowicie sie z Toba zgadzam. Mialem okazje kilka razy robic fotki D80 z Sandiskiem Ultra II 2GB. Jest to naprawde szybka karta, widac to np. podczas zdjec seryjnych. Sam uzywam to co widac w stopce i tez jestem bardzo zadowolony.

4161
21-02-2007, 17:56
ja sobie zapodam do D80 pqi x150 2GB bo jest tania i oferuje dużą prędkość zapisu..i gwarancja dożywotnia..i ta cena 88zł za 2gb!
http://sklep.cyberstore.pl/?page=/61/84,,,,/98,6246/99,6246//

tzk
21-02-2007, 18:00
Z tego co wiem x60 są stabliniejsze - wolniej (tzn. poziom Ultra II) ale za to stabilniej i mniej problemów.

bruno
21-02-2007, 19:12
Witam,włączę się do tematu i zasieje troszkę niepokoju :)
Osobiście polecam firmę Transcend. Posiadam 1 gb 80x w D50. Chodzi jak burza,żadnych zacięć, skaczących buforów itp. W czytniku kart działa na pełnej prędkości. Są też dostępne 150 x. Nie posiadam specyfikacji czytnika kart w d80. W każdym razie d50 miała ograniczenie, więc bez sensu było kupować mega szybką kartę, skoro i tak nie można było wykorzystać jej max. prędkości. Może wiecie jaką predkość posiada czytnik w d80 ? Wg.mnie sandisk czy lexar to zbędny wydatek. Firmy jak PQI czy Transcend produkują swoje pamięci flash na podobnych lub nawet identycznych chipach, a są o połowe tańsze. Dla przykładu podam co prawda nie kartę SD, a pendrive PQI u330 max odczyt 21 mb/s, a zapis 15 mb/s cena 99 zl na allegro. Za podobny pendrive "firmowy" zapłacic trzeba znacznie więcej. Karta Transcend 2 GB 150x allegro 91 zł. Może ktoś jeszcze używa tych doskonałych kart ?

wigi
21-02-2007, 19:44
Tak, ja używam kartę Transcend 2 GB 150x od niedawna (ok. 300 zdjęć). Kupiłem dwie (ok. 100 zł jedna). Odpakowałem jedną i używałem ok. 10 dni, potem odpakowałem drugą i ZONK, nie dizała - nie daje się sformatować. Telefon do sklepu (z allegro) i tłumaczenie, że karta od nowości nie działa. Odpowiedź, że już minęło 10 dni (dokładnie 11) i nie mogą jej wymienić na nową. Mogę im odesłać, to oni odeślą ją do serwisu. Pomyślałem, mam jedną to wytrzymam te dwa tygodnie. Po dwóch tygodniach (przedwczoraj) - telefon i pytanie co z kartą, odpowiedź: jeszcze nie minęło 14 dni roboczych, ale właśnie w tej chwili jakaś karta wróciła, to chyba moja, więc zaraz odeślą do mnie. Czekam...
Co do szybkości to może mam słaby czytnik (pisze na nim USB 2.0), ale karta jest powolna w czytaniu i zapisywnaniu - między 4 a 5 MB/s, bardzo cienko :(

bruno
21-02-2007, 20:41
moja Transcend x80 czyta z predkością: 5.2 mb/s i zapisuje:4.0 mb/s
Teoretycznie powinna 12 mb/s. Ale wydaje mi się że to wina czytnika.
A odnośnie prędkości czytnika w D80 ktoś może znalazł prędkości ? Widziałem kiedyś test dla d50`ki.

bruno
21-02-2007, 21:20
dobra znalazłem test czytnika w d80 ;)

wigi
21-02-2007, 21:28
to raczej test wybranych kart, a nie czytnika D80

bruno
21-02-2007, 21:43
w oparciu o karty. Czytnik mozna by tylko sprawdzic w warunkach laboratoryjnych, ten test jest amatorski. Ale pokazuje ze max odczyt/zapis jest na poziomie 9 mb/s, w przypadku d50 było to 3.4 mb/s :)

ksviper
22-02-2007, 10:16
Witam, to mój pierwszy post po zarejestrowaniu :)
Jak można wytłumaczyć ten nagły spadek cen (dla mnie tak to wygląda) Sandisk SD Extreme III 2GB? Jeszcze nie tak dawno minimum za nią to było w granicach 200 PLN a teraz na ceneo widzę już 127 PLN a jak poszukasz to będzie jeszcze parę złociszy taniej. Ja widzę dwie wersje:
- pojawiła się na naszym rynku cała masa chińskich podróbek
- wyprzedaże magazynowe bo Sandisk wprowadzi za chwilę Extreme IV (ja ich jeszcze nigdzie nie widziałem - nawet na stronie Sandiska)

Mam wielką ochotę na zakup takich dwóch kart ale mam spore obawy, aby nie trafić na jakiś syf i albo fotki będą ginąć lub wymiana co jakiś czas.
Przeczytałem ten post (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=9822) i puch24 w swoim poście słusznie zauważył, że nie pokazują zdjęć sprzedawanych przedmiotów tylko oklepane oficjalne fotki i ciężko stwierdzić jak jest z ich oryginalnością.

Jak Wy to widzicie?

wigi
22-02-2007, 10:21
ksviper, a myślisz, że rozpoznałbyś, że to podróbka, gdyby sprzedwcy zamieścili zdjęcie sprzedawanej karty? Wątpie.

ksviper
22-02-2007, 10:31
To fakt, po zdjęciu nie da rady - opakowanie może zawsze być idealne, to elektronika robi robotę.
Ale z czego może wynikać ta obniżka cen? Czyżby podróbki czy coś innego?

wigi
22-02-2007, 10:39
elektronika tanieje, karty również, a konkurenci Sandiska mają sporo niższe ceny, myślę, że to niewidzialna ręka rynku odpowiedzialna jest za obniżkę cen ;)

Władca Pixeli
23-02-2007, 03:43
Jak można wytłumaczyć ten nagły spadek cen (dla mnie tak to wygląda) Sandisk SD Extreme III 2GB? Jeszcze nie tak dawno minimum za nią to było w granicach 200 PLN a teraz na ceneo widzę już 127 PLN a jak poszukasz to będzie jeszcze parę złociszy taniej. Ja widzę dwie wersje:
- pojawiła się na naszym rynku cała masa chińskich podróbek
- wyprzedaże magazynowe bo Sandisk wprowadzi za chwilę Extreme IV (ja ich jeszcze nigdzie nie widziałem - nawet na stronie Sandiska)
Mieli ostatnio w firmie dużą reorganizację. Zwolniono sporo osób, i zmniejszyli zarobki najlepiej zarabiającym.

soko
29-03-2007, 20:51
przeczytalem ten post wlasciwie caly... i nadal nie wiem co myslec.
Ja mam D50. OD poczatku uzywam Kingstona Elite Pro 1 GB (kosztowal mnie prawie 200 zl)
dlaczego kingston? bo do Fuji mialem CF i bylo ok. ten tez dziala

teraz patrze na ceny kart - spadly jak diabli. Az milo patrzec :) dla klienta lepiej.

Moze ktos orientuje sie jakiej pojemnosci max karte obsluzy D50? 2 GB rozumiem bez problemu? czy 4 GB tez?

life
29-03-2007, 21:01
no to ja nie bede profesionalista bo używam 1GB kingstona (Elite Pro x50) oraz GoodRAM 2GB x100
zarówno z D50 i D80 i jak na razie żadnych problemów nie stwierdziłem :) ale jak już napisałem jestem tylko amatorem :)

Wojnus
31-03-2007, 19:00
Witaj. Polecam PQI x150 , np.2GB - ok. 120 fot w NEF+L JPG. Nie zawiodła mnie od 4 miesiecy nawet przy -20 st.C. do kupienia minn. w sklepach Arest

b202
07-04-2007, 00:27
Jakoś mi nie pasuje w tym wszystkim to:

Poczekaj ze dwa lata kupisz SD 16GB.
No wiem, że to pewnie żart, ale tak na marginesie to o jakiej maksymalnie pojemności zostanie obsłużona karta w D80? Z tego co się orientowałem to chyba 4GB. Pozatym:

Ja osobiście używam 1gb extreme III w zapasie 512 Ultra II ale z pojemnością się nie przejmuję ponieważ nosze do tego Digimate 40gb a przegrenie na hdd trwa raptem do 2-3 min . jest niezłym pomysłem noszenie takiego Digimate 40GB zamiast laptopa jak to już widziałem.

ray_knox
09-04-2007, 18:27
przepraszam jaka karte do d80?? heh:)) pilnie prosze o pomoc !!!
najlepiej z dużym limitem wolnych środków:mrgreen::cool:

falken
11-05-2007, 12:04
Z pamięciami jest tak, że na świecie jest 3 (trzech) producentów rdzeni pamięci i to oni trzęsą całym rynkiem. Producenci typu PQI, SunDisk, Crosair i inni (markowi) w zasadzie mają to samo, ale różni się to czasem w sensie kategorii sortowania. Z tego co wiem to SunDisk i PQI mają dobre tzw. wejścia i to do nich trafiają te lepsze moduły z każdych partii. Podobnie jest z dużymi producentami sprzętu typu Panasonic, ale tu dodatkowo jeszcze płaci się za firmę.

W związku z tym na pewno warto brać karty pamięci ze znanych firm, ale czasem jak jest możliwość testować inne. Ja w ten sposób jakiś czas temu namierzyłem PQI, które to pamięci cały czas stosuję min. też w palmtopie.

Odnośnie prędkości pamięci to dla D80 wystarcza taka, która zapewnia transfer przy zapisie na poziomie 9 MB. Odczyt zawsze będzie troszkę większy, ale akurat to nie jest parametr krytyczny. Sprawdziłem to empirycznie ;-).

dannyx1
13-05-2007, 16:00
Moim skromnym zdaniem to nie bardzo ważne jaki jest producent karty no wiadomo tylko nie jakiś noname , ale wiadomo prędkość zapisu i odczytu. W moim nikonie d80 po 20 zdjęciach w serii zwykły kingston nie nadążą zapisać fotek przez co aparat przestaje reagować, czyli 3MB/s nie wystarczają. Transfer do przyjęcia przy zapisie to od 9MB/s do 20MB/s.

Władca Pixeli
13-05-2007, 16:58
W moim nikonie d80 po 20 zdjęciach w serii zwykły kingston nie nadążą zapisać fotek przez co aparat przestaje reagować, czyli 3MB/s nie wystarczają.
W takim przypadku bardziej niż szybsza karta, przydatna jest kamera video :mrgreen:

Rafał_Sz
14-05-2007, 15:11
Sandisk Ultra II chodzi teraz po 90 pln za 2 giga, więc chyba bez sensu wydawać kasę na kingstonopodobne wynalazki.
Ma to min. 10 mega transferu, więc nawet robiąc w NEFach spokojnie da radę.

drakenus77
14-05-2007, 21:42

ja uzywam Sandiska 2Gb ULTRA II ,wraz z zakupem D80 dojdzie 4GB ultra 2 ,nie widze nic sensowniejszego niz 4Gb

falken
23-05-2007, 18:42
Właśnie przetestowałem pamięć PQI 4 GB SDHC Class 6. Sprawia sie świetnie w moim D80. Napstrykałem jakieś 200 NEF-ów w nią i chciałem to wciągnąć do kompa i sprawdzić transfer ... a tu klapa.:( . Mój czytnik kart 35 w 1 :) nie ugryzł jej. Spodziewałem się tego co prawda, bo w pamięciach SDHC stosowany jest system plików FAT32 i starsze czytniki nie potrafią go ugryźć. Z drugiej strony miałem nadzieję, że uda się, bo mój czytnik ma jakiś miesiąc ale widać, że jest za stary.

W związku z tym chciałem zapytać, czy ktoś z Was przetestował już jakiś czytnik z pamięciami SDHC.
Jest co prawda taki komplecik do kupienia z SunDisk-a z czytnikiem MicroMate USB 2.0, który łapie SDHC. Można go dostać w komplecie z kartą ULTRA II 1 GB lub większą. Samego czytnika nie widziałem. Feler tego jest taki, że to tylko czyta pamięci SD a reszty nie.

Przydałoby się coś w stylu 35 w 1 ale z SDHC :)

vitter
23-05-2007, 18:53
podłącz aparat do laptopa "usb" i masz nowy czytający czytnik:mrgreen:

elmar
24-05-2007, 15:09
na co polecam zwrócić uwagę przy zakupie - na to czy karta się wyginać daje... znaczy tak z wyczuciem ;D co by nie połamać, ale zwracam uwagę na plastik z jakiego jest wykonana. Sam używam tylko Sandisk'ów ultra II, nie wyginają się a prędkość dla d80 zadowala. Natomiast mam zastrzeżenia do Preteca, plastik miernej jakości, gnie się na wszystkie strony i łatwo o to by połamać przy normalnym użytkowaniu

falken
28-05-2007, 10:59
podłącz aparat do laptopa "usb" i masz nowy czytający czytnik:mrgreen:

Akurat tu nie trzeba laptopa, wystarczy dowolny komp. z USB. Może być nawet stare USB :mrgreen: .
Chodzi mi o to żeby nie odginać ciągle tej plastikowej klapki, bo to akurat Nikonowi nie wyszło dobrze na etapie projektu.

darex
28-05-2007, 21:46
Ja używam Transcend 4GB 150x i spisuje się świetnie!:)

bogdan8
01-10-2007, 17:54
Używałem, Kingstonów co prawda wolniejsze wersje, ale nigdy nie miałem problemów to samo SanDisk Extreme III 2GB.
Ostrzegam, przy okazji przed kartami swissbit (miała to Tech Data ) przeciętny czas życia to 200 do 1000 fotek a potem to już nic nie da się z nich wydłubać.
Przy okazji czy ktoś testował kartę 8GB na D80?

Don_Pedro_123
01-10-2007, 18:44
W związku z tym chciałem zapytać, czy ktoś z Was przetestował już jakiś czytnik z pamięciami SDHC.
Jest co prawda taki komplecik do kupienia z SunDisk-a z czytnikiem MicroMate USB 2.0, który łapie SDHC. Można go dostać w komplecie z kartą ULTRA II 1 GB lub większą. Samego czytnika nie widziałem. Feler tego jest taki, że to tylko czyta pamięci SD a reszty nie.

Przydałoby się coś w stylu 35 w 1 ale z SDHC :)

Mam ten czytnik i jest OK. Działa szybko i bezproblemowo. A że używam tylko kart SD, to nie potrzebuję nic więcej.

cdamian21
03-10-2007, 20:41
Ja używam od 8 miesięcy SanDisk Ultra II 2GB oraz 4GB od miesiaca jak narazie chodza bez szwanku aby tak dalej

Yanluk
04-10-2007, 00:33
Ja dzis do mojej noname 2GB MicroSD z przejsiowka na SD dokupilem 1GB Extreme III i... jest szybkoooooo. Zdjecia w serii nadal z ta sama predkoscia, ale bufor wyproznia sie jakies 2-3 razy szybciej. Przy JPG po 10 fotce licznik buforu staje w miejscu a zdjecia sobie leca, tak wiec przypuszczalbym ze mozna robic do zapelnienia karty przy 3fps. Przegladanie zdjec tez jes minimalnie sprawniejsze.

Nie mam do konca jak przetestowac max osiagow przy kopiowaniu na komputerek, ale wbudowany w laptop czytnik SD radzi sobie z ta karta o wiele szybciej niz z nonamem, a samo kopiowanie jest rowniez szybsze.

Zobaczymy ile karta wytrzyma :)