PDA

Zobacz pełną wersję : akumulator i obiektyw

mado
27-04-2010, 10:36
Witam wszystki w pochmurny dzień. Ostatnio (w niedzielę) podczas focenia w plenerku zaobserwowałem dziwne zjawisko. Otóż przpodłączonym obiektywie 70-30 poziom naładowania akumulatora na wyświetlacu kreseczka. Po zapięciu obiektywu 18-70 - 3 kreseczki. Jaka może być tego przyczyna? Nadmieniem że akumulator to zamiennik.

Gerpi
27-04-2010, 10:52
Tak na chłopski rozum to sprawa wydaje się być oczywista : wiadomo, że na 70-300 jest znacznie większy pobór prądu, troche się aku musi nim nakręcić żeby obsłużyć pełny zakres, przy 18-70 nie jest już to tak prądożerne. Tak więc jako, że dla aparatu nie jest tajemnicą co podpinasz to on uczciwie informuje, że przy tak ciężkiej pracy to tylko tyle i dalej ni hu hu ;)

miron19j
27-04-2010, 11:52
Tak na chłopski rozum to sprawa wydaje się być oczywista : wiadomo, że na 70-300 jest znacznie większy pobór prądu, troche się aku musi nim nakręcić żeby obsłużyć pełny zakres, przy 18-70 nie jest już to tak prądożerne. Tak więc jako, że dla aparatu nie jest tajemnicą co podpinasz to on uczciwie informuje, że przy tak ciężkiej pracy to tylko tyle i dalej ni hu hu ;)
a to nie jest tak, że wskaźnik pokazuje stan naładowania akumulatora? A nie, na ile go wystarczy?
Przecież nie musisz robić zdjęć, możesz przeglądać, edytować, kasować. Słowem, w ogóle nie używać obiektywu. A wyświetlacz "zjada" baterie całkiem pokaźnie.

Gerpi
27-04-2010, 12:13
Miron masz zapewne racje, dopiero wstałem i głupoty pisałem :)

miron19j
27-04-2010, 12:26
mado, masz możliwość podpięcia tego obiektywu do innego body? Albo innego dużego obiektywu do swojego?
Mam podejrzenie, że obiektyw może robić jakieś zwarcie albo coś takiego, co powoduje spadek wskazania naładowania. Przy dużym obciążeniu akumulatory "tracą" napięcie.

mado
27-04-2010, 15:38
Będę musiał przeprowadzić takie doświadczenie, choć w zasięgu mam Canona. Coś wymyślę chociaż zwarcie powodowałoby chyba całkowite rozładowanie. Poeksperymentuję, zobaczymy.

miron19j
27-04-2010, 17:13
Będę musiał przeprowadzić takie doświadczenie, choć w zasięgu mam Canona. Coś wymyślę chociaż zwarcie powodowałoby chyba całkowite rozładowanie. Poeksperymentuję, zobaczymy.
nie chodzi mi o takie zwarcie na krótko, wtedy by Ci iskry z obiektywu poszły :-D
myślę o np. uszkodzonym silniku VR, albo AF. Nie jest to typowe zwarcie, ale prąd zaczyna płynąć całkiem niczego.

maki
27-04-2010, 17:36
nie chodzi mi o takie zwarcie na krótko, wtedy by Ci iskry z obiektywu poszły :-D

Chyba z body.
poza tym zwarcie to zwarcie.