PDA

Zobacz pełną wersję : Jak opisać zdjęcia przy przenoszeniu praw majątkowych?

bohumil
26-04-2010, 08:33
Zleceniodawca żąda umowy przeniesienia majątkowych praw autorskich na siebie. Zastanawiam się, jak opisać w umowie zdjęcia, o które nam chodzi: - nazwa pliku, data wykonania?

Podczas sesji zostało wykonanych wiele nefów. Zleceniodawca ma dostać prawa tylko do wybranych i zapłaconych. Będzie ich kilkaset - czy wszystkie wymieniać na umowie?

I przy okazji - czy na podstawie osobistych praw autorskich mogę swobodnie umieszczać zdjęcia w moim portfolio nawet po przeniesieniu praw majątkowych?

kisio
26-04-2010, 09:03
Wrzuć sobie w umowę paragraf:
"Twórca może wskazywać Zamawiającego jako swojego Klienta oraz prezentować wykonane dla niego prace w swoim portfolio"

mikkay
26-04-2010, 09:12
I przy okazji - czy na podstawie osobistych praw autorskich mogę swobodnie umieszczać zdjęcia w moim portfolio nawet po przeniesieniu praw majątkowych?

Z tym może być problem. Gdyż charakter portfolia jest postrzegany jako komercyjne wykorzystanie. Ustalcie to w umowie.

marszull
26-04-2010, 20:28
Podczas sesji zostało wykonanych wiele nefów. Zleceniodawca ma dostać prawa tylko do wybranych i zapłaconych. Będzie ich kilkaset - czy wszystkie wymieniać na umowie?

Wymieniac, wszytskie nazwami plus dolaczyc liste z wydrukowanymi prewkami (wcale nie zartuje)
co do portfolio, przydalby sie zapis w umowie, ale to juz zostalo wspomniane wczesniej

bohumil
13-05-2010, 08:02
Dziękuję za wszystkie sugestie. Po konsultacji z prawnikiem skonstruowaliśmy umowę tak, że prawa przechodzące dotyczą zdjęć zapisanych na płycie DVD, będącej załącznikiem do umowy.