PDA

Zobacz pełną wersję : pompa głębinowa ;)

ozzy
25-04-2010, 20:38
Kolejny temat z cyklu dziwnych...

czyli

mam w budowie studnię (poziom wody 20kilka metrów). Do tejże studni potrzebuję pompę głębinową. Ma to służyć do podlewania ogrodu.

Ma ktoś jakieś doświadczenie?:) co wybrać? na co zwrócić uwagę?:)

conra
25-04-2010, 21:07
Kolejny temat z cyklu dziwnych...

czyli

mam w budowie studnię (poziom wody 20kilka metrów). Do tejże studni potrzebuję pompę głębinową. Ma to służyć do podlewania ogrodu.

Ma ktoś jakieś doświadczenie?:) co wybrać? na co zwrócić uwagę?:)

Może wolisz bombę głębinową? Mam dwie na zbyciu...
Wybieraj duże i ciężkie, może być lekko pordzewiała, ważne, by dobrze roznosiła inne okręty.

drhardware
25-04-2010, 21:11
na to, by pompa była dobrze chłodzona. Jeżeli będzie miała za duża wydajność w stosunku do obioru, zagrzeje się i spali.

ozzy
25-04-2010, 23:06
jasna sprawa, poza tym za duża wydajność może spowodować przełamanie lustra wody i zonk ;) Chodzi mi też o nakierowanie na solidnych producentów.

Może wolisz bombę głębinową? Mam dwie na zbyciu...
Wybieraj duże i ciężkie, może być lekko pordzewiała, ważne, by dobrze roznosiła inne okręty.

kolego, naprawdę- jak nie masz nic do dodania, to może wynieś śmieci, albo posprzątaj pokój. Jeszcze gdyby żart był udany...

wesol
25-04-2010, 23:55
hmmm... 20m to jeszcze nie głębinowa, ale rozumiem, że może to się wydawać już dużo - sam tak kiedyś myślałem.
jeśli to miałaby być pompa dla całego gospodarstwa domowego to poleciłbym tylko i wyłącznie grundfossa, ale jako, że to tylko do podlewania ogrodu to kup cokolwiek za 400-500zł (czasami wytrzyma rok, a czasami zepsuć się nie chce) w markcie albo na allegro używanego, a jak się spali albo ukradną to kupisz nową, tym bardziej że ogród podlewa się tylko zimą, bo za dobrą pompę grundfossa to tak minimum 2,5k trzeba wydać...

Marian K
26-04-2010, 08:49
Może odpowiedz na kilka pytań. Podlewanie podlewaniu nierówne, a więc:

1. system zraszaczy/wężem z ręki. Rozchodzi się o ilość wody potrzebną, żeby zraszacze działały.
2. odwiert: średnica wew. rury, wydajność.
3. Prąd: 1 faza/3 fazy.
4. Właściwie to pytanie powinno paść na początku - ile, kolego, masz zamiar wydać kasy?

Obecnie wybór jest ogromny, tak sprzętu, jak i doradców, tzw. fachowców, ale jak ktoś napisał na tym forum - kto pyta, wielbłądzi.:)

Ruppel
26-04-2010, 15:08
Polecam Grundfos - porządnie wykonane cygaro, które ciągnie wodą z 30m na dwa domy plus ogród. Modelu nie pamietam, a i tak nie powinno miec to znaczenia, bo zakładana była ponad 5 lat temu.

http://www.grundfos.pl/