PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 2.6 + RAW = dziwny zielony tint

pajkul
26-04-2010, 20:48
Witam.
Tak naprawde dopiero zaczynam swoja przygode z rawami , wiec prosilbym o wyrozumialosc. Jednak co zwrocilo moja uwage, jest fakt, ze gdy wybiore chociazby profil "neutral" w camera calibration (nikon d5000) i zastosuje go do rawa, ktory zostal wykonany w trybie (raw + jpeg fine, gdzie ustawilem tez tryb koloru neutral) zdjecie dostaje wyraznego zielonego zafarbu, zieleni jest duzo wiecej niz na jpegu tez z profilem neutral (robionym w tym samym czasie, wytworzonym z tego samego rawa).
Oczywiscie wiem, ze adobe =/= nikon, nie maja prawa wrecz wiedziec jak dokladnie zbudowane sa ich poszczegolne profile kolorystyczne, jedyne o co chcialbym zapytac: czy mam sie do tego przyzwyczaic i uznac to za normalne zachowanie lightrooma? Czy tez jest cos nie tak z profilami, wersja lightrooma, kalibracja monitora? Porownywalem rawa do jpega otwartego w acdsee, czy tez zwyklym windowsowym podgladzie obrazow (w obu przypadkach jpeg wyglada tak samo, zeby nie bylo niedomowien).

stig
26-04-2010, 22:22
Moglbys jakies screeny wrzucic, zeby wiedzieli o czym mowisz.

pajkul
27-04-2010, 14:34
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img339.imageshack.us/img339/9113/lightroom.jpg)

Foto zrobione z ustawieniem koloru Neutral w d5000, w trybie raw+fine jpg. Screen po lewej z LR z ustawionym profilem camera neutral, po prawej zwykly jpeg. Oczywiscie WB nie zmieniony, tak jak w oryginale. (ustawione na as shot w lightroomie).

Po ustawieniu neutral w LR troche jakby zdjecie sie rozjasnia. Nic nie zmienialem w exposure.

Pytanie: czy to normalne, ze bede spotykal takie roznice w sposobie wywolywania RAWow przez LR i aparat.

stig
27-04-2010, 14:41
Pytanie: czy to normalne, ze bede spotykal takie roznice w sposobie wywolywania RAWow przez LR i aparat.Oczywiscie ze tak. Ta kwestia jest walkowana na forum non-stop od chyba kilku lat. Ja sie tylko zastanawiam -- gdzie na tym przykladzie widzisz "wyrazny, zielony zafarb" w obrazku z LR?

Valdec
27-04-2010, 14:45
Profile kolorów w LR nie są odpowiednikami tych w aparacie, to są ogólne profile kolorów stworzone przez Adobe, czyli nie biorą pod uwagę specyfiki puszki, a sama nazwa opcji w LR - Camera Calibration - jest oczywiście myląca.

Jeśli chcesz mieć takie same kolorki w RAWie (NEF) i JPGu, to jedynym wyjściem przy wywoływaniu NEFów jest korzystanie z Nikon Capture NX2, który to program ma zaimplementowane i rozumie i potrafi prawidłowo przetworzyć profile kolorów z puszek Nikona i wiele innych ustawień, które wprowadzasz na etapie przed i w trakcie robienia zdjęcia.

Pozdrawiam,
Waldek

pajkul
27-04-2010, 15:23
Jak to profile kolorow w LR nie sa odpowiednikami tych w aparacie? A C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Camera to niby co tam jest? Katalogi z profilami kolorystycznymi poszczegolnych aparatow. No chyba, ze chciales powiedziec, ze adobe nie jest w stanie stworzyc w stu procentach takiego samego profilu co nikon, gdyz nie maja dostepu do jego specyfikacji, skoro jest on wlasnoscia nikona i stad wynikaja roznice.