PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór karty pamięci do D90

pogoski
26-04-2010, 12:11
Witam.

Aktualnie używam Sandisk SDHC Ultra 4GB 30 MB/s i jestem z niej zadowolony. Staję jednak przed kolejnym zakupem - karty rezerwowej. Zastanawiam się, czy będzie odczuwalna duża różnica jak użyję karty Sandisk SDHC 20 MB/s lub innej firmy (np. Goodram, której pamięci używam w kompie i dobrze się sprawdza - aukcja tutaj (http://allegro.pl/item1011755244_karta_pamieci_8gb_sdhc_20mb_s_goodr am_class_4.html)). Na co może wpłynąć ta różnica (czy będzie dotyczyć zdjęć seryjnych)?

Z góry dziękuję za pomoc.

Antonioo
26-04-2010, 12:15
:shock: pytasz poważnie?

tommyfp
26-04-2010, 12:24
O ile się nie mylę to twoja 4gigówka jest jedną z najlepszych kart dostępnych na rynku (jak nie najlepszą). No ale jeśli nie jesteś z niej zadowolony to weź może "A Data" słyszałem że też są dość dobre i dużo tańsze.

cervandes
26-04-2010, 12:34
Witam.

Aktualnie używam Sandisk SDHC Ultra 4GB 30 MB/s i jestem z niej zadowolony. Staję jednak przed kolejnym zakupem - karty rezerwowej. Zastanawiam się, czy będzie odczuwalna duża różnica jak użyję karty Sandisk SDHC 20 MB/s lub innej firmy (np. Goodram, której pamięci używam w kompie i dobrze się sprawdza - aukcja tutaj (http://allegro.pl/item1011755244_karta_pamieci_8gb_sdhc_20mb_s_goodr am_class_4.html)). Na co może wpłynąć ta różnica (czy będzie dotyczyć zdjęć seryjnych)?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ultra 30Mb/s? "inny" Sandisk 20MB/s?

Kolego, Ultra nie ma 30Mb/s a Sandisk nie produkuje karty SDHC 20Mb/s bo to ani Ultra (15) ani Extreme (30).

Pomijam fakt, że nie napisałeś czy robisz RAWY, czy strzelasz seriami...

pogoski
26-04-2010, 13:05
Jeśli nie produkuje to, co sprzedają e-cyfrowe (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sandisk-sdhc-extreme-iii-8-gb-i-czytnik-micromate-usb-2.0.html)? Są też karty o pojemności 4GB.

Pytam poważnie. Tak, czasami strzelam seriami RAW-y. Oczekuję, że zaraz się odezwą głosy, że skoro RAW i seria, to tylko 30 MB/s. Ale oczekuję raczej odpowiedzi tych, którzy korzystali i czy ta różnica jest odczuwalna na tyle, że warto dodać kilka złotych.

A z karty Extreme III 30 MB/s, jak już napisałem, jestem zadowolony.

Kekacz
26-04-2010, 13:08
Sandisk produkuje karty 20 MB/s, są to po prostu zwykłe SD/SDHC Extreme III a nie te oznaczone 30 MB/s Edition.

Duder
26-04-2010, 13:41
Napisałeś o Ultra 30 MB/s,a takiej nie ma,stąd lekkie zamieszanie.Dokładnie taką jak w linku mam i strzela seriami w NEF z pełną szybkością.

pogoski
26-04-2010, 14:16
Zgadza się - złą nazwę napisałem.

Dzięki Duder.

mOOnlight78
26-04-2010, 14:31
Moim skromny zdaniem, jeśli zamierzasz kupić drugą kartę jako rezewową czy dodtakową, to jeśli pierwsza dobra to po co zmieniać?
Ja osobiście też używam dwóch kart 4GB SanDisk SDHC 4GB Extreme III - pierwsza to o zwiększonej prędkości 30 MB/s, a druga 20 MB/s.
Byłem już w sytuacji, gdy poszły w ruch obie, tzn. zapełniona pierwsza poszła w głąb plecaka, a do aparatu druga - obie spisuja się dobrze i niezawodnie.

P.S.
A w serii (poprawcie mnie, jesli się mylę) i tak najpierw zapisuje sobie aparat a dopiero potem zrzuca na kartę, więc pojedyncza seria zależy od aparatu, ale jeśli chcesz strzelic dwie serie pod rząd, to szybsza karta szybciej zapisze pierwszą serię i będzie można strzelać druga serię, a druga uczyni to wolniej.

qooba
26-04-2010, 14:42
Kup szybkiego sandiska, nie kombinuj. Nie chodzi już o szybkość zapisu, ale o jego poprawność i bezbłędną pracę.

nos74
26-04-2010, 15:21
Ciekawe, czy na d90 jest odczuwalna różnica w pracy z tą 20MB/s i 30MB/s, z tego co wiem, to chyba niezabardzo ?

Kekacz
26-04-2010, 15:24
Jest różnica. Sprawdzałem i opisałem dla wersji 30 MB/s: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=1820333#post1820333
Extreme 20 MB/s zaczął zwalniać o wiele wcześniej

Erie
26-04-2010, 15:27
Ultra 30Mb/s? "inny" Sandisk 20MB/s?

Kolego, Ultra nie ma 30Mb/s a Sandisk nie produkuje karty SDHC 20Mb/s bo to ani Ultra (15) ani Extreme (30).

Pomijam fakt, że nie napisałeś czy robisz RAWY, czy strzelasz seriami...

SanDisk produkuje karty SDHC Ultra II (15 MB/s), SDHC Extreme III (20 MB/s) i SDHC Extreme III (30 MB/s). Przy czym wersje 20 MB/s są wycofywane i zastępowane przez nowsze 30 MB/s.

Sputnik_Wwa
26-04-2010, 15:41
Potwierdzam, jakość kart SanDiska nie podlega żadnej dyskusji i już nigdy nie kupię nic innego ;) Mam obecnie SanDisk Ultra 8GB i jestem bardzo zadowolony, przy seriach spisuje się bardzo poprawnie i nie czuję potrzeby kupowania innej karty, ale jak kupię drugą to pewnie będzie to albo taka sama albo trochę szybsza wersja tej karty. Nie jest droga bo 8GB kosztuje 120zł więc 4ka będzie kosztowała pewnie koło połowy.

Kekacz
26-04-2010, 16:43
pogoski (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=23415) a może ultrę potraktuj jako zapasową, a nową kup jako główną? ;)

korsarz
26-04-2010, 17:00
W kwestii kart również nie radziłbym kombinować. Miałem kiedyś transcenda i się przejechałem. Sandisk to sandisk, cudem w pobliżu (40km od miejsca sesji) był fotojoker...

cervandes
29-04-2010, 08:55
SanDisk produkuje karty SDHC Ultra II (15 MB/s), SDHC Extreme III (20 MB/s) i SDHC Extreme III (30 MB/s). Przy czym wersje 20 MB/s są wycofywane i zastępowane przez nowsze 30 MB/s.

ehhh... człowiek całe życie się uczy.

Ja również wszędzie i zawsze mam sandiski, oczywiście oryginalne. Ale w D80 miałem 4Gb Ultra II która się po prostu rozpadła (rozkleiła). Dbam o sprzęty wybitnie, czy to płyty DVD czy komputery czy telefony - wszystko z moich rąk wychodzi "jak nowe". Niestety, Sandisk normalnie mi się rozkleił, rozpadł w rękach. mam nadzieję, że był to jednorazowy przypadek.

Sputnik_Wwa
29-04-2010, 08:58
Mogłeś trafić na podróbkę karty, takie wypadki też się zdarzają. W wawie np mam tylko jedno miejsce gdzie kupuję karty, pokazali mi je fotoreporterzy. Tam zawsze wiem, że są to produkty oryginalne a nie podróbki jakieś...

robsonzbydzi
29-04-2010, 09:11
Zawsze możesz wziąść Kingstona, nigdy nie zawiodły a cenowo wypadają znacznie taniej niż Sandisk, no i nie słyszałem żeby je ktoś podrabiał, kiedyś używałem również polskich Goodramów, złego słowa o nich nie powiem choć podobno jest duży rozrzut jakościowy ponieważ producent bierze elektronikę z różnych firm raz z samsunga raz z toshiby a raz no name.

cervandes
29-04-2010, 14:34
Mogłeś trafić na podróbkę karty, takie wypadki też się zdarzają. W wawie np mam tylko jedno miejsce gdzie kupuję karty, pokazali mi je fotoreporterzy. Tam zawsze wiem, że są to produkty oryginalne a nie podróbki jakieś...

powtórzę - każda karta którą miałem była oryginalna. Zaopatruję się w Baltrade, nie mam żadnych wątpliwości co do sprzedawanych tam produktów.

kondziu
29-04-2010, 15:56
Ja bym się nie zastanawiał Sandisk jest najlepszy moim zdaniem, osobiście używam ultra 2 8gb cf i jestem zadowolony, co do Goodram miałem kiedyś 2gb x100 SD miała być super szybka zapłaciłem kupę kaski a w rzeczywistości była wolniejsza od najtańszego Kingstona, jednak nigdy mnie nie zawiodła i żadnego problemu nie miałem, naprawdę złego słowa nie powiem.

Blasius.G
30-04-2010, 17:47
Mam od początku tego sandiska ex III i czarna toshiba. Większych różnic nie zauważyłem. Przyznam, że rzadko robię serie z maksymalną predkością na sekundę ale mogę stwierdzić, że obie karty działają bez zarzutu od jesieni 2008 roku:) Goodram to polska firma i jej karty w zaskakująco niskich cenach widziałem w Auchan (4G za 25 albo 35 złotych). Nie znam tej firmy. Ciekawią mnie opinie używających. Tani jest też kingston ale z nim bywają problemy w różnych urządzeniach (np. w nokiach z symbianem).

Blasius.G
30-04-2010, 17:53
Jeszcze podam wyniki testu z DFV Dla kart CF. Najlepszy stosunek opłacalności do prędkości osiągnęły tam karty Pretec 233x pro, Panasonic gold, (class 6 i 10), Verbatim Pro Series (Cl. 6), Integral Ultima Pro

Duder
30-04-2010, 19:43
To nie są żadne wyniki tylko poplątanie z pomieszaniem.Pretec ma średnią prędkość odczytu taką jak Verbatim(oba 8GB) przy niedorzecznej cenie 360 zł(Verbatim - 72zł!).Panasonic Gold podobnie drogi.

Archee
01-05-2010, 10:30
Mogę również polecić karty SanDisk'a. Miałem wcześniej SD 8GB Ultra II (15MB/s), obecnie używam SD 8GB Extreme III (20MB/s) i nie ma żadnych problemów z tymi kartami.

pogoski
01-05-2010, 15:02
To widzę, że się rozkręciła dyskusja i zapewne niejednemu pomoże, jak stanie przed podobnym problemem.

Teraz mogę się wypowiedzieć po zakupie. W pewnej warszawskiej firmie na Allegro nabyłem SANDISK EXTREME III 8GB SDHC 20MB/s i po pierwszych testach na RAW-ach nie stwierdzam ŻADNEJ różnicy jeśli chodzi o prędkość działania na najszybszych zdjęciach seryjnych. Strzeliłem 16 zdjęć seryjnych nim się wszystkie zapisały na karcie wypuściłem kolejną serię. Na moje ucho prędkość w żadnym stopniu nie odbiega od sytuacji, gdy używałem SANDISK EXTREME III 8GB SDHC 30MB/s.

rainbow
01-05-2010, 16:23
Ze swoim d90 posiadam SanDisk Extreme III 20mb/s 4GB, SanDisk Extreme III 30mb/s 8GB oraz Toshibę 16GB 10mb/s. Między dwoma pierwszymi różnicy kompletnie żadnej nie widzę, jeśli chodzi o zapisywanie zdjęć w aparacie. Między Sandiskami a Toshibą różnica pojawia się dopiero po zapełnieniu bufora aparatu, czyli przy serii zdjęć, minimalnie dłużej trzeba czekać na zapis. Natomiast różnica jest i to duża jeśli chodzi o zgrywanie zdjęć z karty. Tutaj Sandisk rządzi.
Co do awaryjności. Ani z jednymi ani z drugimi nie było nigdy jeszcze żadnego problemu. Tańszych kart się nie tykam.

Duder
02-05-2010, 00:23
Potwierdzam,że nie warto dopłacać do 30 MB/s.Ale chyba 20 MB/s powoli znikają - są wycofywane?

sibelio
02-05-2010, 00:35
Ludzie - kupujecie jakieś ekstrimy i inne cuda, ja mam Extreme II - i co z tego skoro ma kategorie szybkości 4, a zwykly Kingston kat. 6 jest szybszy i tańszy. PAtrzcie na kategorię a nie marketing.

Pozdrowienia dla zdroworozsądkowców :)

POza tym aparaty mają buf, zdjęcie D80 w NEF to ok. 8 MB.
Co i jak dalej i ile potrzeba to można sobie policzyć.

Duder
02-05-2010, 01:09
Z tymi kategoriami to nie taka prosta sprawa,tu też jest sporo marketingu.Class 4 potrafi być szybsza niż class 6.Poza tym jest jeszcze coś takiego jak zaufanie do firmy - jakość,trwałość każdego egzemplarza.Zdrowy rozsądek?-jak najbardziej,pod warunkiem,że masz wiedzę i bierzesz pod uwagę różne elementy.