Zobacz pełną wersję : Lampa błyskowa a długa ekspozycja
witold68
24-04-2010, 22:59
Mam pytanie, jak ustawic lampe błyskowa przy długim naswietlaniu?
Czy moze błysk, powinien nastapic przy koncu ekspozycji?
Art Erie
24-04-2010, 23:15
http://www.fotoporadnik.pl/synchronizacja-lampy-blyskowe.html
Jeżeli np fotografujesz autko to przy wyzwoleniu na poczatku otrzymasz zdjecie z autkiem z lewej strony kadru i smuga z lewej, przy wyzwoleniu na tylna kurtyne - a contrario.
witold68
25-04-2010, 11:02
dzieki za odpowiedzi...interesowalo mnie jak to bedzie w plenerze z postacia w tle, chyba logiczne bedzie jak blysk bedzie na koncu...
To raczej trzeba iść i sprawdzić. Ja glownie strobuje wiec nie mam nigdy lampy na sankach i trudno mi ocenić wartość strzelania w plenerze na tylna kurtyne, choc moim zdaniem jest watpliwa.
Na przednią masz błysk , widzisz gdzie masz obiekt i masz nad tym kontrolę . Na tylną , pozycję obiektu możesz tylko przewidywać . Niemniej ruch lepiej wygląda z synchronizacją na tylną .
A czym się różni wykorzystanie strzału na tylną kurtynę w plenerze od w nie-plenerze? ;)
Logiczniejszy efekt ruchu uzyskuje się z synchro na tylną kurtynę .
Ja tam mam tylną kurtynę ustawioną na stałe. I jest git ;o)
Na przednią masz błysk , widzisz gdzie masz obiekt i masz nad tym kontrolę . Na tylną , pozycję obiektu możesz tylko przewidywać . Niemniej ruch lepiej wygląda z synchronizacją na tylną .
Ja się pod tym podpiszę. Stąd - dla mnie bardziej użyteczna jest tylna kurtyna.