PDA

Zobacz pełną wersję : Dynamiczny wybór pola AF w D90

Tommii
23-04-2010, 13:55
Na czym polega ten tryb wyboru pola ostrości? Instrukcja mówi, że uzytkownik ręcznie wybiera punkt ostrości, a jesli obiekt opuści ten punkt to ostrość będzie ustawiana automatycznie na podstawie informacji z sąsiednich punktów.
To tyle teori , a teraz praktyka.
Mam tryb AF-C, wybieram centralny punkt i ostrzę na jakiś obiekt. Potem zmieniam kadr tak zeby obiekt opuścił ten punkt i aparat zaczyna ustawiać ostrość na tym co aktualnie znajduje się w centralnym punkcie. Nie widzę żadnej róznicy pomiędzy dynamicznym wyborem AF w trybie AF-C a pojedynczym punktem w trybie AF-C.
O co chodzi z tym dymanicznym wyborem punktu ostrości?

vince.vega
23-04-2010, 15:21
myślę że to działa w ten sposób wyobraź sobie dziecko biegające po łące ustawiasz np centralny punkt ostrości i starasz się właśnie w nim utrzymywać biegające dziecko a AF ( po wciśnięciu spustu do połowy) sam zmienia ostrość w zależności od odległości dziecka. Wiem że w instrukcji wygląda to inaczej ale w praktyce chyba też .

vince.vega
23-04-2010, 15:30
TOMMII opis który podałeś w pierwszej części postu bardziej przypomina mi śledzenie 3d

clusca
23-04-2010, 16:29
A ile punktów ustawiłeś (9,21,51) i jak bardzo przekadrowałeś? Wg instrukcji aparat ustawia ostrość na podstawie sąsiednich punktów: 9,21 lub 51. Może ustawiłeś na 9, a przekadrowałeś poza obszar zasięgu sąsiednich punktów.
Poza tym wiesz, że aparat ustawia w centralnym punkcie na podstawie aktywnego punktu wyboru AF, czy na podstawie zrobionych zdjęć? Instrukcja mówi, że przy zmianie położenia obiektu podświetlony jest jedynie aktywny punkt AF, choć informacje są pobierane z sąsiednich punktów (ilość zależna od ustawień). Jeśli chcesz, żeby aktywny punkt AF się zmieniał, to tylko 3D tracking.

Duder
23-04-2010, 16:36
To D90 ma aż 51 punktów?

clusca
23-04-2010, 16:41
To D90 ma aż 51 punktów?

Okej. okej, jakoś tak mi się kliknęło na instrukcję do D300 :)
Ile by nie miało, to analogicznie tak jakoś to będzie ;)

Greg81
23-04-2010, 20:29
To ja się dokleję do wątku i spytam jakie najczęściej wykorzystujecie tryby wyboru pola ostrości i w jakich sytuacjach najlepiej się sprawdzają ? ZA i przeciw dynamiczny , 3D

Thades
23-04-2010, 21:42
zaczalem centralny i przekadrowuje z wpolprzycisnietym przyciskiem. Dawniej mialem sledzenie 3d i dynamiczny wybor, ale ze na forum zachwalali centralny to zaczalem testowac. jak narazie jestem zadowolony

Tommii
23-04-2010, 22:57
myślę że to działa w ten sposób wyobraź sobie dziecko biegające po łące ustawiasz np centralny punkt ostrości i starasz się właśnie w nim utrzymywać biegające dziecko a AF ( po wciśnięciu spustu do połowy) sam zmienia ostrość w zależności od odległości dziecka. Wiem że w instrukcji wygląda to inaczej ale w praktyce chyba też .

To co napisałeś to jest ciągłe śledzenie ostrości w wybranym punkcie ostrości (AF-C), a mi chodzi o jeden z trybów wybierania pola ostrości ("a1" pojedyncze pole, wybór dynamiczny, wybór automatyczny, śledzenie 3D), a nie o tryby pracy autofokusa (AF-A, AF-S, AF-C).

Tommii
23-04-2010, 23:06
TOMMII opis który podałeś w pierwszej części postu bardziej przypomina mi śledzenie 3d

Opis pochodzi z instrukcji obsługi i dotyczy "Dynamicznego wyboru pola ostrości". Śledzenie 3D polega na tym, że aktywny punkt autofokusa "podąża za pierwotnym obiektem", a u mnie nie zmienia się punkt AF, a ostrość ustawiana jest na obiekt w centralnym punkcie, a nie na obiekt pierwotny.

Jak u was działa tryb dynamiczny w połączeniu z trybem pracy autofokusa AF-C, bo u mnie niczym się nie różni od trybu pojedynczego pola i AF-C poza wyświetlaniem pól autofokusa na górnym wyświetlaczu.
Chyba, że nie potrafię wyłapać tej różnicy.

Mam wybrany centralny punkt, i co bym nie robił to w trybie AF-C aparat ustawia ostrość w sposób ciągły na te obiekty, które są aktualnie w zasięgu centralnego punktu. Zachowuje się tak samo w trybie wyboru AF Dynamicznym i pojedynczy punkt.

Tommii
23-04-2010, 23:13
A ile punktów ustawiłeś (9,21,51) i jak bardzo przekadrowałeś? Wg instrukcji aparat ustawia ostrość na podstawie sąsiednich punktów: 9,21 lub 51. Może ustawiłeś na 9, a przekadrowałeś poza obszar zasięgu sąsiednich punktów.
Poza tym wiesz, że aparat ustawia w centralnym punkcie na podstawie aktywnego punktu wyboru AF, czy na podstawie zrobionych zdjęć? Instrukcja mówi, że przy zmianie położenia obiektu podświetlony jest jedynie aktywny punkt AF, choć informacje są pobierane z sąsiednich punktów (ilość zależna od ustawień). Jeśli chcesz, żeby aktywny punkt AF się zmieniał, to tylko 3D tracking.

Przekadrowywałem tak by obiekt nie wychodził poza obszar zasięgu punktów.
No właśnie chodzi o to, że jeśli obiekt opuści centralny punkt, to ostrość ustawia się nadal w tym punkcie ale na tym co jest za tym obiektem, a obiekt staje się nieostry. I dlatego moje pytanie na czym polega ten dynamiczny wybór pola AF skora cały czas aparat pracuje w obrębie centralnego punktu.
Na matówce zawsze mam zaznaczony centralny punkt,a na zdjęciach zawsze zaznaczony centralny prostokąt.

panna_m
19-06-2010, 15:05
mam pytanie. od niedawna jestem nowym uzytkownikiem nikona d90. jak przełączyć AF-C na AF-S? z góry dziękuję i pozdrawiam!

FlameRunner
19-06-2010, 15:25
@panna_m: Nie no, bez przesady... Zajrzyj do instrukcji.

Vinci
19-06-2010, 15:29
jak przełączyć AF-C na AF-S?

Zacząłbym od przeczytania instrukcji obsługi aparatu (koniecznie całej). na stronie 54 jest to opisane szczegółowo, są nawet obrazki.

no właśnie, chyba razem pisaliśmy

panna_m
19-06-2010, 16:41
no właśnie niestety w instrukcji zbytnio nie ma, bynajmniej jestem w takim razie ślepa.

panna_m
19-06-2010, 16:46
w sumie przestawiłam tak jak jest w tej instrukcji, to teraz nawet zdjęć robić nie mogę...

Vinci
19-06-2010, 17:45
Cytuję ze strony 54 (przynajmniej u mnie):

"Naciśnij przycisk AF i obracaj głównym pokrętłem sterowania, aż na panelu kontrolnym pojawi się żądane ustawienie".

objaśnienie:
Przycisk AF to przycisk z napisem AF umieszczony na górze aparatu pierwszy z prawej strony
Główne pokrętło sterowania to czarne zębate kółko umieszczone z prawej strony aparatu u góry (kręci się w lewo i w prawo), ale wystaje tylko częściowo z aparatu
Panel kontrolny, to w tym wypadku górny wyświetlacz LCD (takie okienko z napisami jak w zegarku cyfrowym)
Trzymając wciśnięty przycisk AF i obracając kółkiem zmienisz ustawienia z AF-S na AF-C lub AF-A. Oprócz zmiany napisu zmieni się tez ustawienie w aparacie.

A rozdział na tej stronie nazywa się "Tryb autofokusa"

Emotki nie dołączam , bo po co?

burz
19-06-2010, 18:59
właśnie wróciłem ze zlotu modelarzy lotniczych, zrobiłem trochę fotek w trybie śledzenie 3D AF-C i miałem spokojnie ponad 90 proc. trafień - a nie było łatwo, bo szczególnie śmigłowce śmigały jak wściekłe szerszenie:) (fotka do wglądu):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/DSC_8636-1.jpg
źródło (http://i895.photobucket.com/albums/ac155/burz_pl/Fotki%20na%20Forum/DSC_8636.jpg)

kamilb998
16-10-2011, 20:28
Mam pytanie do używania przysku AF-L AE-L. Jak macie ustawioną blokadę na pomiar światła czy na ostrość?? Bo przecież w AF-S wystarczy spust do połowy i prze kadrowanie.

Mazzi
16-10-2011, 23:17
Przekadrowywałem tak by obiekt nie wychodził poza obszar zasięgu punktów.
No właśnie chodzi o to, że jeśli obiekt opuści centralny punkt, to ostrość ustawia się nadal w tym punkcie ale na tym co jest za tym obiektem, a obiekt staje się nieostry. I dlatego moje pytanie na czym polega ten dynamiczny wybór pola AF skora cały czas aparat pracuje w obrębie centralnego punktu.
Na matówce zawsze mam zaznaczony centralny punkt,a na zdjęciach zawsze zaznaczony centralny prostokąt.

Na tym, że sam możesz go wybrać - "czworakiem"... Ustaw dynamiczny punkt, spójrz w wizjer lub na dodatkowy wyświetlacz i zobacz co się zmienia - punkt ostrości wędruje tam, gdzie mu każesz :)

Kacper82
22-10-2011, 09:09
Sry że się wtrącę, ale jaki AF polecacie do sportu? Próbowałem robić na 3D, ale jakoś niezbyt trafiałem... A może to ja coś źle robiłem?

Seeker
25-10-2011, 12:25
"Trzymając wciśnięty przycisk AF i obracając kółkiem zmienisz ustawienia z AF-S na AF-C lub AF-A. Oprócz zmiany napisu zmieni się tez ustawienie w aparacie."

Zamiast kręcenia kółkiem (jeżeli ktoś nie ogarnia dwóch czynności jednocześnie... ;) ) można tylko klikać przyciskiem.
Powoduje to sekwencyjne przełączanie wszystkich dostępnych trybów.

Henio Jawa
25-10-2011, 12:36
...
O co chodzi z tym dymanicznym wyborem punktu ostrości?

Oblukaj to.
Rozdział o "AF area mode"...
http://www.nikondigitutor.com/eng/d90/index.shtml