anialodz
26-04-2010, 10:43
zostalam drastycznie pozbawiona sprzetu komputerowego dlatego potrzebuje waszej rady i nie piszcie zebym poszukala na forum bo temat kika razy walkowany gdyz wlasnie nie mam ani czasu ani dostepu do kompa zeby szukac.
potrzebuje najtanszego zestawu ktory pozwoli mi na w miare dobra obrobke, niekoniecznie szybka prace. pojecie o sprzecie mam mierne. sprzedawcom nie ufam. nie wiem jeszcze czy wybiore wersje laptop plus monitor. no i potrzebuje kompa juz teraz.
pomozecie?
Pomożemy. Co DOKŁADNIE kupisz, niestety musisz sama zdecydować lub polegać na sprzedawcy. Zadbaj o to, żeby procek miał przynajmniej dwa rdzenie, żeby komputer miał przynajmniej 4GB pamięci RAM, przyda się też spory dysk twardy (1000 GB?), najlepiej taki o prędkości 7200. Karta graficzna - tu Ci nie doradzę, bo ja jestem też graczem komputerowym, więc kartę kupuję pod gry, a to zupełnie inny temat.
System operacyjny - jaki Ci pasuje... ja pracuję na XP oraz Vista 64, oba sobie chwalę, 7 podobno jeszcze lepsza.
Do przemyślenia - spięcie dwóch dysków w RAID = zysk na prędkości i automatyczny bakap wszelkich danych. Jak Cię stać - pomyśl o dyskach SDD. Drogie, ale piorunująco szybkie.
Producenci... tu każdy Ci powie co innego. Ja lubię Intela (procek), ASUSa (płyta główna, karta gaficzna), EVGA (karta graficzna), Geil (pamięć), WD, Seagate (dyski). Ale to i tak zależy jeszcze, jaki konkretnie model czego. Kluczowy jest też dobry dobór zasilacza (np. Chieftec). Jak masz okazję montować komputer od zera, zadbaj o to, żeby był cichy, to naprawdę pomaga przy godzinach spędzonych przy komputerze... nie musisz od razu instalować wodnego chłodzenia, dobrze dobrany cichy zasilacz i ciche wiatraczki robią to co trzeba. Chłodzą po cichu. Bardzo fajnie jest też kupić obudowę "bezśrobokrętową", w której łatwo się montuje wszelkie elementy bez użycia narządzi (na specjalne klipsy itp) - tu znów Chieftec jakiś na przykład.