Zobacz pełną wersję : jaka karta do d80
zastanawiam sie nad karta sd do mojego d80.
mysle o:
Secure Digital (SDHC) 16GB SanDisk Ultra II 15 MB/s
SanDisk SDHC 16GB Extreme III 20 MB/s
SanDisk SDHC 8GB cl6 Extreme III 20MB/s
SanDisk Extreme SDHC 8GB 30MB/s 200x C10
glownie robie zdjecia w jpg w najleopszej jakosci czasem w nef. zna ktos bufor d80?
Tu znajdziesz odpowiedz:
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8531
willy_fil_
25-04-2010, 20:29
a czego brakuje tej karcie którą masz teraz? Ja to bym ci proponował kupić dwie 4G niż jedną 8G. Jak ci padnie karta będziesz sobie pluł w brodę...
i nie przesadzałbym z transmisją... w sumie jedno podają producenci a drugie w praktyce wychodzi....
patrz bardziej na niezawodność kart niż na ich deklarowane prędkości. Używam tych, które ty masz i nie narzekam ani raz mi nie padła żadna z nich a w użyciu mam 6 sztuk...
w tej chwili mam sandisk 4gb extreme III i troche mi brakuje miejsca bo zaczolem robic zdjecia troche w jpg fine i nef. robie zdjecia juz kilka lat i jak narazie zadna karta ktora uzywalem mi nie padla.
willy_fil_
25-04-2010, 20:43
NO przypuszczałem ze masz własnie tą kartę bo ja podałeś w stopce.... :)
Ja dokupując karty myślałem o złośliwościach rzeczy martwych... Jak padnie 4G zdjęć to zawsze lepiej niż jakby miało paść 16G czy choćby 8G...
niby tak ale do tej pory wszystkie swoje zdjecia miescilem na tej 4gb wiec jak by padla to i tak wszystkie by poszly a teraz chce te same zdjecia robic w lepszej jakosci i czasem w nef wiec jak padnie karta np 16gb to i tak wszystkie zdjecia strace:)
w sumie jak kupie np 2 karty 4gb extreme III to wuyjdzie mnie to tak samo pojemnosciowo jak i cenowo do 8gb wiec moze masz racje by kupic 4gb jedyna niewygodnosc to zmiana karty ale to jest najmniejszy problem. a jakie masz 4gb? class 6 czy 10
willy_fil_
25-04-2010, 21:35
ja mam C6 spokojnie polecam... a co do zmiany karty to raz na 326 nef'ow... spokojnie
Ale zrobisz jak będziesz chciał - ty wybierasz ty decydujesz...
Osobiście używam 8gb SanDisk U2 z D200 jakieś 470 fotek nef, styka zupełnie, na zapasie 1gb U2 tak na wszelki wypadek.