PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Debbie

swiatlo
27-11-2006, 10:19
1.

http://www.themarts.com/galeria/Debie007a.jpg

2.

http://www.themarts.com/galeria/Debie0202.jpg

Komentarze?

madburn
27-11-2006, 10:36
laduje sie tak dlugo ze myslalem ze nic nie ma

Lolas
27-11-2006, 11:18
Raczej bez zachwytu.Centralne, malo ciekawe kadry. Na plus ciekawa uroda modelki ;-)

goldie
27-11-2006, 12:39
za Lolasem - ale 1ka bardziej interesujaca - mysle ze gdyby byl inny kadr - byloby niezle

swiatlo
27-11-2006, 17:20
za Lolasem - ale 1ka bardziej interesujaca - mysle ze gdyby byl inny kadr - byloby niezle

Dzięki. Przyznam że o prawidłowym kadrowaniu jeszcze nie mam pojęcia. Masz na myśli obcięciu przestrzeni po lewej, czyli tej blachy z tyłu?

bombel
27-11-2006, 17:27
Skoro modelka idzie wzdłuż torów (lub sprawia takie wrażenie, bo naprawdę może stać w miejscu), ale skoro oko podąża wzdłuż torów - wycięcie jej przestrzeni z lewej będzie niedobre. Będzie wyglądać, jakby miała za chwilę wejść na ścianę (krawędź zdjęcia). Moim zdaniem albo kadrować trzeba zupełnie ciasno, albo tak, żeby zostawić mniej miejsca z prawej strony (bo tam nie pójdzie - zgodnie z kierunkiem torów),a więcej z lewej, gdzie prowadzi nas oko.

A przynajmniej tak ja to widzę.

swiatlo
27-11-2006, 18:06
Bo to jest tak: albo zdjęcie jest do dupy bo fotograf generalnie do dupy, czyli w ogóle cała koncepcja do niczego, włącznie z wykonaniem technicznym, no i modelka do niczego, oraz ujęcie i ekspresja twarzy, czyli w ogóle nic z tego nie da się zrobić.
Albo zdjęcie może być dobre, ale pod warunkiem że go się przesunie albo wyprostuje i wtedy wychodzi coś zupełnie dobrego. Czyli sam model i jego ujęcie jest dobre, tylko trzeba to trochę inaczej przedstawić.

Jeden przypadek zupełnie nie podobny do drugiego. I oto mi chodzi. Mnie kadrowania portretów nie uczono, a sam jeszcze nie miałem okazji o tym za dużo czytać. Zatem przede wszystkiem skupiam się na wydobyciu ciekawej ekspresji z ciekawej twarzy. Malowane i wypacykowane lalki mnie nie interesują.
Tak więc bardzo cenię uwagi dotyczące kompozycji i prosiłbym uprzejmie o rozróżnienie pomiędzy wadliwym wykonaniem kompozycji, a samą zamierzoną tematyką zdjęcia - czyli samą ciekawą urodą dziewczyny, ekspresją jej twarzy, a nawet zamierzoną myślą samej kompozycji.
Dodam że oczywiście jestem wdzięczny za uwagi co do wykonania kompozycji. W końcu ona jest też podstawowa w zdjęciu...

mOSAd
27-11-2006, 18:43
A mnie się podobają oba, właśnie co do zamysłu i ekspresji - gładkie spokojne włosy na jedyneczce oraz pazurki, torba oraz sygnalizacja ruchu na dwójce.
Chciałem coś o kadrowaniu napisać, ale to już czytałeś/słyszałeś pewnie, a jeśli nie, to niech lepiej wypowiedzą się bardziej obeznani z teorią ode mnie.
Mogłoby być lepsze - ostrzejsze światełko jak dla mnie, szczególnie na drugim zdjęciu.

swiatlo
28-11-2006, 22:52
Na plus ciekawa uroda modelki ;-)

Ciekawa jak ciekawa. Po prostu Azjatka. Jak ją zobaczyłem po raz pierwszy na sesji to raczej mi się nie podobała. Są ładniejsze Azjatki. Trzeba było specjalnych ujęć i kątów aby ukryć zbyt płaską twarz.
U nas same takie, ale rozumiem że w RP wśród Polek każda nie-Polka jest egzotyczna..

Co do kadru to poprawiłem pierwszy, ale nie mam pojęcia co zrobić z drugim. Te tory które miały być ważnym elementem tak mnie zmyliły że nie mam teraz pojęcia jak to wykombinować.

kwasik
30-11-2006, 01:19
kadrowanei i tło do poprawy, modelka ma potencjal- wykorzystaj go

swiatlo
30-11-2006, 01:26
kadrowanei i tło do poprawy, modelka ma potencjal- wykorzystaj go

To wiem że do poprawy, jednak umieściłem te fotki aby się dowiedzieć właśnie co i jak jest do poprawy.
Konkrety? :)

kwasik
30-11-2006, 01:49
1 skadrowałbym niżej (tzn aprat ciut niżej) alu tu tlo nie daje rady jest nieciekawe i w fatlnej kolorystyce, mozna tez bylo skadrowac duzo ciasniej i ratowac sie zmniejszeniem GO, co do 2 to widze ja o wiele ciasniej, niestety takl czy siak przepalony tor wbija sie w lewe ramie i troche miesza w kadrze, ale BTW to ja sie nie znam...

swiatlo
30-11-2006, 01:54
1 skadrowałbym niżej (tzn aprat ciut niżej) alu tu tlo nie daje rady jest nieciekawe i w fatlnej kolorystyce, mozna tez bylo skadrowac duzo ciasniej i ratowac sie zmniejszeniem GO, co do 2 to widze ja o wiele ciasniej, niestety takl czy siak przepalony tor wbija sie w lewe ramie i troche miesza w kadrze, ale BTW to ja sie nie znam...

Hehe, jeśli chodzi o tło w jedynce to żeśmy łazili bardzo długo aby to tło właśnie znaleźć. Ono ma takie być - czyli slumsowate. Być może w ogóle w takim razie niepotrzebnie kadrowałem tą jedynkę obcinając to tło. Tylko przed kadrowaniem spece mówili że zdjęcie zbyt centralne. A być może chodzi o to aby to slumsowate tło właśnie bardziej wyeksponować...