Zobacz pełną wersję : D 700 Af nie działa :(
Jak w temacie, niestety AF w moim d 700 nie działa, nie ustawia ostrości. Gdy wciskam spust migawki, Punk Af się podświetla, niestety nie ustawia ostrości :(
-próbowałem restetowac ustawienia osobiste
-wyjmowałem baterię/ odpinałem-podpinałem gripa i nic
Testowałem na 4 obiektywach wszędzie tak samo :(. Dodac należy , że z obiektywami VR, przy wciśnięciu spustu migawki , słychac , że VR działa, zaś AF i ostrośc się nie ustawia :(
Oczywiście na obiektywach mam włączony AF.
Moj znajomy mówił mi, że czytał na Tym Forum , ze występuje taki błąd z ostrością[d 300] tak miał.
Czy spotkaliście się z takim przypadkiem czy czeka mnie serwis :(
Jak w temacie, niestety AF w moim d 700 nie działa, nie ustawia ostrości. Gdy wciskam spust migawki, Punk Af się podświetla, niestety nie ustawia ostrości :(
-próbowałem restetowac ustawienia osobiste
-wyjmowałem baterię/ odpinałem-podpinałem gripa i nic
Testowałem na 4 obiektywach wszędzie tak samo :(. Dodac należy , że z obiektywami VR, przy wciśnięciu spustu migawki , słychac , że VR działa, zaś AF i ostrośc się nie ustawia :(
Moj znajomy mówił mi, że czytał na Tym Forum , ze występuje taki błąd z ostrością[d 300] tak miał.
Czy spotkaliście się z takim przypadkiem czy czeka mnie serwis :(
1. sprawdź czy nie masz wybranego ustawiania ostrości pod przyciskiem AF-ON
2. sprawdź styki aparatu i ewentualnie wyczyść
tomek20stencel5
24-04-2010, 16:31
Może banał, ale czy dźwignia w body jest ustawiona na AF? Chodzi mi o tą z przodu korpusu.
wasilewk
24-04-2010, 16:34
Jakie obiektywy ?
Może banał, ale czy dźwignia w body jest ustawiona na AF? Chodzi mi o tą z przodu korpusu.
Tak , zarówno na AF- S i na AF -C , ostrości nie ma
Styki już czysciłem :/
Przycisk AF ON- nie ,nie mam ustawienia ostrości pod AF -ON
Obiektywy to
24-70 2.8
70-200 VR I
70-300 VR
50 mm 1.4
wasilewk
24-04-2010, 16:52
A jaki stan baterii pokazuje ? (bez gripa)
A jaki stan baterii pokazuje ? (bez gripa)
99% ładowałem ją wczoraj
Tak , zarówno na AF- S i na AF -C , ostrości nie ma
Styki już czysciłem :/
Przycisk AF ON- nie ,nie mam ustawienia ostrości pod AF -ON
Obiektywy to
24-70 2.8
70-200 VR I
70-300 VR
50 mm 1.4
Spróbuj jeszcze wykonać reset korpusu.
Gwarę jeszcze masz...?
Tak mam ...
Reset nic nie pomógł ...
A manualnie jak kręcisz to potwierdza ci ostrość kropą ?
A manualnie jak kręcisz to potwierdza ci ostrość kropą ?
Potwierdza "kropką"...
Tak mam ...
Reset nic nie pomógł ...
No to niestety pozostaje serwis.
A ja powtórzę za kolegą powyżej: czy masz włączony AF na korpusie?! Czyli czy dźwignia z przodu nie jest przypadkiem w pozycji na "M", tylko "S" lub "C" - sprawdź też jak ona działa, może w jakimś dziwnym położeniu jest.
A ja powtórzę za kolegą powyżej: czy masz włączony AF na korpusie?! Czyli czy dźwignia z przodu nie jest przypadkiem w pozycji na "M", tylko "S" lub "C" - sprawdź też jak ona działa, może w jakimś dziwnym położeniu jest.
Chciałbym , aby ten problem był tak prosty
Wybierak ostrości zarówno na trybach AF-C i AF-S, gdy jest ustawiony, to nadal występuje brak automatycznego ustowienia ostrości.
Zarówno w pozycjach C i S ostrośc zachowuje się tak, jakbym miał wybierak ustawiony na M, czyli w pozycjach S i C - autofocus mi nie działa.
Dodatkowo, dzwięku od potwierdzenia ustawienia ostrości w trybie AF-S nie słychac, pomimo tego , że go ustawiłem w Menu...
To spróbuj wgrać nowy soft. Jest zawsze jakaś szansa, że tylko w sofcie coś się skopało (oby!).
Jeżeli nie, to wszystkie objawy wskazują, że nie działa wybierak trybu M,C,S - ale dlaczego, to już niestety chyba tylko serwis. A przynajmniej mi nic do głowy nie przychodzi.
To spróbuj wgrać nowy soft. Jest zawsze jakaś szansa, że tylko w sofcie coś się skopało (oby!).
Nowy soft wgrałem tuż po jego wyjściu, ale póki co jeszcze raz spróbuje go wgrac[oby! ta przyczyna była!]
Jeżeli nie, to wszystkie objawy wskazują, że nie działa wybierak trybu M,C,S - ale dlaczego, to już niestety chyba tylko serwis. A przynajmniej mi nic do głowy nie przychodzi.
Zobaczę po wgraniu softa od nowa , co będzie się działo.
Dzięki mOSAd za rady i wszystkim innym...
Do pierwszego posta dodam, że na górnym wyświetlaczu podczas próby ustawiania AF pokazuje się komunikat "r33" czyli error 33. Tomder zapomniał o tym wspomnieć (albo wspomniał, ale ja nie zauważyłem).
A może by tak wrócić do pierwszego Firmware'u?
Próbowaliśmy z Tomderem już wsztskiego (wszystkie tryby AF, różne tryby punktów AF, różnych obiektywó, reset aparatu, różne akumulatory, z gripem, bez gripa, przestawialiśmy na przyciśk AF-ON i odwrotnie). Niestety AF nie pracuje. Ani śrubokret, ani AF w obiektywach.
Czy ktoś może pamięta podobny wątek na forum? Wydaje mi się, że widziałem kiedyś tytuł "r33" ale szukajka milczy :(
Nie musi on dotyczyć D700.
tomek20stencel5
25-04-2010, 21:06
Dodam jeszcze jedną propozycję - próbowałeś na różnych trybach - PSAM?
Do pierwszego posta dodam, że na górnym wyświetlaczu podczas próby ustawiania AF pokazuje się komunikat "r33" czyli error 33.
Czy ktoś może pamięta podobny wątek na forum? Wydaje mi się, że widziałem kiedyś tytuł "r33" ale szukajka milczy :(
To nie jest komunikat błędu. To jest orientacyjna liczba zdjęć możliwa do zapisania w buforze, przed zaczęciem fotografowania.
Popatrz na swój aparat - też ci jakąś wartość r wyświetli.
To nie jest komunikat błędu. To jest orientacyjna liczba zdjęć możliwa do zapisania w buforze, przed zaczęciem fotografowania.
Łote szejm...
Rzeczy wiście (rzeczy wracajcie).
No dokładnie , ta wartośc się zmienia np. wraz ze zmianą ISO , raz może byc r33, a raz r13 etc. etc.
widze użytkownik wzbrania się rękami i nogami przed serwisem czego się nie dziwuje, moze zadzwoń do serwisu by moze znają jakieś magiczne triki na tego typu usterki ? czasami warto sprobowac mi swojego czasu przy d80 af zabierał jeden manualny obiektyw! troche czasu do tego dochodziłem ale okazało się że to on. nie wiem do końca o co chodziło, ale za każdym razem jak go uzyłem musiałem po nim czyscic styki bo nie działa mi af, gdy sie zorietowałem przestałem go uzywac i wszystko ok, moze to wina jakiegos obiektywu chociaz wydaje mi sie to mało prawdopodobne, miejmy nadzieje że samo wszystko wróci do normy i będzie Ci wszystko chulać po staremu
pozwole sie podlaczyc. Ostatnio focilem impreze d300+s10-20 czasem kiedy nie lapal af przerzucalem na M af, pierscien na nieskonczonosc i strzelalem. troche dryblowalem trybami (zbawienny okazal sie 3d tracking) az w pewnym momencie buba - af nie dziala. Wrzucilem po kolei S i C - dalej echo. Pomogl reset zielonymi kropkami. I teraz pytanie - czy jest mozliwosc, ze jakos to w menu wylaczylem? Znam je dosc dobrze i nie widzialem tam podobnej opcji, a reset zielonkami wskazuje na to, ze cos w menu pogilalem nie tak. Dodam ze problem sie ujawnil po tym jak wszystkim definiowanym guziczkom zaznaczylem 'brak'. error czy moze ja to wymodzilem?
pewex skoro reset pomógł to wskazuje to na błędy w oprogramowaniu.
A z tym stykiem, to rzeczywiście byłby chyba podobny objaw co przy niedziałającej dźwigni M,C,S. Bo jedna z linii odpowiada chyba właśnie za AF. Może warto się przyjrzeć bagnetowi.
Mój kolega miał taki problem w D300 okazało się że padł moduł AF, zresztą ktoś tu kiedyś miał podobny problem z tym że też w D300.
Mój kolega miał taki problem w D300 okazało się że padł moduł AF, zresztą ktoś tu kiedyś miał podobny problem z tym że też w D300.
No po próbach wgrania softa na nowo...nic się nie zmieniło...AF nie działa :(
Camera Control Pro 2 nie widzi AF, znaczy się, że AF padł 100%, byc może to i moduł AF- nie wiem.
Tak czy siak, po wszelakich próbach wyjścia z sytuacji , odprawiania modłów i składania ofiar bogom - moje d 700 zostanie odwiezione na Postępu:(...
Skutki odwiedzin z pewnością opisze...
GrzesiekH
27-04-2010, 23:58
miałem problem z af taki, jak ustawiłem ustawianie na af-on i z powrotem na migawkę to działało - spróbuj
koniecznie daj znać jak się zakończyła historia z serwisem
koniecznie daj znać jak się zakończyła historia z serwisem
Dopiero w środę zawożę złośliwą Bestię na Postępu. Domniemywam, że zostane miesiąc bez aparatu :-[, a znac dam co winne i jak mnie w serwisie ugoszczono ...
Pozdrawiam
Na prośbę autora wątku poczysciłem "ortograficzny OT".
taaatooo
04-05-2010, 15:12
mam podobne objawy w D300s, może nie aą tak drastyczne bo w 95% AF działa, miałem chyba ze cztery zwiechy na razie na dwóch obiektywach -
[email protected] oraz N70-300VR. Doraźnie pomogło wył/wł body, w innym przypadku odpięcie i podpięcie obiektywu. Na razie nie czyściłem styków, nie resetowałem body, nie ruszłem firmware'u - fabrycznie jest najnowszy. Zobaczę jak będzie się rozwijała sytuacja ... oby nie na gorsze.
Mam tu do Was jednak pytanie, ktoś wcześniej wspomniał o sprawdzeniu przełącznika C/S/M z przodu body. Nasuwa mi się amatorskie pytanie, jak prawidłowo ustawić body / obiektyw w tryb MF ?? Czy wystarczy przełącznikiem na obiektywie, czy trzeba również w body ??
Jeżeli masz obiektyw SWM to przełącznikiem na obiektywie chyba że to szkło z funkcją M/A wtedy nic nie musisz przełączać. Jeśli masz szkło na śrubokręt wtedy przełączasz na korpusie
AF zrobiony :)
Zdałem aparat 13 maja 2010 do SERWISU NIKON POLSKA na ul. Postępu. Mogłem Go odebrac już[SICK!!!] -8 czerwca b.r.
O zgrozo dopierooo!!!! Zaprawdę długo to trwało.
Pojechałem po Niego wczoraj, z przyczyn niezależnych odemnie[ praca, inne zajęcia]
Na miejscu sprawdziłem, czy wszystko działa. AF naprawiony, gumy nowe założone, wszystko wyczyszczone.
Już nie widzę paprochów w wizjerze, wizjer czyściutki, chciałoby się napisac- wymieniony-nowy.
Matryca była brudna, przy f 6 już widziałem paprochy. Teraz f 22 i nic.
Muszę za robociznę serwis pochwalic, natomiast za czas roboty NIE.
W umowie naprawy napisali i zaznaczyli , że czas naprawy może się przedłużyc, wskutek braku części. Rzeczywiście tak było. Sprowadzali części- musiałem poczekac.
Robocizna na plus- choc nie powinienem jeszcze serwisu chwalic , gdyż teraz w warunkach "polowych" AF musze przetestować^^
Czas roboty , zdecydowanie na minus
Nie życzę nikomu serwisu, ale się poprawili :)
Pozdrawiam
A ile Cie ta przyjemność kosztowała? O ile to nie jakaś tajemnica... : )
gregory_21
18-06-2010, 10:49
Jak napisze, że "nic, bo na gwarancji" to już całkiem zacznę pokłony przed nowym obliczem serwisu bić o glebę :p
Pojechałem po Niego wczoraj, z przyczyn niezależnych odemnie[ praca, inne zajęcia
Eh, ta miłość do przedmiotów ;)
Też jestem ciekawy, ile sobie serwis zaśpiewał. Wpisz może swoją historię na żółtyserwisfotograficzny.
Aparat półroczny, naprawa odbyła się w ramach gwarancji. Jestem zadowolony i zaskoczony. Jednak niesmak zostaje, gdyż to trwało prawie 30 dni - za długo!!! Powinni poprawic ten czas oczekiwania na naprawę.
Tyle świetnych koncertów w maju mi przepadło ;/...
Mam nadzieję, że teraz wszystko powróci do normy i nie będe miec żadnych kłopotów ze sprzętem.
Pozdrawiam :smile:
gregory_21
18-06-2010, 22:52
Aparat półroczny, naprawa odbyła się w ramach gwarancji. Jestem zadowolony i zaskoczony. Jednak niesmak zostaje, gdyż to trwało prawie 30 dni - za długo!!! Powinni poprawic ten czas oczekiwania na naprawę.
Tyle świetnych koncertów w maju mi przepadło ;/...
Mam nadzieję, że teraz wszystko powróci do normy i nie będe miec żadnych kłopotów ze sprzętem.
Pozdrawiam :smile:
*bije głową w parkiet leżąc plackiem*