PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 20/1.8 + D700 + F22= error

Fraglesso
23-04-2010, 14:26
Witam,
dość rzadko udzielam się na forum jako autor postów, staram się zawsze wyszukać rozwiązanie zanim bez sensu napiszę, ale niestety nie znalazłem nic podobnego, więc pytam:

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem - mianowicie Sigma 20/1.8 podpięta pod body D700 i przysłona ustawiona na F22 powoduje przy próbie podglądu GO error, to samo dzieje się po zrobieniu zdjęcia. Oczywiście zdjęcie prześwietlone, bo przysłona się nie przymknęła. Ciekawostką jest to, że aparat jakby próbuje ruszyć przysłoną, ale "nie daje rady".

Przerażony zaistniałą sytuacją sprawdziłem z innymi szkłami - wszystko jest ok, na każdej przysłonie na 4 innych obiektywach (wszystkie nikkory). Założyłem ponownie sigmę i błąd wciąż wyskakuje, ale ciekawostką jest to, że po otwarciu przysłony na F20 (i wyszstkie inne) obiektyw działa prawidłowo.

Poszukując przyczyny tego zjawizka podpiąłem sigmę do D300 i do zapasu D80... działa jak złoto.

Czy ktoś mi może podpowiedzieć, czy to body szwankuje czy obiektyw, bo nie wiem który serwis molestować :]

Jeszcze dodatkowe pytanie, czy firmware obiektywów/lamp jakoś się aktualizuje?

Franeq
23-04-2010, 15:02
A spróbuj włączyć przysłone manualnie 22, i zrobić fote na M

<| MICHAŁ |>
23-04-2010, 20:13
Mariusz, nikt Ci nie pomoze na odleglosc
wepniesz w moja puszke i bedziesz wiedzial :)
jakby sie nie rozwiazalo samo, to zapraszam w weekend, a jesli Ci nie bedzie pasowac, to w poniedzialek

Fraglesso
24-04-2010, 01:21
Hmmm nowy objaw, na F16 po paru strzałach w D700 zaczyna się to samo dziać... oczywście na sigmie. Nikkory nadal twardo bezawaryjnie.

Ciekawostka, zminiłem w puszce ustawienie, żeby przysłonę regulować pierścieniem na obiektywie a nie kółkiem pomocniczym i obiektyw pracuje prawidłowo na wszystkich przysłonach.

Michał, będę u Ciebie w poniedziałek, bo jak wspomniałem przez telefon... w sobotę ślubniaki... no chyba że wygrzebie się di Ciebie w niedzielę po południu :].

GrzesiekH
25-04-2010, 13:08
Masz wadliwy obiektyw lub body ? Moja Sigma 20mm1.8 z d700 działa bez problemów (f22 i każde inne)

Fraglesso
25-04-2010, 19:23
Masz wadliwy obiektyw lub body ? Moja Sigma 20mm1.8 z d700 działa bez problemów (f22 i każde inne)

No właśnie, pytanie tylko czy to obiektyw, czy body?
Jak pisałem wyżej z D300 działa wszystko OK :[.

Fraglesso
27-04-2010, 10:12
No i sprawa się wyjaśniła, wczoraj testowałem sigmę u Michała i na jego body D700 obiektyw zachowuje się tak samo... serwisie Sigmy... witaj ;).

Swoją drogą ufff, że to nie body. A zupełnie przy okazji zakochałem się w N35/2 :D.

Toma
28-04-2010, 01:18
U mnie odpukać chodzi bezawaryjnie, ostatnio jest to jedno z ulubionych szkieł. Na ostatnim weselu z niedomkniętego pokrowca na pasie wypadła mi właśnie 20/1.8 (ok. 50cm na drewnianą podłogę), myślałem że już po ptokach, a tu proszę... śmiga tak jak śmigała, czyli super :). Twarda sztuka, rok temu Nikkor 24-70 lądował na kamienną posadzkę - to serwis wycenił naprawę (opór pierścienia zooma) na 4k.

erro
30-06-2011, 04:17
serwisie Sigmy... witaj ;).

I jak się sprawa potoczyła dalej ? Bo mam podobny problem z d700 i sigmami (50 1,4 20/1,8 ). W sumie problem wirtualny bo nie używam tych wartości ale póki jest gwarancja...

fafniak
30-06-2011, 08:01
No cóż .. z sigmami są różne dziwne przygody. Ja z takim obiektywem i jednym z body pentaxa miałem przygody takie:

ustawiam sobie na body przysłonę 1.8 naciskam ostrzenie - trafia w punkt robię zdjęcie
ustawiam 4.5 naciskam spust - przeostrza mi aparat tak ze widać wyraźnie że jest nieostro
wracam poniżej f4 - ostrzy tam gdzie trzeba
Oczywiście pozycji aparatu nie zmianiałem

Fraglesso
30-06-2011, 09:51
I jak się sprawa potoczyła dalej ? Bo mam podobny problem z d700 i sigmami (50 1,4 20/1,8 ). W sumie problem wirtualny bo nie używam tych wartości ale póki jest gwarancja...

Powiem szczerze... jak sam stwierdziłeś problem wirtualny. Sigma śmiga do tej pory zarówno w D300, jak i D700, a że chyba nigdy nie przekroczyłem podczas ślubniaków F5,6, to jakoś nie chce jej serwisować. Szkło podczas wesel jest zarówno moim, jak i żony ulubionym, więc często się wymieniamy nim podczas jednej imprezy ;)

Jak to mówią... rób zdjęcia i się nie przejmuj ;).