Zobacz pełną wersję : Rozterka na początek :)
witam
mam rozterkę jaki obiektyw (do D80) zanabyć małżonce na początek jej drogi z fotografią :)
czekam na wasze podpowiedzi - choć mam kilka uwag :D :
- musi być stałka
- zdecydowanie preferowałbym coś pod FX
- cena coby była rozsądna (rozważam używki)
- ma być z AF
moje typy
-N24 / 2,8
-N28 / 2,8 - wiem, że mistrzem ostrości to to nie jest
-S35 / 1,8 DX - od biedy
-N50 / 1,8 - choć nie chciałbym chyba dublować szklarni (kupuję S50 / 1,4) i mam wrażenie,
że to jednak za wąsko
i to na tyle
czekam na wasze opinie
pozdrawiam
siona
wszystko fajnie, ale jak to ma być stałka to jeszcze napisz do czego ?? bo jednak pomiędzy 24 a 50 to "kilka" różnic jest
myślę, że początek to będą głównie plany ogólne ale po trosze do wszystkiego i nie ma to być obiektyw na wieki. pamiętam mój początek z zenitem i 58/2,0 co mnie wiele nauczyło. potrafiłem się potem określić czego oczekuję, co chcę robić i jak to chcę robić - dlatego myślę o stałce.
-----edit----
generalnie podoba mi się 35 tylko idea szkieł dx nie bardzo do mnie przemawia (wcześniej czy później i tak przesiądę się na FX)
Po 1 co to jest S35/1.8 DX ??
Znam tylko N 35/1.8 DX i S 30/1.4 DC
Najlepszy jako uniwersalna stałka będzie 30-35 mm, więc Sigma lub Nikkor. Oba pod małe matryce. Jeśli musisz mieć koniecznie szkło full format, to jest stara 35/2
oczywiści chodziło o nikkora 35/1,8 - omskło mi się oczywiście :p
co do starej 35/2 - może ktoś powie coś na jej temat?
a S 30/1.4?? szkło naprawdę bardzo dobre. albo N 35/1.8. Uważam, że to byłby najlepszy wybór.
Zdecydowanie Nikkor 35/1.8. Niby jest DX, ale bardzo często używany na pełnej klatce. Ma w sobie to coś.
a S 30/1.4?? szkło naprawdę bardzo dobre
trochę drogo :/
nie chciałbym 1000 pln przekroczyć
no to dla mnie wybór może być tylko jeden N35 f/1.8
no to dla mnie wybór może być tylko jeden N35 f/1.8
ja jednak wstępnie wybrałem 28/2,8 - zobaczymy jaka będzie reakcja małżonki :p
pozdrawiam
siona
35/1.8 DX, ale na pełnej klatce winieta może być dla niektórzy za duża.
Drugi: 50/1.4 (D lub G, ja bym wolał G).
Ten co wybrałeś, to jest kicha, to już lepiej jakiegoś fajnego zooma... 24/2.8 czy 20/2.8 to co innego. Nie mówiąc o Sigmie 20/1.8...
ja jednak wstępnie wybrałem 28/2,8 - zobaczymy jaka będzie reakcja małżonki :p
pozdrawiam
siona
Każde ze szkieł, które cytowałeś jest lepsze od N28/2.8 AF. Szkoda. :(
ale w tym wypadku zdecydowały:
- ogniskowa (troszkę szerzej niż standard a jeszcze nie szeroko)
- cena - było na giełdzie za 6 stówek (za 1200 to bym go nie zanabył)
- trochę sampli z netu - nie były to super, hiper, duper ostre fotki ale mydłem też bym tego nie nazwał
- jestem zdania, że większe znaczenie ma kompozycja niż ostrość w przypadku mojej żony
----edit---
dla pocieszenia po wypłacie wpadnie sigma 50 1.4 więc średnia ostrość będzie git :D
Rozumiem i nie ma co się stresować. 28 tez robi zdjęcia, a przecież najważniejsze jest to żeby je robić :)
ależ ja się nie stresuję :D
też jestem zdania, że trzeba robić fotki a nie podniecać się żyletowością szkła. byłem ciekaw po prostu opinii innych (szkoda, że było ich tak mało) a wybrałem co wybrałem. jak podepnę i pofocę to się wypowiem o tym szkle. w najgorszym wypadku odsprzedam pewnie w tych samych okolicach, w których kupiłem a nawet jak wtopię stówkę to się nie zapłaczę :P
marciing
28-04-2010, 18:27
ta a 24 2,8 wisi na naszej giełdzie z 500 złotych :P
ta a 24 2,8 wisi na naszej giełdzie z 500 złotych :P
ja nie widzę ...
marciing
28-04-2010, 22:42
ja nie widzę ...
proszę:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141221
proszę:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141221
cytując : "trochę mnie te dziary na obudowie i na tylnej soczewce przerażają."
po za tym priorytety były inne niż mega ostrość :) i z mojego wyboru padło na ogniskową 28
ale w tym wypadku zdecydowały:
- ogniskowa (troszkę szerzej niż standard a jeszcze nie szeroko)
- cena - było na giełdzie za 6 stówek (za 1200 to bym go nie zanabył)
Ten opis bardziej pasuje do 35mm (f/1.8DX lub f/2 FX). Zwłaszcza w kwestii ogniskowej :-)
N24/2,8 zdecydowanie, używka.
Jesli 28 to tylko 28 2,8 Ais, ale to manual.
Tylko jak dla małżonki, to N 24/1.4 !!!!!!!!!!!!
To musi być PANCERNY SPRZĘT
;) ;) ;)
Ten opis bardziej pasuje do 35mm (f/1.8DX lub f/2 FX). Zwłaszcza w kwestii ogniskowej :-)
no właśnie - 35 to w zasadzie standard na małej matrycy a ja myślałem o czymś szerszym ale niekoniecznie tak szerokim jak 35 na pełnej klatce
kiedyś zdaje się pentax miał standardy 43 mm
Tylko jak dla małżonki, to N 24/1.4 !!!!!!!!!!!!
To musi być PANCERNY SPRZĘT
;) ;) ;)
no właśnie niekoniecznie - jest delikatna istota :) ale spoko jak rozwali to jakoś to przeżyję
Ja pisałem o pełnej klatce, na której kiedyś to szkło ma służyć podobno. Na DX to i 28mm to jest niewiele bardziej szeroko od "standardu", stąd - moim zdaniem - 28/2.8 to bardzo słaba decyzja, pod każdym względem. Czyli najgorsza po prostu :-D
ok
pożyjemy - zobaczymy :)
jak mi nie będzie pasować kupię sobie inne. nie przeraża mnie to. szkoda, że dyskusja zaczęła się tak późno - byłaby dla mnie ciekawsza zanim się na coś zdecydowałem. a teraz to w zasadzie tylko negowanie mojego wyboru.
Przykro nam, po prostu nie chcemy Cię okłamywać :-D A pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, a nie kupowaniu szkieł. Chyba.
Jesli pod DX, to 28 jest naprawde spoko. Przynajmniej w kwestii ogniskowej. A skoro to szkielko na poczatek, to nie musi byc demonem ostrosci...
To skoro decyzja już zapadła to czekamy na jakiś debiut małżonki na łamach forum : )) Nie samym szkłem się robi zdjęcia. ;)
A pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł, a nie kupowaniu szkieł. Chyba.
czasami pośpiech wynika z kalendarza ...
Jesli pod DX, to 28 jest naprawde spoko. Przynajmniej w kwestii ogniskowej. A skoro to szkielko na poczatek, to nie musi byc demonem ostrosci...
właśnie do takiego doszedłem wniosku - a, że nikt nie podsunął ciekawego rozwiązania ....
To skoro decyzja już zapadła to czekamy na jakiś debiut małżonki na łamach forum : )
hehehehe
no na to bym nie liczył :>
nawet ja się nie zamierzam ujawniać :p
czasami pośpiech wynika z kalendarza ...
Dlatego ja olewam kalendarz, żeby się nie stresować i nie podejmować pochopnych decyzji :-)
Dlatego ja olewam kalendarz
źle to odbierasz - on jest czasami świetnym pretekstem
no i szkiełko zadebiutowało na moim korpusie :) i żonowym też
podsumuję je troszeczkę :
- nie jest demonem ostrości ale z ostrością nie jest też źle od f 4 nawet całkiem spoko
- ma trochę aberracji
- jest lekko beczkowate - też bez dramatu
- af chodzi dobrze - nawet bym powiedział, że dość szybko
- ogniskowa jest fajna - IMO fajniejsza niż 35
generalnie ja jestem zadowolony - żona marudzi, ze nie zoom :)