Zobacz pełną wersję : Photoshop CS4 a polska czcionka.
Sebastianito
27-04-2010, 17:15
Mam pytanie odnosnie Photoshopa CS4 Extended. Gdzie moge znaleźć polskie znaki aby wpisywac w tekst. Jak narazie szukam tak "na skroty okrezna droga" (jak to mowila moja matematyczka) czyli na zasadzie: kopiuj-wklej.
Jesli ktos moglby mi udzielic jakiejs porady w tym kierunku bylbym bardzo wdzieczny, a jeszcze bardziej gdyby mnie poinstruowal gdzie i jak je zainstalowac. :)
Pozdrawiam
Sebastian
EDIT-PREFERENCES-TYPE
ale polskie znaki zależą od tego czy dana czcionka takowe posiada...
Panowie -- nie "czcionka", tylko font (w pojeciu zbioru komputerowego zawierajacego wzor pisma) lub krój pisma (jesli macie na mysli zbior konkretnych ksztaltow jednego wzoru). Czcionka to metalowy odlew ksztaltu znaku, uzywany w drukarniach typo.
A co do glownego pytania. O co dokladnie chodzi? Nie masz w ogole polskich znakow, czy nie daja sie wpisac z altem? U mnie wszystko normalnie dziala. Jesli uzywasz domyslnie polskiego systemu (i/lub ukladu klawiatury "polski / programisty"), to z prawidlowo zakodowanymi fontami powinno wszystko grac.
Sebastianito
27-04-2010, 18:02
Panowie -- nie "czcionka", tylko font (w pojeciu zbioru komputerowego zawierajacego wzor pisma) lub krój pisma (jesli macie na mysli zbior konkretnych ksztaltow jednego wzoru). Czcionka to metalowy odlew ksztaltu znaku, uzywany w drukarniach typo.
A co do glownego pytania. O co dokladnie chodzi? Nie masz w ogole polskich znakow, czy nie daja sie wpisac z altem? U mnie wszystko normalnie dziala. Jesli uzywasz domyslnie polskiego systemu (i/lub ukladu klawiatury "polski / programisty"), to z prawidlowo zakodowanymi fontami powinno wszystko grac.
Niestety uzywam wersji anglojezycznej z angielskim ukladem klawiatury. Z altem nie dziala, niestety. Z ta czcionka to rowniez masz racje! :) dziekuje za pomoc.
grudzinsky
27-04-2010, 18:45
to ze uzywasz wersji anglojezycznej nie ma nic do gadania. musisz sobie tylko uklad klawiatury zemienic na "polski programisty", a pozniej miec fonta z polskimi znakami ;)
Niestety uzywam wersji anglojezycznej z angielskim ukladem klawiatury. Z altem nie dziala, niestety.A z tylda probowales (shift+~ i znak)?
grudzinsky
27-04-2010, 19:05
A z tylda probowales (shift+~ i znak)?
chyba nigdy nie korzystales z kompa innego niz polskiej produkcji...
jak masz klawiature angielska to nie ma mocnych by miec polskie znaki.
nawet znak @ jest w innym iejscu niz pod klawiszem 2...
klawisze alt, shift + tylda maja zupelnie inne znaczenie.
TYLKO I WYLACZNIE ZMIANA USTAWIEN KLAWIATURY moze przyniesc jaki kolwiek efekt!
chyba nigdy nie korzystales z kompa innego niz polskiej produkcji...Fakt -- na szczescie nie musialem. :) Wszedzie gdzie pracowalem poza krajem, zawsze mialem polska klawiature zainstalowana (a sama klawiurke zawsze wozilem swoja). ;)
Panowie -- nie "czcionka", tylko font
Kolego, nie "czcionka", ani "font", a... TRZCIONKA :mrgreen:
Parafrazujac: miliony Pan w biurach nie moze sie mylic;)
Kolego, nie "czcionka", ani "font", a... TRZCIONKA :mrgreen:
Parafrazujac: miliony Pan w biurach nie moze sie mylic;)Eeee tam, panie z biur... Kiedys jeden z dyrektorow dosc duzej firmy napisal w mailu do mnie "tszcionka". ;)
Władca Pixeli
29-04-2010, 06:41
Pracuję tylko na angielskiej wersji i nigdy nie było problemów z polskimi literami. Nie ma potrzeby instalowania dodatkowych fontów.
Vista
Control Panel / Regional and Language Options / Keyboards and Languages - dodajesz Polish Programmers
XP
Control Panel / Regional and Language Options / Languages / Details - dodajesz Polish Programmers
Po dodaniu polskiej klawiatury w prawym dolnym rogu koło zegara powinno pojawić się EN.
Uruchamiasz PS i po załadowaniu programu (nie wcześniej) klikasz na EN i zmieniasz na PL.
Polskie litery masz z prawym Alt.
Wyjątkiem jest ź = Alt+x
Większość programów pozwala na pisanie polskich liter w ten sposób pod windows.
Sebastianito
29-04-2010, 09:45
O i to było proste, łatwe i zwięzłe. Teraz tylko w domu przerobić i będzie gitara! Dziekuje za posta!
Wyjątkiem jest ź = Alt+x
Ke? Jakim wyjatkiem? Jak chcesz inaczej uzyskac ź za pomoca "Alt + z"? ;)
ps. Pamietam czasy, jak tlumaczylo sie Paniom, jak uzyskac polskie litery na klawiaturze komputera. Oznajmienie, ze "ź" tworzy sie za pomoca "Alt + x" zawsze konczylo sie wielkim zdziwieniem i skrzetnym zapisaniem tej "sztuczki" w notesie :mrgreen:
ps. Pamietam czasy, jak tlumaczylo sie Paniom, jak uzyskac polskie litery na klawiaturze komputera. Oznajmienie, ze "ź" tworzy sie za pomoca "Alt + x" zawsze konczylo sie wielkim zdziwieniem i skrzetnym zapisaniem tej "sztuczki" w notesie :mrgreen:
A pojawienie się komunikatu "naciśnij dowolny klawisz" nieomal zawsze skutkowało pytaniem "a który to jest?". :)
Sebastianito
29-04-2010, 14:07
A pojawienie się komunikatu "naciśnij dowolny klawisz" nieomal zawsze skutkowało pytaniem "a który to jest?". :)
Najczęściej spacja lub enter :)