PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 50/1,4D -nikon D60

szybi
24-04-2010, 18:45
Pewnie wzbudzę sporo gniewu bo takie wątki przewijały się już w historiach tego forum.do rzeczy.
szukam obiektywu do portretu narazie do nikona d60 ( zamienie go na d300) czy to dobry wybór? może coś manualnego może coś ze starszych tańszych obiektywów da mi podobną jakość? czy ten obiektyw nada się do robiebnia zdjęć w plenerze czy tylko studio? czy wykorzystam do w przyszłości z d300?

szybi
24-04-2010, 18:47
Pewnie wzbudzę sporo gniewu bo takie wątki przewijały się już w historiach tego forum.do rzeczy.
szukam obiektywu do portretu narazie do nikona d60 ( zamienie go na d300) czy to dobry wybór? może coś manualnego może coś ze starszych tańszych obiektywów da mi podobną jakość? czy ten obiektyw nada się do robiebnia zdjęć w plenerze czy tylko studio? czy wykorzystam do w przyszłości z d300?

palnąłem gafe nie 50/1,4d tylko 50/1,4g

Mariusz888
24-04-2010, 19:02
Nada się i do D60 i do D300... a czy wykorzystasz to tylko od Ciebie zależy ;) przecież Ty musisz wiedzieć czy potrzebujesz takiej ogniskowej.... ;)

szybi
24-04-2010, 19:23
widzisz taka do portretu jest ok a do szerokiego w przyszlosci wynalazlem sobie sigme 10-20

szybi
24-04-2010, 19:29
powiedz mi jeszcze kolego czy do zdjec w plenerze to tez sie nadaje i jezeli nie 50 to co innego?

Mariusz888
24-04-2010, 19:34
Wg mnie się jak najbardziej nadaje ;) dlaczego sądzisz, że się może nie nadawać? ;)

szybi
24-04-2010, 19:43
amator ze mnie i tak nie bardzo mam pojecie co do czego wyczytalem o tych obiektywach na forach i bylo jeszcze pare niejasnosci

szybi
24-04-2010, 19:44
tak swoja droga to troche duzo te 50 ale chyba wole stalke znasz jakies inne warte uwagi obiektywy portretowe ?

Mariusz888
24-04-2010, 20:01
i tak nie bardzo mam pojecie co do czego
Tym "co do czego" to bym się nie sugerował tak do końca ;) przecież nikt nie każe Ci obiektu używać do jednego typu fotek, jednocześnie zabraniając robić inne ;)

tak swoja droga to troche duzo te 50
Trochę nie za bardzo rozumiem pytanie.... ;) Tzn dużo że dużo obiektywów o ogniskowej 50 na rynku czy że drogo? ;)

znasz jakies inne warte uwagi obiektywy portretowe ?
A znam ;) Jak już 50mm mamy to o innych ogniskowych polecę takie szkła
-Nikkor 85/1.4
-Nikkor 105/2DC
-Nikkor 135/2DC
-Zeiss 85/1.4
- nie za bardzo wiemy jaki masz budżet - ew budżetowo 85/1.8 ale to już nie to - a jak inne budżetowo to mogą być też starsze manualne szkła - też "dają radę" za niewielkie pieniądze ;) ale pamiętaj że portret możesz robić równie dobrze przy pomocy np 8mm fish'a jak i ultra tele 600mm ;) wszystko zależy od koncepcji i preferencji :)

szybi
24-04-2010, 20:47
widzisz mówiąc trochę dużo te 50mm miałem na myśli długość ogniskowej że może warto by się było zdecydować na mniejszą.
jak ustawiłem sobie w moim kitowym 50 to też dam radę zrobic fotke nawet w pomieszczeniach dla mojego synka.
może warto by sie było zdecydować na mniejszą ogniskową ale tu juz bedzie problem przy dalszych ujeciach.
ewentualnie mogł bym jeszcze rozważyc cos okolo 35mm, ale nie mogłem znalezc zadnych fajnych propozycji w formu
kasa? hmm? każdy chciałby wydać jak najmniej, ale tu pojawia się problem. według informacji które mam stare obiektywy manualne będą miały krotnośc ogniskowej rzedu 1,6 na cyfrówce. to już troche dużo do pomieszczenia tylko wtedy bylo by taniej. nie chciał bym wydac narazie wiecej niz 1400 zł
mysle ze kolejnym zakupem bedzie wspomniana prze ze mnie wspomniana na poczatku sigma 10-20

Mariusz888
24-04-2010, 23:13
Na DX to KAŻDY obiektyw będzie miał krotność 1,5x względem jego ekwiwalentu na pełnej klatce - tak samo ma nawet Twój kit ;) 18-55 ma w przybliżeniu taki kąt widzenia jak 27-83mm na pełnej klatce ;) to że obiektyw jest nowy czy stary to nie ma znaczenia - ważna jest wielkość matrycy a ta w D60 i D300 jest w formacie APS-C :) co do 35mm to jest kilka propozycji
-Nikkor AF-S 35/1.8DX - dedykowany pod DX, tani i niezły, z D60 będzie miał autofocus
-Nikkor 35/2 - niezły, ciut droższy ale lepiej zbudowany, ze skalą odległości (nie wiem czy Ci potrzebna ale zakładam że nie bardzo skoro zadajesz takie pytania ;) ), rozwojowy bo kryje też pełną klatkę, autofocus tylko z puszkami posiadające śrubokręt (czyli z D60 ostrość ustawiasz manualnie)
-Sigma 30/1.4 HSM - niby najjaśniejsza i niby nie droga, ale ja tego szkła nie lubię bo bywa że trafia idealnie a po wpięciu dodatkowej lampy i wspomagania AF w nic nie trafisz bo dostaje takiego BF/FF ;) po wyłączeniu/ odpięciu lampy znowu idealnie - wiele razy było podkreślane że AF w tym szkle to loteria. Jednak optycznie sama w sobie jest bardzo przyzwoita

Są jeszcze lepsze propozycje jednak zdecydowanie droższe i powiedzmy "trudniejsze" w obsłudze ;)

Co do S10-20 to mam taką i to doskonały ostry egzemplarz, z mega pewnym AF'em i może będę ją sprzedawał jeśli zadecyduję że wymieniam "zapasową" puszkę na pełną klatkę tak jak główną - jednak ta Sigma jest tak świetna że nie za bardzo potrafię się z nią rozstać ;)

szybi
25-04-2010, 10:26
powidzcie mi jeszcze koledzy moze skoro w przyszlosci bede mial d300 to moze szkoda kupowac obiektyw dwa razy i lepiej kupic jakis bez silniki narazie to bedzie manual na d60 ale pozniej bedzie juz zasilany silnikiem z korpusu d300. w takim razie jakie propozycje?

Mariusz888
25-04-2010, 10:58
Ale oczekujesz, że ktoś Ci powie "kup taki i taki"? ;) przecież nikt nie będzie wydawał za Ciebie Twoich pieniędzy ;) Ja Ci powiem tak - ja od zawsze miałem puszki z silnikiem bo wiedziałem z czym się wiąże zakup kastrata i dlatego nawet o tym nie myślałem - jednak też myślałem, że będę brał AF-S'a jednak okazało się, że ostatecznie wymyśliłem, że 50'tki potrzebuję jako małego lekkiego szkiełka na co dzień żeby nie taskać 24-70 ;) do tego miało być jak najtaniej za jak najlepiej i kupiłem ostatecznie wersję D ;) mam super sztukę, ostrą od pełnej dziury, z szybszym AF'em niż w AF-S'ie za 800zł za które nigdzie nie kupię wersji AF-S ;) jest mała, dobrze zbudowana i daje mi 100% satysfakcji - za taką kasę - miazga i rewelacja :) jeśli chcesz poczytać więcej mojej paplaniny o 50mm do Nikona to zapraszam na bloga - tam jest dosyć przydługi artykuł o tym ;)

A co do Twojego zakupu teraz - jeśli manual w 50'tce Ci nie straszny i dasz radę to kup np D - jeśli chcesz mieć AF to nie pozostaje Ci nic innego jak G ;) Też pytanie czy to D300 kupujesz za tydzień czy za rok? ;) Jak za rok to brak AF'a przez rok może zaboleć (ale niekoniecznie) a to powiedzmy 200-300zł różnicy za używanego G względem używanego D ;)

szybi
27-04-2010, 07:37
pobawiłem się troche próbując robić zdjęcia na 55mm i dochodzę do wniosku że to troche dla mnie za dużo. ciekawie "wygląda" 35/2D i na taką ogniskową sie zdecyduje. jednak 50 to do kościoła dobra, a nie dla mnie. cieki kolego za pomoc przynajmniej wiem w czym wybierać.

szybi
27-04-2010, 07:37
Co do S10-20 to mam taką i to doskonały ostry egzemplarz, z mega pewnym AF'em i może będę ją sprzedawał jeśli zadecyduję że wymieniam "zapasową" puszkę na pełną klatkę tak jak główną - jednak ta Sigma jest tak świetna że nie za bardzo potrafię się z nią rozstać ;)

jeżeli będziesz sprzedawał swoja sigme to jestem pierwszy do odkupienia

szybi
27-04-2010, 07:57
Koledzy jeszcze cos mi przyszło do głowy. skoro uznałem że moja ogniskowa to 35mm to czy nie warto lepiej sie zdecydować na 35/1,8? czy różnice miedzy tymi szkląmi to tylko wartość f?

Mariusz888
27-04-2010, 20:00
Między tymi szkłami jest wiele różnic ;) był obszerny wątek o 35/1.8DX więc poszukaj ;)