Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W poszukiwaniu wiosny w lesie
Witam serdecznie kolegów i koleżanki :smile:
Wiosna już trwa, a jeszcze wstyd przyznać nie udało mi się jej złapać. Za namową mężusia udaliśmy się w las, aby wypatrzyć tę wiosenkę. Trudny plenerek, w sumie trudno było coś ustrzelić ciekawego, choć wokół wiosenka w pełni. Przedstawiam moim zdaniem najlepsze ujęcia. Będę zobowiązana za ocenę i sugestie do tych zdjęć. :smile:
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img691.imageshack.us/i/lasek.jpg/)
2.
źródło (http://img683.imageshack.us/i/lasek2.jpg/)
jacekz40
26-04-2010, 23:26
Podoba mi się 1 ale trudno mi uwierzyć ;) w taką wiosnę, w moich stronach w lesie straszy szarówką.
Grzegorz WO
27-04-2010, 00:01
Zaświadczam, potwierdzam ... z minionej, wczorajszej niedzieli. :)
Podoba mi się 1 ale trudno mi uwierzyć ;) w taką wiosnę, w moich stronach w lesie straszy szarówką.
Wierz mi, że to jest możliwe. Z jednej strony to dobrze, że usuwam exif (nikt nie ma możliwości zobaczenia moich ustawień), z drugiej strony to źle, bo muszę się tłumaczyć z czasu kiedy to było wykonane. Te zdjęcia były robione wczoraj (w niedzielę) i było piękne słońce. I tak jak Ty robiłam D70s(zauważyłam w stopce). Może tylko obiektywami się różnimy. Ja polecam Nikon 18-55 VR. Jest jak dla mnie rewalacyjny w miarę moich możliwości budżetowych. A nadmienię, że ten obiektyw w swoim zakresie jest rewalacyjny w ogóle:smile:
oba jak na lesne krzaczowisko fanie wyszly
poszlalas z GO :mrgreen: ale mi takie wydanie sie podoba
na dwójce mogłaś Mężusia wyłać na dłuższy spacer po patyka z pniaka :mrgreen::mrgreen:
malasana
27-04-2010, 07:19
Fajnie, ze bawisz sie glebia. Szkoda tylko na jedynce ze kwiatki sa nieostre, a badylek tak. Odwrotnie byloby chyba lepiej.
krzysztofz24
27-04-2010, 10:58
Ladnie uchwycona wiosna:-), zdecydowanie wolalbym jednak z ostroscia na pierwszym planie.
jacekz40
27-04-2010, 10:59
Wierz mi, że to jest możliwe. Z jednej strony to dobrze, że usuwam exif (nikt nie ma możliwości zobaczenia moich ustawień), z drugiej strony to źle, bo muszę się tłumaczyć z czasu kiedy to było wykonane. Te zdjęcia były robione wczoraj (w niedzielę) i było piękne słońce. I tak jak Ty robiłam D70s(zauważyłam w stopce). Może tylko obiektywami się różnimy. Ja polecam Nikon 18-55 VR. Jest jak dla mnie rewalacyjny w miarę moich możliwości budżetowych. A nadmienię, że ten obiektyw w swoim zakresie jest rewalacyjny w ogóle:smile:
To nie brak wiary ;-) po prostu jest spora różnica w zaawansowaniu wiosny w Twoich stronach.
w moich stronach w lesie straszy szarówką.
I u mnie też... A biegam codziennie i obserwuje:)
Bardzo mi podchodzi 1, tylko dalbym ostrosc na jeszcze blizszy plan.
Dla siebie wybieram nr 1... GO ladnie tutaj gra :) Kolorystycznie tez ladnie.
wojtek6308
27-04-2010, 16:02
Też jestem za 1, choć 2 też mnie się podoba, ... ale mniej :-) .
Cieszę się, że jedynka przypadła Wam do gustu, też najbardziej mi spasiła. :smile:
Fajnie, ze bawisz sie glebia. Szkoda tylko na jedynce ze kwiatki sa nieostre, a badylek tak. Odwrotnie byloby chyba lepiej.
Ladnie uchwycona wiosna:-), zdecydowanie wolalbym jednak z ostroscia na pierwszym planie.
A Wam koledzy chcę wytłumaczyć, czy też przekonać do właśnie tej GO. Specjalnie ostrzyłam na "środkowy" pas kadru, aby uzyskać "wieloplanowość". Chciałam, aby nikt nie miał wrażenia "bałaganu", mnogości informacji na fotce. A tak pierwszy plan rozmyty, drugi wyostrzony, trzeci rozmyty, a widać i lasek i kwiatki i słoneczko w liściach (z drobnym elementem kwiatkowym i krzaczkowym). :grin:
borregaard
27-04-2010, 19:11
Zdecydowanie,bo wygląda jak GO w makro....a szkoda,bo kadr i temat piękne.
Grzegorz WO
27-04-2010, 20:45
A było robione tak (wiem, powtarzam się), ileż w tym "poświęcenia" :)
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/3049/329b.jpg)
Pablo 77
27-04-2010, 21:11
Fajna 1,ale wolałbym ostrośc na kwiatki:)
jacekz40
27-04-2010, 21:15
No to trzeba powołać komisję śledczą :grin: i wyjaśnić kto jest autorem zamieszczonych zdjęć?
Jedyneczka na + z małą uwagą, ostrzył bym na kwiatki.
Natomiast nie rozumiem tej uwagi:
...Z jednej strony to dobrze, że usuwam exif (nikt nie ma możliwości zobaczenia moich ustawień)...
Co w tym złego, że zobaczę jakim aparatem, obiektywem, itd. wykonałaś fotkę?
Pozdrawiam :)
Proac150
27-04-2010, 22:13
Podpiszę się
GUINNESSts
27-04-2010, 22:13
Tu sie podpisze. Ladne kolorki dodam.
bardzo ładne fotografie i swiatełko i kolorki :)
bardzo ładne fotografie i swiatełko i kolorki :)
Podpiszę się :-).
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za tak duże zainteresowanie i tyle pozytywnych i miłych komentarzy. :grin:
A koledze:
...Co w tym złego, że zobaczę jakim aparatem, obiektywem, itd. wykonałaś fotkę?
wyjaśnię: Lubię, gdy pokazywane są parametry wykonania zdjęcia: kiedy wykonane, jaka ogniskowa, przysłona, czas naświetlania. Drażni mnie jedynie, gdy ktoś komentuje jakim aparatem jest robione w stylu „jak na taki aparat to ładne zdjęcie”. Dla mnie jest ważne czy zdjęcie się podoba czy nie, dlatego nie pokazuję exif. A jak ktoś jest ciekawy zawsze się może o to zapytać. :smile: I tak np. jedynka: zrobiona 25.04.2010 o godz. 15:45,ustawiana manualnie, przysłona f 5,6, czas naświetlania 1/250s, ogniskowa 55mm. Dla uzupełnienia informacji: kadr w całości pokazany jak z puszki bez żadnych przycinanek.
Na jedynce widzę to co zasugerowałeś w tytule... Ciężko ocenić mi GO, bo tam nie byłem ale jestem w stanie Ci uwierzyć... ;-)
Grzegorz WO
28-04-2010, 20:46
Na jedynce widzę to co zasugerowałeś w tytule... Ciężko ocenić mi GO, bo tam nie byłem ale jestem w stanie Ci uwierzyć... ;-)
" ... ZASUGEROWAŁAŚ ... " !!! - no proszę ; bo aż mi się zimno zrobiło, nagle ... :)
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za tak duże zainteresowanie i tyle pozytywnych i miłych komentarzy. :grin:
A koledze:
wyjaśnię: Lubię, gdy pokazywane są parametry wykonania zdjęcia: kiedy wykonane, jaka ogniskowa, przysłona, czas naświetlania. Drażni mnie jedynie, gdy ktoś komentuje jakim aparatem jest robione w stylu „jak na taki aparat to ładne zdjęcie”. Dla mnie jest ważne czy zdjęcie się podoba czy nie, dlatego nie pokazuję exif. A jak ktoś jest ciekawy zawsze się może o to zapytać. :smile: I tak np. jedynka: zrobiona 25.04.2010 o godz. 15:45,ustawiana manualnie, przysłona f 5,6, czas naświetlania 1/250s, ogniskowa 55mm. Dla uzupełnienia informacji: kadr w całości pokazany jak z puszki bez żadnych przycinanek.
Osobiście nie interesują mnie parametry odpowiedzialne za Twoje fotki. Byłem ciekawy dlaczego napisałaś:
Z jednej strony to dobrze, że usuwam exif (nikt nie ma możliwości zobaczenia moich ustawień)...
Teraz już wiem. dziękuję i pozdrawiam :)
jacekz40
28-04-2010, 23:21
wyjaśnię: Lubię, gdy pokazywane są parametry wykonania zdjęcia: kiedy wykonane, jaka ogniskowa, przysłona, czas naświetlania. Drażni mnie jedynie, gdy ktoś komentuje jakim aparatem jest robione w stylu „jak na taki aparat to ładne zdjęcie”. Dla mnie jest ważne czy zdjęcie się podoba czy nie, dlatego nie pokazuję exif.
A ja uważam, że bardzo dobrze byłoby się chwalić, że "takim byle jakim aparatem" robię takie super zdjęcia:-P A co? Niech mają do myślenia :lol:
...A Wam koledzy chcę wytłumaczyć, czy też przekonać do właśnie tej GO. Specjalnie ostrzyłam na "środkowy" pas kadru, aby uzyskać "wieloplanowość". Chciałam, aby nikt nie miał wrażenia "bałaganu", mnogości informacji na fotce. A tak pierwszy plan rozmyty, drugi wyostrzony, trzeci rozmyty, a widać i lasek i kwiatki i słoneczko w liściach (z drobnym elementem kwiatkowym i krzaczkowym). :grin:
Może spojrzeć z innej strony... Pierwszy plan ostry, ukazujący rozkwitające kwiatki jako oznakę wiosny; drugi plan delikatnie "rozmyty", celem podkreślenia tego światła, jakiego zapewne szukałaś; trzeci plan całkowicie "rozmyty" jako uzupełnienie całości... :rolleyes: Jakby tak spojrzeć, to 1 byłaby ciekawa... :wink:
T_P_