PDA

Zobacz pełną wersję : D3000+18-55 VR czy Fuji FinePix HS10

Lesiu83
26-04-2010, 22:06
Lustro vs Hybryda ? Co byście wybrali ? Aparat ma byc dla koleżanki która będzie fotografowac zapewne wszystko ... Mi jakoś bliżej sercu leży lustro , może dla tego , że z hybrydą nie miałem nigdy do czynienia .. HS10 ma bardzo fajny zakres ogniskowych tylko co z jakością ? Co mam jej doradzic ?

Sin
27-04-2010, 01:42
To porownanie jest niedorzeczne. Co masz jej poradzic? Zapytaj czy woli bezkompromisowa jakosc czy maksymalna uniwersalnosc. Tak na marginesie sa jeszcze polsrodki pokroju Fuji S200EXR.

patryk_wawa
29-04-2010, 18:06
Jeżeli nie chcę rozwijać systemu to ja bym doradził koleżance hybrydę.
Ceny lustrzanek spadły i wiele ludzi ma ten sam dylemat.
Jeżeli to jej pierwszy kontakt z aparatem innym niż "idiotenkamera" to niech kupi Fuji.

pieczarek
29-04-2010, 19:03
Zapytaj czy woli bezkompromisowa jakosc czy maksymalna uniwersalnosc.
A jeśli dziewczyna wskaże na bezkompromisową jakość, to ma jej zaproponować Nikona D3x ?

Lesiu83
29-04-2010, 23:25
Jak jest z szybkością autofokusa w takiej hybrydzie ? I czy wizjer będzie podobny do tego z d3000 ?

Duder
30-04-2010, 02:17
Wizjer będzie elektroniczny.Wszystko zależy od wymagań,największa różnica to rozmiary matrycy,a co za tym idzie jakość zdjęć i szumy.Ale dla wielu osób różnice są niezauważalne.

Thades
30-04-2010, 07:59
To porownanie jest niedorzeczne. Co masz jej poradzic? Zapytaj czy woli bezkompromisowa jakosc czy maksymalna uniwersalnosc. Tak na marginesie sa jeszcze polsrodki pokroju Fuji S200EXR.

D3000 z kitem i bezkompromisowa jakosc nie idzie w parze...

Duder
30-04-2010, 13:58
W porównaniu z kompaktem czy hybrydą?
Idzie.
No może tę bezkompromisowość bym lekko złagodził.

GeparD
02-05-2010, 03:21
moze usiadz z kolezanka i wytlumacz roznice miedzy lustrzanka a hybryda, przedstaw plusy i minusy jednego i drugiego i moze daj jej podjac decyzje?

osobiscie mialem hybryde (Fufu s9600 - cholernie zaluje sprzedazy :|) i przesiadlem sie na lustro ale ja bylem swiadomy przesiadki i nikt mnie nie musial przekonywac do zmiany na lustro czy zostania z hybryda

czarekk
02-05-2010, 08:10
najgorsza lustrzanka bije każdy kompakt

Jatin
02-05-2010, 10:13

Mylisz się i to bardzo.

adrian3202
02-05-2010, 14:00
fotografia to nie jest tanie hobby kupno kitowego obiektywu typu 18-55VR +D3000 to zabawa na pół roku by dojsc do pewnych spostrzeżeń. ,,jest nieźle... ale jakbym kupił/kupiła bym inny obiektyw coby było? a moze inne body?'' ludzka ciekawosc nie zna granic i aby ją nakarmić potrzeba duuużo pieniędzy. Więc jezeli kolezanka nie ma zamiaru wydawac na fotografię w pszyszlosci kasy to moze hybryda załatwi sprawę http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141912

Duder
02-05-2010, 15:02

To zależy pod jakim względem i co komu potrzeba.Np. żadna lustrzanka nie daje takiej wygody jak kompakt ze względu na ciężar i rozmiary,ale i zakres ogniskowych w jednym szkle itd.Nawet pod względem jakości zdjęć można znaleźć wyjątki przeczące temu twierdzeniu..

tom3k68
02-05-2010, 20:53
Nie ograniczaj koleżanki... Kup jej lustrzankę - zawsze ma możliwość pracy na automacie. A jak połknie bakcyla zawsze będzie mogła się rozwijać. Pozdrowionka.

GeparD
03-05-2010, 03:38
dlaczego uwazasz ze hybryda moze ograniczac? jesli kolezanka nie bedzie miala zamiaru inwestowac w szkla i inne akcesoria to IMHO hybryda/maupka jak najbardziej jest na miejscu
nie wyobrazalbym sobie bym mial przekonaywac np. swoje rodzenstwo do kupna lustrzanki tylko dlatego ze ja jej uzywam i wiem ze nie wykorzystaliby nawe ulamka procentu mozliwosci i nie mieli by zamiaru myslec o nowych obiektywach itp itd. Kazdy produkt ma swojego klienta

czarekk
03-05-2010, 06:53
co wy jaja sobie robicie . Kompakt daje lepszy obrazek od lustrzanki :) . A co z AF ? A możliwość użycia jasnych szkieł. Przecież kompakt ma matryce jak paznokieć .
Mieszacie koleżance . Co do wygody zgadzam się . Na wyjazd ok bo małe. Bluźniłem na wyjeździe ze muszę taszczyć lustrzankę . Ale jak obejrzałem zdjęcia i porównałem ze zdjęciami koleżanki z kompakta to juz wiedziałem że było warto. Zakres nie jest argumentem. W lustrze możesz mieć znacznie większy a i sa uniwersalne obiektywy . Zresztą spróbujcie zrobić zdjęcie w zoomie x20 na końcu ogniskowej . Nie da się nawet wcelować w obiekt .
Pozdrawiam

Thades
03-05-2010, 07:18
czarek, nie czytasz...
tu nie chodzi czy lustro lepsze tylko czy D3000 z kitem 18-55 lepszy od tej nowej hybrydy fuji.
patrzac na mozliwosci hybrydy i ograniczenia D3000 to zdecydowanie Fuji.

czarekk
03-05-2010, 07:27
Jeżeli więc D3000 jest lepsze do dlaczego radzicie jej kompakt . Jeżeli koleżanka się waha to i tak w końcu kupi lustro. Wiecie co aż poczytam o tym super kompakcie Fuji . Bo do tej pory nie znałem takiego który mógłbym polecić zamiast lustra. Może sam zamienię lustro na kompakt. I będę miał mniej do dźwigania
poczytałem
No i poczytałem . Fujifilm FinePix HS10 kosztuje od 1700 zł . Matryca 1/2.3'' :) Zdjęcia dostępne na Flickrze to cyfrowa kaszka . Waga ponad 600 g . Zoom wielgaśny ale mz nieużyteczny. Ja nie zmieniam . D3000 z 18-105 VR około 1800 zł .
MZ porównywanie ich nie ma sensu . W niczym nie wygrywa ten kompakt. Już rozumie ze ktoś wybiera kompakt ze względu na wagę i rozmiar ale tutaj to nie ma sensu i jeszcze za te pieniądze

Pawliko
03-05-2010, 10:07
D3000 z 18-105 VR około 1800 zł .

w wątku chodzi o 18-55 VR - ja dawałem za nówkę z tym kitem 1600zł z wysyłką kurierem :)

w prawdzie jestem początkujący i na razie mam małe pojęcie o fotografii, ale mimo wszystko jestem bardzo zadowolony i coraz więcej rozumiem w temacie fotografii. Też miałem dylemat czy jakąś hybrydę czy jednak lustro, zdania były podzielone, wziąłem jednak lusterko bo wydaje mi się że potem daje lepsze możliwości. Z resztą jak się nie jest pro to w D3k można używać trybu GUIDE lub AUTO, i może powoli się do czegoś dojdzie :D

Duder
03-05-2010, 13:28
Tylko,że nie wszyscy chcą do czegoś dochodzić.Nie przykładajcie do wszystkiego swojej miarki.Większości wystarczy pstryk,do labu i 10x15 + ładne kolorki i wszystko.Do tego ta "cyfrowa kaszka" w zupełności wystarcza.

Karbulot
03-05-2010, 13:40
Musze przyznac, ze ten Fuji prezentuje sie naprawde ciekawie. Nim wszedlem w system lustrzanek Nikona mialem Canona 5S IS. Ale widze, ze ten Fuji bije tamtego o glowe.

patryk_wawa
04-05-2010, 09:34
Mieszacie koleżance w głowie.
Owszem lustrzanka da dużo ładniejszy obrazek, ale zdjęcia z Fuji dla większości fotoamatorów w zupełności wystarczy, a czasami zabawa hybrydą da im więcej frajdy.
Jak kupi lustro to się pogubi i zniechęci do fotografii.
Ja zanim kupiłem lustro miałem Canona S5IS i wiem, że dobrze zrobiłem, że od razu nie wziąłem lustrzanki.

Namówicie koleżankę do lustra, a później będzie robiła zdjęcia tylko na AUTO.

PS.
W miniony weekend w warszawskim ZOO wpadł człowieczek z Nikonem D3000.
Szpanował lustrzanką przed swoją dziewczyną.
Próbował robić zdjęcia zwierzakom w akwarium, ale na AUTO ciągle włączała mu się lampa błyskowa.
Nie umiał jej wyłączyć i wiecie co zrobił?
Zakrywał flesha ręką jak robił zdjęcia :)
I tak to się kończy, gdy sprzedawca w sklepie dla idiotów namawia klienta do zakupu lustrzanki :)

Sorry za offtopic.

Thades
04-05-2010, 12:45
patryk - zgadzam sie z toba, jak juz powyzej napisalem.

nie rozumiem ludzi ktorzy za wszelka cene chca inym wcisnac lustro a najlepiej z zestawem obiektywow i pelna klatka.
czy ci co tak naganiaja do luster to maja zawsze mega wypasne telefony (no bo zwyklym telefonem nie zrobisz tego co zaawansowanym), najlepszy komputer (bo netbookiem nie da rady nic zrobic, mimo ze tylko neta przegladasz) mega auta, bo zwykly samochod jezdzi wolniej i mniej wygodniej...
bo jak nie to czemu tak cisniej tylko w tej jednej dziedzinie...

tutaj mamy prosta sytuacje - d3000 z najprostszym kitem a zaawansowany kompakt. ci co stekaja ze jakosc obrazka jest gorsza niech zobacza watek z fotkami z P90. wg mnie sa pierwsza klasa. i amatorowi ktory nie zaklada rozbudowywac sprzetu bardziej sie taki kompakt nada niz najprostsze lustro.

czarekk
04-05-2010, 18:10
theades może to piszą ludzie którzy mieli kompakt i przeszli na lustro. Np ja . Różnica jest duża i nie mąć ludziom w głowach że kompakt da ci ta samą jakość co lustrzanka nawet z obiektywem 18-55 . Dla mnie plus kompakta to waga i rozmiar i nic więcej .
Pozdrawiam
Czarek

krzysztofz24
04-05-2010, 18:33
Ja bede za lustrem. A wspomniany zestaw D3000+18-55VR na gabaryty zblizone do wymienionego tu konkurenta Fuji...i kolezanka wcale nie musi rozbudowywac systemu,moze zostac z 18-55...i o niebo lepszym af i poziomem szumow.

igg
04-05-2010, 18:47
ten HS10 to specyficzny aparat; jego najwieksze zalety to 10kl/sek i długi zoom - jesli komuś to potrzebne, to kupuje i już... :-)

W tej konkurencji lepiej wygladałyby fujiki S200EXR i S100fs
mozna o nich poczytać "u źródła";

http://fujiklub.pl/index.php

Sin
06-05-2010, 23:29
D3000 z kitem i bezkompromisowa jakosc nie idzie w parze...
Nikt Ci nie broni zamiast kita podpiac 85/1.4. Sample z HS10 sa ogolnodostepne (na ktorych jak na dloni widac aberracje, znieszktalcenia, szumy, rozdzielczosc) - na jego tle D3000 z nawet najprostszym kitowym denkiem od sloika oferuje pod wzgledem generowanego obrazka duzo, duzo wiecej. HS10 bazuje na wabikach marketingowych "zoom 30x, 10fps" i nie ma wiele wspolnego z klasa najlepszych kompaktowych hybryd tego producenta, tj. S9600, S6500.

Lesiu83
07-05-2010, 00:13
wow ... napisałem wątek i o nim zapomniałem :] a tak się rozkręcił.. Po rozmowach stanęło na lustrze , koleżanka zadowolona choc długa droga przed nią ...

czarekk
07-05-2010, 05:37
gratuluję wyboru

zieljacek
16-05-2010, 20:32
Miałem podobny problem. Wybrałem D5000 i jestem bardzo zadowolony!!!!

velaskez
16-05-2010, 21:40

Jak nie masz Fudżi S5 lub D3 to Sigma DP1 podetrze sobie tyłek każdą lustrzanką jeśli chodzi o zakres tonalny ;)