Zobacz pełną wersję : Grip do D40 - po raz kolejny...
AdamS1981
23-04-2010, 13:43
Witam, od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu gripa do D40. Nie wypuszczenie na rynek oryginalnego gripa do tak małego body jak D40 (i temu podobne) to jakieś niedopatrzenie ze strony Nikona. Szkoda, że nie istnieje MB-D do 40-stki...
Wiem, że w przypadku "zamienników" (jeśli tak je można nazwać, skoro nie ma czego zamieniać) spust migawki na gripie nie będzie działał tak tak ten na body, ale przeżyję... Prawdę mówiąc potrzebuję go bardziej do poprawy trzymania aparatu; nie zależy mi tak bardzo na pionowym uchwycie. Możecie coś polecić? Naczytałem się opinii o Alphie i Hahnelu, wiem, że nie używane potrafią rozładować baterię, czy niewłaściwie wskazywać poziom naładowania baterii. A może ktoś z Was użytkuje Newell'a BP-D3000? Dodam, że mam do wydania ok. 200 PLN.
Polecam grip firmy Ownuser, uzytkuje z body D60 i jest swietny.Wogole nie rozladowywuje aku tak jak inne gripy to robia.
AdamS1981
23-04-2010, 16:02
Słyszałem kilka pozytywnych opinii o produktach Ownuser, ale obawiam się że mój budżet tego nie wytrzyma; wszystkie ceny powyżej 250 PLN. No i ten wygląd... trochę mi się nie podoba. Może to nie najważniejsze ale te pozostałe (a szczególnie Newell) wyglądają trochę lepiej; ale to kwestia gustu.
To nie ma sie podobac tylko sie ma dobrze trzymac ;)
Ownuser moim zdaniem jest idealnie proporcjonalny do D40/D60.
Nie jest ani za duzy ani za maly.
Mialem przed Ownuserem delte i to byla dopiero cegla.No i rozladowywala mi aku.
Jeszcze raz polecam Grip Ownuser.
AdamS1981
23-04-2010, 16:32
Dzięki Bartku za radę. Posiadasz model FBH-N40 czy BH-D3000? A może one się niczym od siebie nie różnią?
Faktycznie kierowanie się wyglądem to raczej nie najlepszy pomysł; rozumiem, że według Ciebie poprawia on ergonomię. Wygląda na to, że trzeba zacisnąć pasa i dozbierać kilka groszy... Mam jednak jeszcze pytanie: można zasilać go jednym EN-EL9, czy trzeba dwa?
Na prawdę nikt nie używa Newell'a? Czekam szczególnie na negatywne opinie dotyczące tego sprzętu.
Póki co Ownuser na miejscu 1.
Mozesz jechac na jednym aku bez problemu.
Powiem ci tak, jezeli sie boisz ze grip ktorego kupisz bedzie ci rozladowywal aku ( bo wszyscy sie tego boimy ) to moge cie zapewnic ze w gripie Ownuser nie ma takie opcji :D
Mialem Delte,wyzucone pieniadze w bloto (200zł) lezy w szafie.Chcialem kupic ponownie grip, bo bez gripa to troche cienko w D60.
Kolega z forum doradzil mi wlasnie Ownusera i zapewnial mnie tak samo jak ja teraz ciebie :)
W koncu moglem spac spokojnie nie myslac ze grip rozladowywuje mi aku.
A dokladnie mam taki : http://allegro.pl/item1004098617_grip_battery_pack_do_nikon_d3000_d6 0_d40_d40x_wkl.html
Teraz D60 lezy bo uzywam D90 :D
Radze dozbierac i kupic Ownusera , bo ten Newell czy jak mu tam ;) kto to wie jaki bedzie.
Krzysi3k
28-04-2010, 18:51
Witam, od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu gripa do D40. Nie wypuszczenie na rynek oryginalnego gripa do tak małego body jak D40 (i temu podobne) to jakieś niedopatrzenie ze strony Nikona. Szkoda, że nie istnieje MB-D do 40-stki...
Wiem, że w przypadku "zamienników" (jeśli tak je można nazwać, skoro nie ma czego zamieniać) spust migawki na gripie nie będzie działał tak tak ten na body, ale przeżyję... Prawdę mówiąc potrzebuję go bardziej do poprawy trzymania aparatu; nie zależy mi tak bardzo na pionowym uchwycie. Możecie coś polecić? Naczytałem się opinii o Alphie i Hahnelu, wiem, że nie używane potrafią rozładować baterię, czy niewłaściwie wskazywać poziom naładowania baterii. A może ktoś z Was użytkuje Newell'a BP-D3000? Dodam, że mam do wydania ok. 200 PLN.
w Foto Joker powinny być gripy OPTICAM za 179 pln. Posiadam i mogę polecić, nie rozładowuje aku, w kpl koszyk na baterie AA.