PDA

Zobacz pełną wersję : d40 problem z autofokusem obiektywu

smrolu
24-04-2010, 20:01
Witam,
dzisiaj podczas robienia zdjęć moim d40+ af-s 18-55 GII ED w pewnym momencie aparat zamiast ostrzyć automatycznie zaczął terkotać (jakby silnik z obiektywu próbował ale nie mógł załapać) pomogło przełączenie na ręczne ostrzenie na obiektywie i ponowne włączenie trybu auto (obiektyw potem działał normalnie) po przyjechaniu do domu sytuacja się powtórzyła.
Pytanie czy to oznacza koniec silnika w obiektywie czy problemy z aparatem?

Wojteksw
24-04-2010, 20:43
Spróbuj odłączyć obiektyw, przeczyścić styki i ponownie zapiąć, może będzie lepiej.

arturmsi
24-04-2010, 20:45
mam podobnie z tym obiektywem, ale wersja vr..przy skrajnych punktach ostrzenia z bliska i na nieskończoność..wydaje mi się że to coś stawia opór w mechanizmie, niż miałby to być koniec żywotu..

smrolu
24-04-2010, 21:09
Spróbuj odłączyć obiektyw, przeczyścić styki i ponownie zapiąć, może będzie lepiej.

a czym to przeczyścić są do tego celu specjalne środki czy np. spirytus, denaturat etc?

raddeli
24-04-2010, 21:14
a czym to przeczyścić są do tego celu specjalne środki czy np. spirytus, denaturat etc?

Np. izopropanol. Choć ja go nie miałem to kiedyś, jak mi się obiektyw postawił, to go właśnie odkręciłem i przeczyściłem styki - przejechałem po nich palcem. Pomogło.

mmost
24-04-2010, 22:00
Wyglada na mechaniczne uszkodzenie. Kawalek jakies zebatki sie wytarl lub odlamal. Naprawa nie oplacalna. Taniej kupic nowy (uzywany).