Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Roztoczańskie poletka
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/85105623980683664515.jpg)
Kadrowo bardzo mi sie podoba ale mam wrazenie ze nie wstrzeliles sie z ostroscia.......moge sie mylic!
malasana
24-04-2010, 16:15
Mz to dobrze, ze nie boisz sie grac GO, widzialem to juz nie raz w Twoich pracach. Mi sie to zdjecie podoba glownie ze wzgledu na ciekawa kompozycje tworzona przez kontrastujace polacie ziemi i wcinajace sie zielone skrawki.
Wiem, że Greg miał zapewne na myśli pierwszy plan pracy. Nie ukrywam, że mz ostrość pierwszego planu nie jest wymogiem koniecznym w tym kadrze. Operując teleobiektywem nie stanowi dla mnie nigdy priorytetu - aby ostrość wszystkich planów była koniecznym wykładnikiem budowy kadru. Każdy inaczej to odbiera ale dla mnie w tym konkretnie wypadku nie widzę nic ciekawego na 1 planie co powinno być podkreślone. Dzięki takiej GO, widz naturalnie koncentruje się na motywie głównym w oddali.
wasilewk
24-04-2010, 18:48
.... Dzięki takiej GO, widz naturalnie koncentruje się na motywie głównym w oddali.
Ale wiesz ile ten nieostry 1-szy plan zajmuje ?
Pzdr.
Wiem, że Greg miał zapewne na myśli pierwszy plan pracy. Nie ukrywam, że mz ostrość pierwszego planu nie jest wymogiem koniecznym w tym kadrze. Operując teleobiektywem nie stanowi dla mnie nigdy priorytetu - aby ostrość wszystkich planów była koniecznym wykładnikiem budowy kadru. Każdy inaczej to odbiera ale dla mnie w tym konkretnie wypadku nie widzę nic ciekawego na 1 planie co powinno być podkreślone. Dzięki takiej GO, widz naturalnie koncentruje się na motywie głównym w oddali.
Nie o to mi chodzilo......odnosze wrazenie ze zamiarem twoim bylo wstrzelic sie w drzewa.....a wydaje mi sie ze same drzewa sa lekko nieostre a za to pole z tylu juz tak;)
Greg - może to kwestia kompresji, u mnie na odpalonym tiff na pełnym ekranie drzewa są w polu ostrości.
Greg - może to kwestia kompresji, u mnie na odpalonym tiff na pełnym ekranie drzewa są w polu ostrości.
Mozliwe;)
Bardzo ladny kadr, fajnie pomyslany ;) Jestem na mocne TAK! :D
borregaard
24-04-2010, 19:55
Ładne światło.Piękny klimat byłby gdyby nie ta fosforyzująca"żółtozieloność".
Grzegorz WO
24-04-2010, 21:09
Ładne światło.Piękny klimat byłby gdyby nie ta fosforyzująca"żółtozieloność".
"święta" prawda, ale i tak lubię Twoje "fale" i przestrzeń jaką pokazujesz. :)
Wiecie z tą zielenią jest tak, że przy WB jakie ustawiam przy świetle mocno porannym wychodzi właśnie taka lekko "fosforyzująca" - szczególnie jeśli nieco rozjaśni się levelami obraz. Co prawda - zdejmowałem ją nieco selektywnie na tym pasku u dołu ale jak widać niedostatecznie mocno :)
Pozdrawiam i dzięki za uwagi wszystkim.
....gdyby nie ta fosforyzująca"żółtozieloność".
Tak tam było.
borregaard
25-04-2010, 16:24
Tak tam było.
Jasne....:wink:.
A krowa nurki daje....:mrgreen:
Myśl sobie co chcesz Andrzeju.
Byłem tam z Piotrkiem i mam taką samą fosforyzującą zieleń. Młode listki podświetlone od tyłu porannym słonkiem.
"Po co nasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie..." :mrgreen:
borregaard
25-04-2010, 22:17
Myśl sobie co chcesz Andrzeju.
Byłem tam z Piotrkiem i mam taką samą fosforyzującą zieleń. Młode listki podświetlone od tyłu porannym słonkiem.
Marku,listki to małe takie tam...,one faktycznie tak mieć mogą......mnie razi trawa...
Ale to już za nami,bo Piotr walnął hiciora z ładnymi kolorami....
ostrytux
25-04-2010, 23:01
Kolejna bardzo udana poletkowa fotografia :twisted: