PDA

Zobacz pełną wersję : Polskie portale fotograficzne

Leatherface
26-04-2010, 21:06
Na których prezentujecie swoje zdjęcia i gdzie w polskim internecie można liczyć na w miarę rzeczową ocenę prac bez chamstwa i buractwa? Możliwe to w ogóle? :)

digart i plfoto znam wmiare dobrze, niekoniecznie od tej dobrej strony...

velaskez
26-04-2010, 21:23
Eee...na TYM forum?, na tff (http://www.fotoforum.org.pl/)? na cb (http://canon-board.info/)...

W sumie sam nie wiem. Wrzucam zdjęcia na digart, ale na rzeczowe komentarze nie liczę. W sumie, to ciężko o takie miejsce. Fotografia zrobiła się za popularna, za dużo tu wszystkiego. Każdy ma cyfrówkę, więc i ideały zostały zachwiane. A jak codziennie patrzysz na tysiące zdjęć, to jak tu mieć swój styl...
Powieś w domu, czasem ktoś przyjdzie, skomentuje i będzie to najbardziej rzeczowy komentarz jaki otrzymasz.

Kundzior
26-04-2010, 22:30
Na których prezentujecie swoje zdjęcia i gdzie w polskim internecie można liczyć na w miarę rzeczową ocenę prac bez chamstwa i buractwa? Możliwe to w ogóle? :)

hehehe nie wiem jak digi, ale plfoto to porażka. Komentarze godne małpki z dzwoneczkiem. konstruktywność IQ ze 3, sensowność z 5. Na forach niestety nei lepiej, sami znawcy fotografii, sztuki i wielcy krytycy. Na zagranicznych forach jest inaczej, często masz rzeczową krytykę, dużo porad. Mentalność???

Uogólniam rzecz jasna są ludzie, i ludzie, i dupki żołędne, i inne wynalazki.

Grzybu
26-04-2010, 23:09
Kiedyś jeszcze wrzucałem na obiektywni.pl Zaraz na początku to był bardzo fajny portal. Można było dostać ciekawe komentarze, a i prace były na przyzwoitym poziomie (sam portal był też ciekawie skonstruowany). Potem albo coś się zmieniło, albo mnie się znudziło i jakoś tak przestałem tam wrzucać zdjęcia. Z kolei na OnePhoto nie angażowałem się na tyle, żeby coś o tym portalu powiedzieć. Jeśli chodzi o zagraniczne strony to podoba mi się 1x.com ale na wrzucanie tam zdjęć, jakoś nie mam odwagi ;) więc na razie swoje zdjęcia prezentuje tylko tu na forum.

Pawełw
26-04-2010, 23:33
Ja wrzucam na DFV.pl . Nie spotkałem się z chamskimi komentarzami - o co, jak sam wiesz, na innych portalach nietrudno

stef
29-04-2010, 10:37
Swego czasu chyba najpoważniejszym i najfajniejszym jednocześnie tego typu portalem
było OnePhoto. Tam zaczynałem swoją przygodę z fotografią - bardzo dużo się nauczyłem, sporo oglądałem i czytałem.
Niestety, tak jak inni wspomnieli, rozwój fotografii cyfrowej oraz namnożenie się konkurencji wśród galerii internetowych,
spowodowały potworne skomercjalizowanie tych przedsięwzięć.
Nagromadzenie buractwa, gniotów i tzw. TWA (towarzystwo wzajemnej adoracji) sięgnęło zenitu.
To samo tyczy się drugiego portalu na którym się udzielałem, tj. Obiektywni.pl
linki:
OnePhoto (http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=26184&gal=1)
Obiektywni.pl (http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-6791-0-0-0-0.php)

ps. żeby nie było - dobrych fotografów i dobre zdjęcia można tam znaleźć, jednak nie liczyłbym
na konstruktywną krytykę i merytoryczne pogawędki o fotografii

GeparD
30-04-2010, 05:27
...
Powieś w domu, czasem ktoś przyjdzie, skomentuje i będzie to najbardziej rzeczowy komentarz jaki otrzymasz.

i to jest IMHO najlepsza odpowiedz, myslalem o flick, digart i innych photo cos tam, ale jak poczytalem komentarze od samoznwanczych "znawcow" to podziekowalem i uskuteczniam to co kolega velazkez poradzil, dla mnie forum/galeria fotograficznym sa sciany w domu

wolverine6000
30-04-2010, 09:08
A jakie anglojęzyczne portale polecacie?

wypass
30-04-2010, 14:17
http://www.deviantart.com/

morzon
30-04-2010, 16:58
1x.com

kh29228
01-05-2010, 00:21
wg mnie 1x.com trzyma bardzo wysoki poziom

Leatherface
04-05-2010, 15:23
i to jest IMHO najlepsza odpowiedz

OK, tylko nie każdy kto odwiedzi nas w domciu i obejrzy zdjęcia zna się na fotografii i potrafi powiedzieć coś więcej niż "fajne" i "nie fajne" :)

paveu
10-04-2011, 12:04
Przymierzam się właśnie do założenia konta na jednym z wymienionych tu portali. Waham się pomiędzy Onephoto a Obiektywnymi ale z tego co niektórzy z Was piszą może wynikać, że nie ma co liczyć na rzetelną krytykę pomocną w doskonaleniu swoich umiejętności. Czy rzeczywiście te strony zeszły na "psy" ? Który z tych dwóch portali obecnie wybralibyście uwzględniając różne, Waszym zdaniem ważne aspekty ich funkcjonowania ? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

6868
10-04-2011, 20:26
Eee...na TYM forum?

Moim zdaniem panoszy sie tu rowniez TWA :(

cranium84
10-04-2011, 20:28
również polecam 1x.com masa dobrej fotografii :-)

swider
10-04-2011, 23:45
MAGNUM (http://www.magnumphotos.com/)

Jacenty Z.
10-04-2011, 23:51
Ja wrzucam na DFV.pl . Nie spotkałem się z chamskimi komentarzami - o co, jak sam wiesz, na innych portalach nietrudno

Jak widać co człowiek, to inna opinia - moje odczucia co do wspomnianej wyżej galerii są zupełnie przeciwne i stanowczo ją odradzam.

Moim zdaniem rzadko. Dlatego popieram pomysł z galerią w albumie czy na ścianie w domu. Wówczas Twoja galeria to Twój teren - jeżeli ktoś rażąco nadużyje gościnności, zawsze może wyjść bogatszy o parę sińców albo z ciupagą w plecach ;)

Dla odmiany internet niektórym nisko uczłowieczonym i kulawo uspołecznionym jednostkom całkowicie odbiera rozum. Im mniej zaś czynników filtrujących, typu skuteczni moderatorzy, użytkowanie sprzętu konkretnej marki, czy wymagana znajomość języków obcych - tym gorzej.

Jeśli masz czas i jesteś otwarty na ludzi, może warto się rozejrzeć za tymi, którzy mają podobne pasje w realnym świecie, np. sekcją fotograficzną w najbliższym ośrodku kultury.

paveu
11-04-2011, 08:15
Jak widać co człowiek, to inna opinia - moje odczucia co do wspomnianej wyżej galerii są zupełnie przeciwne i stanowczo ją odradzam.

Z tego co widzę, w papierowym wydaniu Digital Foto Video jest co miesiąc dział "Fotoocena - Wojciech Tkaczyński ocenia zdjęcia nadesłane na dfv.pl". Czy ktoś wie coś bliżej na ten temat ? Przydałby się taki fachowiec, który okresowo udzielałby porad na w/w portalach dokonując analizy zdjęć użytkowników. Wiem, wiem...utopia ;)

akustyk
11-04-2011, 09:34
1x.com jest przede wszystkim z metra ciete - jak ktos lubi ogladac mnostwo podobnych zdjec, to to moze i jest rozwiazanie.
ale np. w landszafcie to to jest zbior podobnych tematycznie i stylistycznie przeszopowanych widoczkow, gdzie trudno natknac
sie na cos wyrozniajacego na tle reszty. landrynkowe, z duzym przytupem, ale jak sie obejrzy 30 zdjec, to tak jakby sie caly
zbior tej galerii widzialo, bo nic innego sie nie pojawi...

to juz wole na photo.net poogladac archiwa...

jaś
11-04-2011, 10:48

bez chamstwa i buractwa (w polskim internecie) to prawie niemożliwe, przecież znacznie łatwiej doładować ego krytyką słabego zdjecia (nawet obiektywnie słabego) niż zrobieniem dobrego. z drugiej strony oczekiwanie nawet na "w miarę rzeczową ocenę" jest daleko na wyrost - możesz ocenić odbiór zdjęć pod warunkiem że osiągają jakiś tam średni poziom i to wszystko

fafniak
11-04-2011, 19:37
Kiedyś dawno temu fototok był fajnym portalem - teraz to siedlisko chamstwa i buractwa

paveu
13-04-2011, 10:49
Czyli mam rozumieć, że na naszym rodzimym "podwórku" galeryjnym to bida z nędzą ? To zapytam może tak. Macie do wyboru tylko Onephoto i Obiektywnych. Co wybieracie ?

akustyk
13-04-2011, 11:19
Czyli mam rozumieć, że na naszym rodzimym "podwórku" galeryjnym to bida z nędzą ?

nie do konca. wybor, jak na srednio duzy kraj, jest ogromny. podobnie jak ilosc ambitniej i swiadomiej fotografujacych

rozchodzi sie tylko o to, ze praktycznie kazda galeria ma nadmiar fotografow mocno poczatkujacych o jakiejs tam bardzo niepelnej wiedzy podrecznikowej (i totalnie znikomej praktycznej), przez co jakosc merytoryczna komentarzy jest epsilonowa.

z tym ze to sie nie rozni jakos znaczaco od tego, co spotyka sie w innych krajach, tudziez w galeriach miedzynarodowych. w Polsce co najwyzej latwiej spotkac sie z bezinteresownym i niesprowokowanym slownym wp*l... bo w narodzie goraca krew i nieuleczone kompleksy jakies :)

To zapytam może tak. Macie do wyboru tylko Onephoto i Obiektywnych. Co wybieracie ?
onephoto i obiektywnych. ani jedno ani drugie nie jest idealne, ale co za roznica?

paveu
13-04-2011, 11:53
onephoto i obiektywnych. ani jedno ani drugie nie jest idealne, ale co za roznica?

Gdybym widział różnicę to by nie pytał ;) No może poza dopuszczalnym, maksymalnym rozmiarem zdjęć i ich limitem do publikacji (300 kB w Obiektywnych i 500 kB w Onephoto).

morzon
13-04-2011, 12:54
Możesz też zajrzeć na fotoferia.pl trochę bardziej moderowany poziom, głównie przez użytkowników -> głosowanie co może wejśc do galerii i być oceniane. Dużo bardziej merytoryczne komentarze, z tym, że często dość krytyczne. Imo nie jest to portal dla początkujących, ale przynajmniej trzyma dobry poziom.

Greg77
15-04-2011, 17:31
Możesz też zajrzeć na fotoferia.pl trochę bardziej moderowany poziom, głównie przez użytkowników -> głosowanie co może wejśc do galerii i być oceniane. Dużo bardziej merytoryczne komentarze, z tym, że często dość krytyczne. Imo nie jest to portal dla początkujących, ale przynajmniej trzyma dobry poziom.

Wlasnie mialem napisac o FF.....obecnie poza naszym forum chyba jedyny portal na poziomie....