Zobacz pełną wersję : Interesujący zamiennik MB-D10 razem z pilotem
Jak wiadomo D700 nie ma fotoczujnika, by użyć taniego bezprzewodowego pilota na podczerwień. Podobnie chyba jest w D300. Ale osobom, które rozważają kupno zamiennika gripa MB-D10, czyli Alphy, Delty, Phottixy, może interesująca wyda się taka oferta:
http://www.infoto.pl/pl/Products/1030/grip_battery_pack_nikon_d300_d700_mb_d10_pilot/Show/
Na pudełku widnieje firma JENIS i ma co ciekawe czujnik podczerwieni oraz bezprzewodowego pilota w zestawie. Grip kosztuje aktualnie 345 złotych, czyli dość sporo. Jest to więcej niż pozostałe zamienniki, ale jednocześnie sporo mniej niż oryginał.
Na pierwszy rzut oka widać niezłe wykonanie, które wraz z ceną mogą sugerować sensowną jakość.
Ale sądząc po obrazkach, grip ma też potencjalne minusy. Po pierwsze widać jakieś okienko, klapkę, czy zaślepkę pod tylnym kółkiem nastaw. Nie wiem po to ona jest. Może albo przeszkadzać, albo pomagać. Druga sprawa to przełącznik typu zasilania pod dżojstikiem. Umiejscowienie może nie najtragiczniejsze, ale znów może denerwować, przy przypadkowym zaczepieniu lub omyłkowym przesunięciu.
Zatem warto by te elementy oraz jakość wykonania sprawdzić przed zakupem. Albo w razie niezadowolenia, skorzystać z możliwości odesłania sprzętu w ciągu 10 dni - jeśli tylko grip nie jest zapakowany w jakieś pozgrzewane folie.
Polska gwarancja na dwa lata to też zaleta.
A może już ktoś użytkuje ten wynalazek?
Po pierwsze widać jakieś okienko, klapkę, czy zaślepkę pod tylnym kółkiem nastaw.
Takie okienko miałem też w zamienniku Delty do d200, nie wiem po co ono było ale bez rozkręcenia gripa nie szło go wyciągnąć
Druga sprawa to przełącznik typu zasilania pod dżojstikiem. Umiejscowienie może nie najtragiczniejsze, ale znów może denerwować, przy przypadkowym zaczepieniu lub omyłkowym przesunięciu.
Też taki przełącznik był i tam ale nie pamiętam aby zdarzyło mi się go przypadkowo przestawić.
Na zdjęciach ten zamiennik wygląda całkiem ciekawie, tylko jak z wykonaniem, bo uszczelniony to on chyba nie jest ?
No i w stosunku do orginału mieści dwie baterie a orginał chyba jedną z tego co pamiętam
Myślę, że jakby tam było jakiekolwiek uszczelnienie, to by się producent chwalił na lewo i prawo... Z ilością baterii to mnie osobiście nigdy nie przeszkadzała ich ewentualna wymiana. Nawet jeśli ma trwać 15 sekund.
A tu masz rację, trąbili by o tym że jest uszczelniony.
Ilośc baterii to i tak zaraz się znajdą co będą marudzić że ciężkie to teraz itp, nigdy nie dogodzisz :)
Ciekaw tylko jestem jak z jakością wykonania w porównainu do rginału, be cena dużo lepsza od tego pierwszego
no i pilot w zestawie
To ja się jeszcze raz spytam:
ma ktoś już może ten grip i może coś o nim napisać ?
Podobny wynalazek ma Hahnel w ofercie, tyle ze z aku montowanym tako samo, jak w oryginalnym MB-D10.
Kundzior
09-05-2010, 18:02
JENIS=DELTA i na odwrót.
Tutaj macie tego Hahnel.
http://www.agito.pl/wezyki-i-uchwyty/hahnel-hn-d300-infrapro.118.337239.html?acc=359735
Też się zastanawiam nad gripem i pilotem.
Pzdr
High_Noise
10-05-2010, 14:02
Czy ktorykolwiek z tych gripow ma budowe choc troche zblizona do mb d10? Zdaje sobie sprawe ze za 200-300zl moze to troche nierealne jest zadac takiej jakosci jak w oryginale ale zeby chociaz nie skrzypialo nic i trzeszczalo bo ogladalem rozne zamienniki i o ile z lustrzankami entry level nie bylo jakichs razacych roznic tak podpinanie marnego plastiku do d300s czy d700 to troche herezja moim zdaniem...
Tutaj macie tego Hahnel.
http://www.agito.pl/wezyki-i-uchwyty/hahnel-hn-d300-infrapro.118.337239.html?acc=359735
Też się zastanawiam nad gripem i pilotem.
Pzdr
Mam tego Hahnela i powiem szczerze że jak narazie wszystko z nim ok. Śmigam na nim już prawie rok i nic nie odleciało :) Nie ma żadnych luzów, trzyma się bardzo dobrze i na tym mi najbardziej zależało.
Nie miałem w rękach oryginalnego MB-D10 więc nie mam porównania ale z całym sercem mówię iż jestem zadowolony.
Pozdrawiam
Jakbym nie miał do czego porównać, to byłbym zadowolony z Fiata 126p. Ba! Nawet byłem jako dziecko. Ale dzisiaj bym nie był zadowolony. Kwestia perspektywy. :)
Tylko czy aby na pewno miedzy porzadnymi zamiennikami a oryginalem jest taka roznica jak miedzy Fiatem 126p a... no wlasnie, czym wlasciwie?
Tylko czy aby na pewno miedzy porzadnymi zamiennikami a oryginalem jest taka roznica jak miedzy Fiatem 126p a... no wlasnie, czym wlasciwie?
W niezawodności? W powtarzalności? W użytych materiałach? Pewnie analogia jest dobra. A z czym porównujemy? A nie wiem - to już zależy jak kto ocenia jakość rozwiązań. Zobacz na wątki obok i nie tylko. Gripy niefirmowe mają mnóstwo przypadłości. Między innymi takich jak:
- kiepskiej jakości mocowanie statywowe
- problemy z zasilaniem
- zawieszanie aparatu
- nieprzełączanie się na akumulator w korpusie
- słabej jakości materiały
- brak uszczelnienia
- kiepskie spasowanie z korpusem
- niekompatybilość źródeł zasilania
A to, czy przypadłości się trafią w wybranym egzemplarzu czy nie - niektóre, żadne lub wszystkie - to już różnie może być. Osobiście odradzam zamienniki gripa MB-D10. To jest już dość zaawansowana konstrukcja (chociaż cena nominalna szalona). Wiele osób kupuje oryginalny grip po przejściach z zamiennikami.
Natomiast używam zamiennika wkładu do tego gripa - czyli Delty wraz z zastępnikiem EN-EL4 oraz ładowarką. Nie narusza to konstrukcji, działa całkiem nieźle, spasowanie na słowo honoru, ale w sumie funkcjonuje bez problemów i modyfikacji. Mam dodatkową pojemność oraz zwiększoną prędkość działania aparatu. Jest to zestaw o wiele lżejszy i wygodniejszy w użyciu (ładowaniu, wkładaniu ogniw do koszyczków) niż 8 x AA.
Zatem jak widać nie jestem przeciwnikiem wszelkich rozwiązań alternatywnych, ale należy je wybierać z głową i być świadomym ich minusów.
Ale bezprzewodowy pilot by się przydał, chociaż zawsze mogę kupić tani przewodowy *zastępnik* lub wykonać go samemu. :)
Ciekawy jestem jak spasowany jest ten grip z aparatem - czy trzyma się sztywno na statywie? Jeśli nie, to moim zdaniem ten bonus w postaci zdalnego wyzwolenia migawki przez pilota traci sens
.
Między innymi takich jak:
- problemy z zasilaniem
- zawieszanie aparatu
- brak uszczelnienia
Tak czytam i sobie przypominam że do oryginału tez były takie zastrzeżenia więc?
A tak naprawdę to pytanie czy oryginał jest dobrze zrobiony?
Choćby oryginalne gumy odklejające się od body...
Czy zawsze oryginał jest lepszy od zamiennika?
Ja do D90 uzywałem innej firmy gripa i chodził OK, nie było luzów, nie było problemów, a napewno kieszeń była cięższa od kasy która została :-))) no i maił interwalometr (tak to się nazywa?) a oryginał nie.
Jest na to sposób, zamówić wszystkie 3 przez internet, zostawić sobie ten bardziej pasujący a resztę odesłać w ciągu (chyba) 10dni...
Jest to jakieś wyjście. Jest tylko jedno ale. Gripy by je odesłać nie mogą być używane. W zależności od tego jak są oryginalnie zapakowane oraz od tego czy używanie ich wiąże się ze śladami użycia - może tu być różnie.
Oryginał gripa jest bardzo dobrze wykonany moim zdaniem. W jakichś sporadycznych przypadkach były z nimi jakieś problemy prądowe z tego co kojarzę, ale takie egzemplarze są wymieniane na gwarancji i tyle. Nie pamiętam innych zastrzeżeń. I to nie pamiętam od dawna, czyli pewnie tyczyło się to jakiejś partii tylko.
Z odklejającymi się gumami nie miałem styczności użytkując od ponad 6 lat 3 korpusy - każdy przez około 20 tys. zdjęć jak do tej pory - czyli amatorsko. Nawet jeżeli by mi się odklejały, to potraktowałbym koszt ich zmiany (lub podklejenia) jako koszt eksploatacyjny aparatu. Coś jak wymiana oleju w samochodzie. I tyle. W przypadku korpusów, które są przeznaczone do pracy zawodowej jest to niewielka suma w stosunku do ich wartości.
Chodzi o coś innego. Chodzi o niezawodność i przyjemność z użytkowania (wynikającego z przeświadczenia o dobrym wykonaniu). Używałeś, byłeś zadowolony, nic się nie przytrafiło, nic nie popękało - super! Ja mocując do statywu ciężki D700 z kolejnym kilogramem szkła z przodu chciałbym mieć pewność, że mi za chwilę nic nie pęknie. To trochę tak jak używanie kart pamięci no-name oraz od przodującego producenta. Chodzi o to, by coś zadziałało u jak największej części osób, w jak najcięższych warunkach, jak najdłużej. Kwestia polegania na sprzęcie lub podejmowania ryzyka, że "a nuż się uda taniej". Możesz kupić zasilacz za 15 złotych, możesz za 60. Tylko z tym pierwszym trzeba uważać by Ci nie spalił sprzętu i czegoś dookoła przy okazji. Cena nie bierze się znikąd. Uważam, że za pewne rzeczy nie warto płacić, ale na niektóre szkoda kasy próbując oszczędzić.
Gripy niefirmowe mają mnóstwo przypadłości. Między innymi takich jak:
- problemy z zasilaniem
- zawieszanie aparatu
- brak uszczelnienia
Bez przesady...
Używam od roku zamiennik, czyli Alphę (z D700). Spasowana jest idealnie, nic nie skrzypi, nie trzeszczy. Plastik jest zbliżony fakturą do plastiku D700. Spust chodzi bardzo fajnie. Za tę cenę którą dałem jestem bardzo zadowolony i gdybym miał wybierać drugi raz - wybrałbym ten model.
Nigdy mi się nie zawiesił, aczkolwiek używam tylko jednego aku (w gripie) na raz. W związku z tym, że w D300/700 jest to tak rozwiązane, że trzeba odpiąć grip by włożyć drugi aku (do korpusu) to nie chce mi się po prostu bawić w dwa aku naraz. Nigdy nie fociłem jeszcze imprezy żadnej tak długo by jeden aku nie starczył, a dwa zapasowe leżą sobie w torbie.
Co do uszczelnienia... pewny jesteś Mosad, że oryginał jest uszczelniony na tyle, że rzeczywiście "to działa" ? :)
ps. Gumy idealnie są wklejone i nic się nie odkleja :-P
Bez przesady...
Używam od roku zamiennik, czyli Alphę (z D700). Spasowana jest idealnie, nic nie skrzypi, nie trzeszczy. Plastik jest zbliżony fakturą do plastiku D700. Spust chodzi bardzo fajnie. Za tę cenę którą dałem jestem bardzo zadowolony i gdybym miał wybierać drugi raz - wybrałbym ten model.
Co do uszczelnienia... pewny jesteś Mosad, że oryginał jest uszczelniony na tyle, że rzeczywiście "to działa" ? :)
Stwierdziłem, że nie chce mi się produkować po raz kolejny, to przytoczę wyszukane tak naprędce kilka wypowiedzi innych osób o zamiennikach, głównie Alphie.
Miałem to raz, dostalem drugi grip, po tem trzeci aż w końcu kupiłem oryginał.
Wyslij i dostaniesz nowy.
mam ten sam problem, czy w sklepie wymieniają do ręki czy czekamy ? moja alfa ma też 3 miesiące, w pewnej chwili coś trzasło i zasilanie idzie tylko z aparatu D700 ,pomimo w gripie działają spusty i kółka jak należy
Witam ALPHA Digital MB-D10 posiadam od listopada 2008 i do dnia dzisiejszego działał super. Niestety padło zasilanie a pozostałe funkcje działają.
Oczywiście grip nie widzi baterii EN-EL3e, a sprawdziłem na 4 sztukach. Okazuje się, że batka w gripie się nawet do połowy nie rozładowała, poprostu padł GRIP. Co ciekawe, wszystkie funkcje działają, zasilanie na koszyczku z bateriami AA też działa.
Grip na spokojnie przetestowałem na 2 body (D300 i D700) oraz zamieniałem koszyczek do aku... nic nie pomogło :].
W wielu egzemplarzach byly problemy z przechodzeniem z np z zasilania grip na body ( odwrotnie ok) . Są też tacy uzytkownicy, którym wszystko dobrze hula.
Wielu narzekało na nietrwałość tworzywa z którego zrobiony jest zamiennik i wypadkach urwania się śruby od gripa ;)
Ja tak się nabrałem na Hahnela był połowę tańszy od oryginału a zarazem droższy od Alphy czy Delty. To myślę sobie pewnie jakość jakoś takoś po środku będzie. I co mi z tego że tańszy, że można ładować aku w samochodzie, że dali jakiś pilot jak mi kur...ka joystick padł ? I mogę sobie teraz AF nosem na body przestawiać, przy pionowych kadrach:) Przed zakupem oczywiście wszystko w tym temacie na forum przeczytałem i nie posłuchałem mądrzejszych kolegów. Pozdrawiam.
Ze szkłem 300 2.8 mam obawy co do wytrzymałości alphy... Coś tam trzeszcy i mam wrażenie że się wygina. Ale z 70-200 już tego nie ma - mniejsza masa szkła robi swoje. Z MB-D10 nie ma tego problemu
Z D300 miałem najpierw Deltę, ukręciłem gwint w gripie po miesiącu, kupiłem Alfę, wytrzymała już 18-m-cy, ok 32 tyś zdjęc. Do 5D nie cudowałem i kupiłem orginał, choc idiotycznie drogi. I takie postępowanie polecam z wielu względów.
Co do testu wodoszczelności gripa nie jestem pewien, ale chętnie przyjmę jakiś grip do testów. ;)
Jeżeli podobne wypowiedzi znajdziecie adresowane pod kątem MB-D10 - chętnie poczytam. :) Jakby co - ryzyko znacie. Ja już nic więcej nie mam do dodania.
PS. Już nawet nie wklejałem historii "świeżych" nabywców zamiennika, którzy tuż po kupnie widzą, że coś jest nie tak i muszą sprzęt reklamować. Można to łatwo znaleźć w wątkach tuż obok. I będzie takich historii przybywało.
Jeżeli podobne wypowiedzi znajdziecie adresowane pod kątem MB-D10 - chętnie poczytam. :) Jakby co - ryzyko znacie. Ja już nic więcej nie mam do dodania.
Jakbyś poszukał, to znalałbyś uwagi dotyczące nieprawidłowego działania MB-D10. Wiele osób narzekało na współdziałanie z 8x AA oraz zdarzały się przypadki nieprawidłowego działania spustu i uwagi dotyczące gorszego, niż w alfie, działania joystika (subiektywne)
.
Tak, czytałem. Akumulatory wystarczy użyć inne - widać akumulatory się różnią, a układ w gripie jest wymagający. Trudno to nazwać usterką. Spust - nie kojarzę... Subiektywne różnice w działaniu joysticka pominę milczeniem. To porównaj te bzdety, z listą zagrożeń i przypadłości zamienników. No przepraszam, jeżeli niewygodny joystick postawię naprzeciw możliwości wyłamania mocowania statywowego, albo nieprzełączeniem na akumulator w aparacie w trakcie najważniejszego momentu, czy też zawieszenie aparatu i konieczność wyjmowania akumulatorów, kombinowania jak go uruchomić... No przyznasz chyba, że tu nie można postawić znaku równości. Pytanie ile dla kogoś jest warta różnica. Ja od razu kupiłem oryginał, ale na forum znajdziesz co najmniej kilka osób, które po przygodach z zamiennikami kupiły oryginał. Co im powiesz? Że "u mnie działa"? ;)
Nie, u mnie tez zamiennik nie działał idealnie. Jednak sprawa z wyłamywaniem mocowania nie była dla mnie zagrożeniem, bo aparat mam zawieszony/zaczepiony paskiem. Jesli chcesz pomiń milczeniem sprawę joysticka :) Ja tego nie pomijam milczeniem. Też wolę oryginał od tytułowego zamiennika, bo "zaleta" pilota, to dla mnie nie zaleta. Na statywie bez gripa wolę
.
mOSAD, ale po co przytaczasz mi te wypowiedzi? :) Znam je, sam się nieraz wypowiadałem w tych tematach.
Powtórzę po raz drugi - używam jednak gripa Alphy i zdanie mam o nim takie jak napisałem. A każdy niech kupuje co uważa za słuszne.
Nie wiem czy zauwazyliscie ale w tych gripach nie da sie stosowac (przynajmniej tak to mi wyglada wg opisu i zdjec opakowan) aku z D3 zeby miec 8fpsow.
Nie mialem w rekach podrobek, ale moj orginalny grip (ale kupiony za grosze w porownaniu do polskich cen) jest zbawieniem.
Czasem jak go odepne to zaluje ze to zrobilem gdy musze pionowe fotki robic... wole miec odrobine ciezsze body a komfort uzytkowania, balans aparatu sa zdecydowanie lepsze.
Z pilotow polecam Phottix'y. Ja sie zaopatrzylem w PLATO i jak narazie jestem baaardzo zadowolony. Jedyny minus to ze odbiornik 'dynda' sobie z boku jak w stopke lampy mam zapieta poziomiczke ;)
siwyyy77
16-05-2010, 01:37
Nie wiem czy zauwazyliscie ale w tych gripach nie da sie stosowac (przynajmniej tak to mi wyglada wg opisu i zdjec opakowan) aku z D3 zeby miec 8fpsow.
Nie mialem w rekach podrobek, ale moj orginalny grip (ale kupiony za grosze w porownaniu do polskich cen) jest zbawieniem.
Czasem jak go odepne to zaluje ze to zrobilem gdy musze pionowe fotki robic... wole miec odrobine ciezsze body a komfort uzytkowania, balans aparatu sa zdecydowanie lepsze.
Z pilotow polecam Phottix'y. Ja sie zaopatrzylem w PLATO i jak narazie jestem baaardzo zadowolony. Jedyny minus to ze odbiornik 'dynda' sobie z boku jak w stopke lampy mam zapieta poziomiczke ;)
Bo do tych (podróbek wszelakich maści) gripów są dodatkowe koszyczki na baterie AA ew. aku z D3, na jednych aukcjach są te koszyczki do mocniejszy aku, na innych nie różnica jest w cenie (mówię o ebayu)
Sam mam od kilku miesięcy podróbe NIK z ebaya i w zasadzie wszystko OK bralem tylko koszyczek na AA bo zawsze moge wyciągnąć je do lampy jak tam padną :)
Jedyna wada to podczas pracy z koszyczkiem bateryjnym AA potrafi się rozłączyć na stykach, prawdopodobnie przez kiepskie spasowanie.
Ja wolę tańszą podóbe... najwazniejsze, że jest wybór.
Aaa jeszcze mala notka dla tych ktorzy jednak decyduja sie dokupywac grip orginalny. Cena samego gripa jest chorendalna, ale zdecydowanie bardziej oplaca sie kupic zestaw ktory Nikon reklamuje jako przyspieszacz (fpsow) do d300/d700 (nie pamietam oficjalnej nazwy). Wiec w zestawie jest to co byscie kupowali osobno - grip, bateria EL4ka, ladowarka, a cena wowczas zdecydowanie przyjemniejsza.
chorendalna
Jaka? ;oP
A chodzi Ci o PDK-1.
Jaka? ;oP
oj Thorcik, czepiasz się, zauważ że kolega z UK to i po "polskiemu" zapomniał:)
to tak jak w tym kawale. Syn wyjechał do UK do pracy, wraca po 3 miesiącach (nieudanych zresztą) do domu rodzinnego na wieś, widzi ojca, który niewzruszony powrotem syna pierwsze co mówi to:
- dobrze, że jesteś. Wyrzuć gnój z obory
a syn chcąc zabłysnąć rzekł:
- what?
a na to ojciec:
- łot, łot??. Łot krów i świń.
yyy, to jak to sie pisze :P
Najwazniesze ze ktos znal nazwe :) Dzieki thorcik!
To tu macie kolejny zamiennik by Jenis, lecz niestety bez pilota. W PL tego jeszcze nie widziałem.
http://www.amazon.com/gp/product/B001JD352W?ie=UTF8&tag=ad107-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B001JD352W
Dorzucę swoje trzy grosze:
1. jak to ma służyć do pracy, to tylko oryginał
2. jak się używa naprawdę dużych i ciężkich obiektywów - tylko oryginał.
3. na oryginale można polegać mechanicznie - można bez obaw odkładać sprzęt tu i tam bez obawy że podniesiesz bez kawałka gripa...
Swojego MB-D10 używam od listopada 2007, czyli od początku ich sprzedaży. Do kolejnej puszki tez kupię oryginał, wystarczy mi doświadczeń z zamiennikiem alpha do D90 mojej żonki...
Aaa jeszcze mala notka dla tych ktorzy jednak decyduja sie dokupywac grip orginalny. Cena samego gripa jest chorendalna, ale zdecydowanie bardziej oplaca sie kupic zestaw ktory Nikon reklamuje jako przyspieszacz (fpsow) do d300/d700 (nie pamietam oficjalnej nazwy). Wiec w zestawie jest to co byscie kupowali osobno - grip, bateria EL4ka, ladowarka, a cena wowczas zdecydowanie przyjemniejsza.
Nie do końca, ja kupowałem w marcu PDK-1 kupując elementy oddzielnie i wyszło mi ponad 100 złotych taniej.
Trzeba szukać i liczyć :-)
przez jakiś czas była fajna promocje w FJ na ładowarkę, baterię i BL-3, wychodziło taniej niż PD-K1
w UK PD-K1 da sie wyrac za ok 400funciakow, a komplet osobnych elementow jest po 530... wiec dosc spora roznica.
Ale teraz wlasnie w tym samym sklepie do d700tki daja gripa gratis :]
No to mogę się pochwalić że właśnie sobie kupiłem gripa Jenis i wszystko jak na razie hula. Najważniejsze że akku jest widoczne jak trzeba. Oba (Delta i Nikon)włożyłem do gripa i identyfikują się jako EL3e. Test na automatyczne przełączanie też wyszedł pozytywnie. Teraz czekam na zestaw Delta EN-EL4 + BL-3 + ładowarka sieciowa i będę miał komplecik za niecałe 550zł.
Zastanawiam się czy jak włożę 8 akku AA do koszyka czy fps-y się zwiększą czy nie? Może aparat nie tylko mierzy napięcie ale i typ akku?
Pilot działa z około 10m (dalej nie patrzyłem)
Miałem tej samej firmy gripa do D90 i przez niecały roczek nie było z nim żadnych problemów.
Aparat używam amatorsko.
z akku zwiększą się fps-y
Odgrzeję wątek
Przyzwyczaiłem się wcześniej do gripa i teraz po zmianie puszki mi go brakuje.
Orginał drogi jest to wszyscy wiedzą :), zamienniki bardziej przyjazne :) to też wszyscy wiedzą
Różne opinie o zamiennikach krążą łącznie z tym że kiepsko zrobiony, może korpus się oderwać od gripa itp
zresztą powyżej sporo jest opinii mam jednak pytanie: czy ktoś miał lub spotkał się z sytuacją
że korpus odpadł od gripa? np ktoś trzymał za grip (mi się to często zdarzało) i nagle bum, korpus leży na asfalcie.
Skłaniam się do Alphy no i cały czas mam wątpliwości, najchętniej bym wybrał orginał ale kasy brak na razie i nie zapowiada się że będzie jakaś na ten cel
No, ja mam alphę, zespawaną z d700 od pół roku. Często zdarza się, że robię pionowe zdjęcia trzymając sprzęt tylko za gripa. Jak na razie nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Więc polecam jeśli z jakichś powodów nie możesz pozwolić sobie na oryginał.
mam nie oryginalny, jakość plastyku pozostawia do zyczenia wiele, widać i czuc że to made in ch.
Niepokojacy objaw to czasem aparat sam strzeli 3 zdjęcia ale nie moge jeszcze tego rozgrść kiedy i jak się to dzieje.
Grip kupiony w HK za 150 zł.
High_Noise
14-07-2010, 16:53
Koledze, ktory mial canona 400D i grip delty przy probie odkrecenia grip sie po prostu rozlecial :)
quietstorm
14-07-2010, 17:16
Różne opinie o zamiennikach krążą łącznie z tym że kiepsko zrobiony, może korpus się oderwać od gripa itp
zresztą powyżej sporo jest opinii mam jednak pytanie: czy ktoś miał lub spotkał się z sytuacją
że korpus odpadł od gripa? np ktoś trzymał za grip (mi się to często zdarzało) i nagle bum, korpus leży na asfalcie.
Skłaniam się do Alphy no i cały czas mam wątpliwości, najchętniej bym wybrał oryginał ale kasy brak na razie i nie zapowiada się że będzie jakaś na ten cel
Nie wiem jak jest w gripie Alpha Digital, ale w oryginalnym MB-D10 wewnątrz obudowy znajduje się np. metalowa płytka, która wzmacnia gwint statywowy, a ogólna budowa jest bardzo zwarta i solidna, więc takie przeboje, o które pytasz trudno sobie wyobrazić. Ja z kilku względów szarpnąłem się jednak na oryginał i nie żałuję.
Dobrze temat podsumował mOSAd dwie strony wcześniej, np. :
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1899964&postcount=13
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1902672&postcount=18
Co do kasy jak to mówi moja żona - nie stać nas na kupowanie bubli... W ABFOTO w Madisonie masz ten grip od ręki za 790zł. Przy obecnych cenach używki w okolicach 600zł to dobra oferta.
Co do kasy jak to mówi moja żona - nie stać nas na kupowanie bubli...
Mądra żona to skarb :) i dobrze mówi ale to zawsze 500 złociszy więcej niż Alpha
a z a te 500 złociszy mam paliwo w bieszczady i spowrotem
Do d200 miałem grip delty i tam wzmocnień nie widziałem jeżeli dobrze pamiętam
Nic trzeba się z tym przespać ;)