PDA

Zobacz pełną wersję : Poszukuję praktyk

Elizka
23-04-2010, 20:58
Witam
Fotografuję amatorsko od 4 lat, w tym roku zaczęłam naukę na kierunku Fototechnik i poszukuję niebanalnego miejsca do odbycia bezpłatnych praktyk 4-tygodniowych w lipcu tego roku. Chcę rozwijać swoje umiejętności, zdobywać doświadczenie w fotografii, a także powiększać własne portfolio. Byłabym wdzięczna za jak najszybszą odpowiedz.
Z góry dziękuję.

mini21
23-04-2010, 21:30
Witam koleżankę "po fachu".
Napisz może, jaka forma praktyk by cię interesowała.
Czy wolisz pracę w studiu, jako fotoreporter, laborant czy sprzedawca w sklepie?

Ja szukając praktyk poszedłem po najniższej linii oporu i w pierwszym roku wybrałem miejsce najbliższe.

Elizka
24-04-2010, 22:58
jeszcze nie "po fachu" ale w trakcie ;)
powiem tak, chciałabym odbyć te praktyk, i nie chodzi mi o podpisanie papierka, a o nauczenie się czegoś,
nie mam konkretnych wymagań, chciałabym taki rodzaj praktyk bądź zakładu, który zajmuje sie wieloma rzeczami
np. od wywoływani przez śluby po reportaże i inne tego typu rzeczy (zeby dowiedzieć się więcej niż w szkole)
nie chciałabym takiego zakładu, w którym główny fotograf jest totalnym amatorem który kupił sobie aparacik
i myśli ze jest fotografem, chce to odbyć u profesjonalisty po szkole, na tym mi zależy..
a czy mi się uda .... okaże się ale bardzo na to liczę :)

miejsce nie gra roli, nie musi być to miejsce najbliższe, jeśli bym znalazła super zakład fotograficzny, taki jak bym chciała, to nawet i nad morze czy w góry bym pojechała... po prostu jest to dla mnie bardzo ważne ...

UFF skończyłam wypracowanie ;p

swider
24-04-2010, 23:27
Hmmm... nie wiem jak bardzo to się zmieniło, ale dawniej praktyki (dyplomowe) wyglądały mniej więcej tak:

pracodawca: Jaką uczelnię pan skończył?
praktykant: UJ (nazwa uczelni totalnie przypadkowa, może byc i UW, AGH... co kto woli :D).
pracodawca: Doskonale! To tu jest miotła i tak się zamiata...

;)

linkil
25-04-2010, 09:50
chce to odbyć u profesjonalisty po szkole

akurat w tym fachu profesjonalista nie musi byc po szkole . nawet na tym forum malo ktory zawodowiec skonczyl szkole w kierunku fotografii . ale domyslam sie o co Ci chodzilo kiedy to pisalas ;) ;)

di_
25-04-2010, 10:34
Hmmm... nie wiem jak bardzo to się zmieniło, ale dawniej praktyki (dyplomowe) wyglądały mniej więcej tak:

pracodawca: Jaką uczelnię pan skończył?
praktykant: UJ (nazwa uczelni totalnie przypadkowa, może byc i UW, AGH... co kto woli :D).
pracodawca: Doskonale! To tu jest miotła i tak się zamiata...

;)
Rok temu, praktyki w banku (nie ja robiłem, kolega z polibudy):
pracownik [raczej młody]: cześć. gdzie studiujesz?
kumpel: polibuda we Wrocławiu.
pracownik: super. to przygotuj kawę, usiądź tam i patrz co ja robię.
[mija 8 godzin i 2 kawy]
pracownik: no, to koniec na dzisiaj, możesz iść do domu.
Także niewiele się zmieniło. :P [zamiast zamiatania jest przygotowywanie kawy:)]

mini21
25-04-2010, 10:36
To się akurat potwierdza.
Większość osób które znam na tym forum nigdy nie miało styczności ze szkołą foto, a robią zdjęcia znacznie lepsze ode mnie.

Co do praktyk, to radziłbym ci poszukać czegoś "większego".
Małe zakłady zazwyczaj skupiają się na sprzedaży filmów do aparatów i zbieraniu zamówień na odbitki.
Już np: w takim MediaMarkcie masz możliwość pracy przy labie i oglądanie, jak wykonywane są odbitki.

Sam natomiast proponowałbym ci znaleźć jakieś studio reklamowe czy coś w tym rodzaju.
Tam możesz podpatrzeć jak pracują fotografowie wykonujący zdjęcia do gazet, reklamówek itp.

Elizka
25-04-2010, 21:28
nie chciałabym, żeby moje patyki ograniczały się do parzenia kawy... od czasu do czasu czemu nie, ale nie ciągle... chciałabym się dowiedzieć czegoś o fotografii więcej, a nie o parzeniu kawy :D

a odnośnie większych zakładów, prośbę o praktyki kieruję wszędzie gdzie sie tylko da, ale nie jest to takie łatwe jak się zdaje, bardzo ciężko...

ale jeśli macie jakieś znajome zakłady fotograficzne, studia reklamy badz cos takiego typu, bardzo bylabym wdzieczna za pomoc :) kesli ktos by mi polecił lub jakby mnie gdzies polecił....
praktyki sa darmowe, wiec wy macie pomoc z mojej strony, a ja moge sie czegos wiecej dowiedziec, doszkolić, jest to korzyść dla obydwu stron...

Leatherface
25-04-2010, 21:45
Skoro nie ma chętnych żeby cie wziąć pod swoje skrzydła, to widocznie nie wszystkim jest to na ręke ;)

Ucz się na własną ręke i rób zdjęcia. Lepszej drogi dostępnej od zaraz chyba nie ma :)

mini21
25-04-2010, 22:59
Nie wiem jak u ciebie, ale nam dali listę firm i zakładów, które mają podpisaną jakąś umowę o prowadzenie praktyk.
Było tam sporo naprawdę dużych firm i wydawnictw, np.: Gazeta Wyborcza, wyd. Bauer, Super Expres, TVP, Profilab, MediaMakrt i wiele innych, dlatego dziwię się, że to tobie każą szukać na własną rękę.

FHR
25-04-2010, 23:00
Ja poszedłem po najniższej linii oporu

Po czym? :lol:

ozzy
25-04-2010, 23:21
Po czym? :lol:

jak to po czym. Po najniższym oporze linii ;)

FHR
25-04-2010, 23:35
jak to po czym. Po najniższym oporze linii ;)

I wszystko jasne ;)

Elizka
26-04-2010, 18:19
Skoro nie ma chętnych żeby cie wziąć pod swoje skrzydła, to widocznie nie wszystkim jest to na ręke ;)

Ucz się na własną ręke i rób zdjęcia. Lepszej drogi dostępnej od zaraz chyba nie ma :)
jak moze nie być na rekee darmowa pomoc przez miesiac ...
ucze sie na włąsna ręke ale chodze do szkoly fotograficznej w której mama do odbobienia miesiac praktyk .. i dlatego poszukuje

Elizka
26-04-2010, 18:21
Nie wiem jak u ciebie, ale nam dali listę firm i zakładów, które mają podpisaną jakąś umowę o prowadzenie praktyk.
Było tam sporo naprawdę dużych firm i wydawnictw, np.: Gazeta Wyborcza, wyd. Bauer, Super Expres, TVP, Profilab, MediaMakrt i wiele innych, dlatego dziwię się, że to tobie każą szukać na własną rękę.

u nas jak narazie nic takiego nie dostaliśmy .... a pozatym dostalismy jeden warsztat w którym po noc maja nas przyjac a jest nas 30 osob wiec nie sadze ze wszystkich wezma i dlatego szukam na wlasna reke .. ale jest bardzo ciezko :(

Leatherface
26-04-2010, 18:26
jak moze nie być na rekee darmowa pomoc przez miesiac ...
Albo ręka zbędna, z której więcej będzie problemów niż korzyści ;)

ekonet
26-04-2010, 18:58
w której mama do odbobienia miesiac praktyk
Biedna ta mama... Odbobienie to straszna sprawa.

bognik
26-04-2010, 21:12
ekonet - zabijasz tekstami :mrgreen:

ekonet
26-04-2010, 21:44
ekonet - zabijasz tekstami :mrgreen:
A tam - tu się zabija język polski, a Ty, Boże, widzisz i nie... a, nie, czekaj - dzisiaj była burza, nawet zagrzmiało. No, usprawiedliwiony.
;)

Imago
26-04-2010, 21:46
Ekonet :lol:
Odnośnie praktyk - przeszłam się po zakładach fotograficznych, popytałam i znalazłam. Moim zdaniem to najlepsza metoda szukania.

frostic
26-04-2010, 21:52
a Ty, Boże, widzisz i nie...

GRZMISZ, Ekonet... Tak to się piszę. Przez "rz". Nie trzeba "kropkować" ;)
No ale widzę, że w dalszej części wypowiedzi zastosowałeś poprawną pisownię.

(Wybacz, durny żart. Ale nie mogłem się powstrzymać, Mistrzu;) )

ekonet
26-04-2010, 21:55
I tak Cię lubię. Starałem się.
:)

spiritwood
26-04-2010, 21:58
A zostawcie, ekonecie, jedno w oryginale - tak dla potomności ;)

ekonet
26-04-2010, 22:03
A zostawcie, ekonecie, jedno w oryginale - tak dla potomności ;)
A zostawiamy, Mistrzu Spiritwood, wedle życzenia Waszmości.

Elizka
27-04-2010, 18:08
cieszę się ze mój temat ma tylu zwolenników, ale wolałabym żeby ktoś pomógł mi w moich poszukiwaniach a nie dostrzegał moje przekręcone wyrazy z pospiechu i braku czasu..a odnośnie chodzenia i szukania po zakładach robiłam to wielokrotnie i jak widać na razie dalej bez skutku:(