Zobacz pełną wersję : Nikon d60 pytanie o obiektyw 50
Arek WGM
25-04-2010, 09:15
Witajcie.
Zakupiłem jakis czas temu obiektyw NIKON AF NIKKOR 50mm 1.8 i okazało sie że dałem ciała bo nie doczytałem że z D60 nie będzie działał AF i obiektyw został sprzedany ale do rzeczy.Mam do was pytanie jaką trzeba zakupić 50 żeby działał AF z d60 i byl dobrym obiektywem.
użyłem opcji szukaj ale albo jestem tępy albo nie umiem szukać bo niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi :(
z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam Arek
TristisAnima
25-04-2010, 09:47
AF-S Nikkor 50 f/1.4 G ... Najważniejsze w tym zdaniu, AF-S. Jeśli nie wiesz o co chodzi, poczytaj.
Zastanów się też nad Nikkorem AF-S DX 35 f/1.8. Nie jest to 50-ka ale jest dobre światło i zapłacisz ok. 700 zł. I będziesz miał szerzej.
Tu jest lista:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nikon_compatible_lenses_with_integrated_au tofocus-motor
a jak jasna stalke to koniecznie 35/1.8. 50 mm to ogniskowa nie przydatna w tym formacie (mam oba).
a jak jasna stalke to koniecznie 35/1.8. 50 mm to ogniskowa nie przydatna w tym formacie (mam oba).
Prawda. Mam 35mm/f1.8, miałem 50mm/f1.8. 50mm ze względu na brak zastosowania (ogniskowa nijaka na DXie) zostala sprzedana. 35mm jest dla mnie wtej chwili standardem :)
Arek WGM
25-04-2010, 11:16
dziękuje za szybka odpowiedz.
Obiektyw potrzebuje głównie do robienia zdjęć dziecku ,jak czytam to widzę że jednak ten 35mm u mnie zagości zamiast 50
a mam jeszcze jedną prośbę:czy mógłby ktoś podesłać jakiś link do zdjęć z tego obiektywu.
Obiektyw potrzebuje głównie do robienia zdjęć dziecku ,jak czytam to widzę że jednak ten 35mm u mnie zagości zamiast 50
To będzie dobry wybór. Nie będziesz zawiedziony.
a mam jeszcze jedną prośbę:czy mógłby ktoś podesłać jakiś link do zdjęć z tego obiektywu.
U mnie na stronie 99,9% zdjęć pochodzi z 35mm. Reszta to 50mm, której już nie mam ;)
Więcej masz tutaj: http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13142
i tutaj: http://www.pbase.com/cameras/nikon/nikkor_35_18g_af_s_dx
Arek WGM
25-04-2010, 11:38
yOyO- super fotki masz na stronce :)
tak więc zostaje przy 35mm chyba ze ktos ma jeszcze inne propozycje.
miałeś 50 1.8 i jak ci pasował to kup 50 1,4 afs a jak kasa pozwoli to 35 i 50
czasami jednak 35 to za szeroko, 50 wcale nie jest do niczego na dx - właśnie do dzieci sprawdzi się świetnie
Oczywiście, ze 50 1.4 sprawdza się w DX. Jest to mój główny obiektyw portretowy.
wasilewk
25-04-2010, 15:20
Oczywiście, ze 50 1.4 sprawdza się w DX. Jest to mój główny obiektyw portretowy.
A jak byś miał 85-kę ?
czasami jednak 35 to za szeroko, 50 wcale nie jest do niczego na dx - właśnie do dzieci sprawdzi się świetnie
Myślałem że już nikt tego nie powie, 50 jest lepsza do portretu moim zdaniem
Jeśli ogniskowa 50mm nie sprawdza się na DX, to dlaczego wiele zoomów pod DX nie kończy się np. na 49mm?
I jaka ogniskowa jest przydatna? Pytam, bo również mam oba (35 i 50), zdecydowanie częściej używam 50-tki i nie wiedziałem, że to bezużyteczna ogniskowa.
Wybaczcie, że się czepiam, ale drażni mnie takie ... gadanie. Ludzie którzy to piszą zapinają dodać ,,subiektywnie'', ,,moim zdaniem" itp.
A właśnie moim, subiektywnym zdaniem, 50mm na DX sprawdza się doskonale i gdybym miał wybierać jedyną ogniskową, to dla mnie byłaby to właśnie 50-tka.
Znam zresztą wiele osób o podobnych poglądach.
Jeśli ogniskowa 50mm nie sprawdza się na DX, to dlaczego wiele zoomów pod DX nie kończy się np. na 49mm?
I jaka ogniskowa jest przydatna? Pytam, bo również mam oba (35 i 50), zdecydowanie częściej używam 50-tki i nie wiedziałem, że to bezużyteczna ogniskowa.
Spoko, nie spinaj się tak.
Wybaczcie, że się czepiam, ale drażni mnie takie ... gadanie. Ludzie którzy to piszą zapinają dodać ,,subiektywnie'', ,,moim zdaniem" itp.
Masz 100% rację, lecz wydaje mi się, że przy takiej dyskusji, jak ta, 'moim zdaniem' czy 'subiektywnie' jest w domyśle.
A właśnie moim, subiektywnym zdaniem, 50mm na DX sprawdza się doskonale i gdybym miał wybierać jedyną ogniskową, to dla mnie byłaby to właśnie 50-tka.
I bardzo dobrze. Myślę, że wszyscy tutaj zebrani uszanują Twoje zdanie.
A jak byś miał 85-kę ?
Gdybym miał 85-kę to pewnie bym się cieszył sztraszliwie... Ale z trzech obiektywów: 85 1.4, 85 1.8, 50 1.4 wybrałem 50-kę. I nie żałuję. 85 1.4 jest za drogi dla mnie. A nad 85 1.8 ciągle zastanawiam się.
Arek WGM
25-04-2010, 20:21
powiem tak nie znam sie aż tak bardzo ale z podanego linku wydawało mi się ze ta 35mm jest ok i teraz widzę że sa podzielone zdania,jedni wolą 35mm inni 50mm z przewaga na 50mm tyle ze jest sporo droższa ale może warto dołożyć i cieszyć sie ze zdjęć...zwariowałem już :D może ktoś podesłać link ze zdjęciami z 50-tki.??
To nie jest kwestia jakości obiektywu, obydwa są bardzo dobre. To jest kwesta zastosowania.
35/1.8 na D60 jest obiektywem standardowym (odpowiednikiem 50mm dla kliszy). Czyli ma kąt widzenia zbliżony do oka ludzkiego i podobnie oddaje perspektywę (jeśli zdjęcia nie będą kadrowane). Jest bardziej uniwersalny niż 50mm.
50/1.4 na D60 to odpowiednik 75mm na kliszy, czyli już lekkie tele. Trudniej nim zrobić zdjęcie u cioci na imieninach (w pomieszczeniu). Jest to już zakres portretowy.
Ale akurat do małych dzieci jest doskonały, bo te są dużo mniejsze od dorosłych. Zwłaszcza te samobieżne łatwiej uchwycić dłuższym obiektywem.
powiem tak nie znam sie aż tak bardzo ale z podanego linku wydawało mi się ze ta 35mm jest ok i teraz widzę że sa podzielone zdania,jedni wolą 35mm inni 50mm z przewaga na 50mm tyle ze jest sporo droższa ale może warto dołożyć i cieszyć sie ze zdjęć...zwariowałem już :D może ktoś podesłać link ze zdjęciami z 50-tki.??
jest droższa ale ma lepsze światło no i to obiektyw pracujący z pełną klatką (więc bardziej przyszłościowy może się okazać) większa ogniskowa i przysłona 1,4 da ci dużo mniejszą głębię ostrości niż 35
jeszcze raz wg mnie 50 lepsza do małych dzieci a sam mam dwójkę 5 latkę i 10 miesięczne i choć 35 do fajne szkło to teraz często używam ... heliosa 58mm bo N 50 nie mam a przydała by się bardzo
Arek WGM
27-04-2010, 12:16
wieczorem jadę zakupić któryś z tych dwóch ale który to sie okaże jak założę na body :) na pewno zdam relacje.
bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
wieczorem jadę zakupić któryś z tych dwóch ale który to sie okaże jak założę na body :) na pewno zdam relacje.
Czekamy z niecierpliwością ;)
Witaj,
Jak jeszcze nie kupiłeś to sprawdź czy obiektyw nie ma FF, jak kupiłeś proszę sprawdź czy u Ciebie jest ok. Ja niestety od miesiaca mam problem, wczoraj opisałem go pod wskazanym linkiem na tym forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141945
Arek WGM
28-04-2010, 22:27
No więc w moim przypadku wybór padł na 50. 35 też jest fajna ale żona stwierdziła ze 50 będzie lepsza.Zobaczymy jak w praktyce wyjdzie,jak na razie po dniu zabawy jesteśmy pozytywnie zaskoczeni :p
co do sytuacji opisanej przez Felix S to wydaje mi się ze jest u mnie ok ale jestem amatorem więc mogę się mylić...
ihmo trafny wybór a 35 jeszcze z czasem dokupisz :)
Arek WGM
29-04-2010, 21:09
35 chyba ominę ,teraz zbieram na jakiś fajny 18-200 :P ale to dopiero za parę wypłat :D
...35 też jest fajna ale żona stwierdziła ze 50 będzie lepsza...
pantoflarz :p:p
Arek WGM
30-04-2010, 22:25
ale powiem Ci elarco że dobrze na tym wyszedłem :D :P
zajefajna jest ta 50 :)