Zobacz pełną wersję : AF w obiektywie, a body
Annihitek
25-04-2010, 16:50
Witajcie,
Małe pytanie mam, które mnie nurtuje. Jeżeli było już gdzieś to przepraszam, ale nie znalazłem dokładnie tego:
Przykładowo: wiadomo, że 24-70 f/2.8 AF-S ma szybki AF. Dlaczego po podpięciu go pod D3 będzie on szybciej ostrzył niż np. do D40 czy D90? Czym się zajmuje układ AF w puszcze która go ma (D90, D300, D3, itp), gdy podpinamy taki obiektyw AF-S? Bo jak wiadomo, taki AF-S zadziała także w puszcze bez AF...
Nie ma czegoś takiego, jak "AF w obiektywie". AF zawsze jest realizowany przez korpus. Silnik, który może znajdować się w obiektywie, nie ustawia niczego samodzielnie, tylko wykonuje rozkazy (polecenia) przekazywane przez soft w korpusie.
Annihitek
25-04-2010, 17:11
A no właśnie, pomyliłem się w nazewnictwie. Dzięki za poprawkę.
Ale wciąż nie tłumaczy to działania 24-70/2.8 AF-S na takim body jak D40 , chyba...
wasilewk
25-04-2010, 17:13
... Czym się zajmuje układ AF w puszcze która go ma (D90, D300, D3, itp), gdy podpinamy taki obiektyw AF-S? Bo jak wiadomo, taki AF-S zadziała także w puszcze bez AF...
AF w puszce (a dokładniej silnik zakończony 'śrubokrętem') jest wyłączany podwójnie, po przyłączeniu obiektywu z AF-S:
- mechanicznie, 'śrubokręt' jest wciskany i przez to odłączany (bo w obiektywie brak zagłębienia dla niego),
- elektrycznie, poprzez styki w aparacie procesor wie, że obiektyw ma swój silnik i odłącza silnik w aparacie.
Pzdr.
A no właśnie, pomyliłem się w nazewnictwie. Dzięki za poprawkę.
Ale wciąż nie tłumaczy to działania 24-70/2.8 AF-S na takim body jak D40 , chyba...
Czego nie tłumaczy? Tego, że D3 jest korpusem szybszym niż D40? Że ma szybszy moduł AF? Przecież to jest oczywiste.
wasilewk
25-04-2010, 17:16
Czego nie tłumaczy? Tego, że D3 jest korpusem szybszym niż D40? Że ma szybszy moduł AF? Przecież to jest oczywiste.
Ja zrozumiałem, że kolega pyta dlaczego N24-70 działa szybciej z D3 niż z D40.
Annihitek
25-04-2010, 17:25
Dobra, już wszystko wiem. Dzięki za odpowiedzi.
Chodziło mi też o kwestie o AF w D40 - myślałem, że go nie ma wcale, a on tylko tego śrubokręta nie posiada.
Oczywiście wiem, że D3 ma lepszy moduł niż D40, choć za realizację zadań z tego modułu odpowiada na tym przykładzie ten sam silnik w obiektywie, jeśli mówimy o porównaniu z D40 na tym samym obiektywem.
Teoretycznie więc, przy dobrych warunkach oświetleniowych (w gorszych lepszy moduł AF pewnie lepiej sobie radzi), szybkość ostrzenia na tym samym obiektywie, na środkowym punkcie,
powinna być w obu tych puszkach podobna, mam rację czy nie? Tak tylko już z ciekawości pytam. :-)
wasilewk
25-04-2010, 17:27
Teoretycznie tak (gdyby miały tę samą szybkość elektroniki).
D40 - układ AF'a: Multi-CAM 1000
D3 - Multi-CAM 3500 FX
Różne układy mają różne rozmieszczenie i wielkość pól AFa, co będzie skutkowało różnymi wynikami. Inna też jest elektronika. Są sugestie, że w zaawansowanych trybach, D3 lepiej śledzi obiekty niż D700, co ja wiążę głównie z zasilaniem, ale może to też wskazywać na wpływ prędkości całej elektroniki, na działanie układu AFa. Przyrostek FX w odróżnieniu od DX w bliźniaczym układzie D300, może również wskazywać na pewne różnice (w budowie lub oprogramowaniu) pomiędzy tymi formatami.
Mam znajomych z D40, jak wpadną do mnie, to podepnę 24-70 i porównam. Moim zdaniem będzie ostrzył tak sam szybko, zobaczymy,