PDA

Zobacz pełną wersję : D90-pokrętło korekcji dioptrii

idzior
27-04-2010, 20:08
Witam użytkowników Nikona,

mam pytanie odnośnie korekcji dioptrii.

Wg instrukcji można regulować wizjer od -2 do +1. W swojej 90-tce mam to pokrętło przekręcone do końca w lewo i dopiero ostrość w wizjerze jest ok. Każda korekta w prawą stronę (plusa) oczywiście pogarsza ostrość. Wzrok mam jeszcze dobry;), okularów nie noszę, więc czemu tak jest skoro korekta powinna być w obie strony a u mnie jakby od 0 do + ileś tam?
Wcześniej miałem Sony A300 i takiego przypadku nie było.

W sumie problemu mi to nie sprawia ale tak mnie to zaciekawiło.

Pozdrawiam,

idzior

Kundzior
27-04-2010, 21:23
Masz jakąś wadę wzroku.

Blasius.G
27-04-2010, 22:23
Spróbuj drugim okiem. Nieraz jedno jest słabsze. Nie, żebym ci sugerował byś tak robił zdjęcia bo to pewnie niewygodne odzwyczaić się od jednego oka ale zrób sobie taki test:)

nos74
27-04-2010, 22:46
Może to pokrętło jest źle skalibrowane? Poproś kogoś, żeby potwierdził to w wizjerze.

velaskez
28-04-2010, 00:16
Okularów nie nosisz...a może powinieneś? Proponuję wizytę u okulisty na zaś ;)

Duder
28-04-2010, 00:42
Mnie się też kiedyś wydawało,że mam jeszcze dobry wzrok,ale po badaniu okazało się co innego.Tego się niestety często nie zauważa.Ale nie wykluczone,że to regulator jest zepsuty.Daj popatrzeć innym osobom.

idzior
28-04-2010, 17:01
Dzięki za podpowiedzi,

spojrzałem drugim okiem i jest to samo, moja narzeczona (która też okularów nie nosi) widzi ostro przy przekręceniu na max w lewo kółka nastaw dioptrii.

Być może jakąś wadę wzroku mam ale chyba nie -2 bo to by chyba dało się odczuć:P

Muszę jakąś inną puchę D90 dorwać i spojrzeć jak to tam wygląda.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,

idzior

Sputnik_Wwa
28-04-2010, 17:23
Moja d90 zachowuje się podobnie jak Twoja, z tym że ja w okularach nie widzę różnicy pomiędzy -2 z 0 więc mam -2 bo mi się nie chce tego pokręcić w drugą stronę ;P Mam na zbyciu muszle oczne -2 oraz -3 dpd jak chcesz. Okazało się że w połączeniu z moim astygmatyzmem to nie wiele mi daje ;P

EDIT:
Tak samo mam w d80 siostry więc po prostu cuś nie tak z łockami ;)

jur432
29-04-2010, 16:16
Skoro musisz robić korekcję na pokrętle to może okulary jednak ,śmigaj do okulisty :) no chyba że jakaś wada sprzętu skoro kręcisz i nie ma różnicy.

Eu07
29-04-2010, 16:32
Bardzo dużo ludzi ma wadę wzroku nie wiedząc o niej. Swoją drogą, mnie zmiana dioptrażu wizjera prawie w ogóle nic nie zmienia... i nie mogę wybrać jednego konkretnego ustawienia. Większość jest prawie tak samo dobra :D

idzior
29-04-2010, 18:37
Dzisiaj byłem w jednym ze sklepów ze sprzętem żeby spojrzeć w wizjery innych puszek no i muszę przyznać że chyba jednak coś z moimi oczkami nie tak.W tych puchach co miałem w ręku dioptraż musiałem na max w lewo brać by było ostro.

Dzięki za podpowiedzi:)

idzior

Eu07
29-04-2010, 23:09
No i mamy nowe zastosowanie dla lustrzanek w postaci sprawdzania zdrowia narządów wzroku - inaczej pewnie byś tego nie sprawdził. :)

Kundzior
29-04-2010, 23:12
No i mamy nowe zastosowanie dla lustrzanek w postaci sprawdzania zdrowia narządów wzroku - inaczej pewnie byś tego nie sprawdził. :)

GENIALNE!!! Teraz tylko kilka skomplikowanych obliczeń i można będzie w pewną dozą dokładności zbadać wzrok!!! Nikon pewnie już zaciera ręce :)

Eu07
29-04-2010, 23:36
Opatentuję :D

T.Z.
29-04-2010, 23:41
GENIALNE!!! Teraz tylko kilka skomplikowanych obliczeń i można będzie w pewną dozą dokładności zbadać wzrok!!! Nikon pewnie już zaciera ręce :)

A ci z Postępu poszerzą swoja ofertę o sprzedaż i serwis okularów korekcyjnych i wystawią przed serwisem stojak z okularami i na podstawie pokrętła w lustrze będą dobierać odpowiednie szkła ;)