Zobacz pełną wersję : D700 + 7000 jak dobrze spożytkować
Piotrek 77
23-04-2010, 11:08
Prawie Kupiłem D700 mam jeszcze 7500, ma to starczyć na obiektyw (y) i inne akcesoria potrzebne do fotografii weselnej.
Potrzebna pilnie pomoc.
To co ja widzę :
zest. 1
N24-70/2.8 - koszt ok 5300 zł
SB900 - 1350 zł
karty 4 GB 3 szt. - ok 350 zł.
Filtr UV - 200 zł.
przydałby sie jakis dodatkowy akumulator
Brakuje Gripa i troche szkieł by sie przydało
zest. 2
Samsung 24-70/2.8 -3300zł
N85/1.8 - 1300zł
Zenitar 16/2.8 - ok 700zł.
SB900- 1350zł
karty 4 GB 3szt - ok. 350zł
Grip - 790zł
zamiast N85 i zenitara moze Sigma 105
Cały czas mnie korci ten N4-70/2.8 ale jak go kupie to nie wiem czy kupię albo kiedy kupię inne obiektywy zakres do obstawienia to 24-150 plus fish. Oczywiscie przydałby sie jakis dobry statyw - ale to moze za jakis czas
Tematów podobnych pełno. Chya tydzień siedziałem i czytałem. I jest jeden wniosek tylko N24-70/2.8 ale jak zycie pokazuje kazdy przykład jest inny pomimo ze wbrew pozorom podobne wyladaja
Chyba ze nie pchac sie w D700 tylko kupicD300s
Samsung 24-70/2.8 -3300zł
wtf?
marciing
23-04-2010, 11:25
wtf?
chyba chodziło o Sigmę :)
Paweł Kania
23-04-2010, 11:35
Jak do robienia slubów to chyba wiesz jakich ogniskowych i jakości Ci trzeba ?
Sigme 24-70 odpuść.
tomszafa
23-04-2010, 11:39
Jak do robienia slubów to chyba wiesz jakich ogniskowych i jakości Ci trzeba ?
Sigme 24-70 odpuść.
A dlaczego niby miałby Sigme odpuścić?
jedna puszka na śluby?? oj żeby się nie zemściło...
no przecież kilka dni temu założyłeś podobny wątek po co to powielać? http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139670
Piotrek 77
23-04-2010, 11:59
Zgadza sie ale tam chodziło głównie o sigme (sory za samsunga) i nikkora. I wiem że najlepszy jest nikkor - ale tak naprawde co z reszta?
Co do drugiego body na chwile obecna bedzie to D90.
Załozyłem ten watek bo:
- nie wiem jaka jest kultura pracyz gripem i bez (wolałbym grip) ale czy bez niego też dobrze sie pracuje
- moze warto jeszcze na cos zwrócic uwagę oprócz obiektywów, o czym a zapomniałem.
Co do Sigmy - czy rzeczywiscie jest tak tragiczna? Wg testów aż tak źle nie wypadła. Bokeh troche taki dziwny. Ale to obiektyw który jest dwa razy tańszy od Nikkora wiec cieżko porównywac go do niego. Wiado ze kazdy marzy o Nikkorze.
Co do gripa--> narazie zostaw go w dalszych planach (ewentualnie kup teraz jeśli chcesz się ''pokazac'') a kup szkła;) Myślę, że naj rozsądniej będzie kupic N35 N50 i N85 do tego jakiś szeroki zoomik i chulaj dusza !
Powodzenia.
robsonzbydzi
23-04-2010, 12:12
Sigmy mają często problemy z AF, albo występuje BF albo FF do tego mała powtarzalność, i mała trwałość, po roku intensywnego użytkowania nie poznasz obiektywu, bo powyciera cię farba. Może pomyśl o zakupie ratalnym, prędzej czy później i tak będziesz chciał zmienić tę sigme na nikkora, tyle że więcej stracisz.
Miałem w życiu 2 Sigmy z serii EX i wyleczyło mnie to z firm niezależnych.
Jeżeli robisz dużo kadrów pionowych to grip jest bardzo potrzebny. Bez gripa prawą rękę masz cały czas w górze, często utrzymujesz nią nawet cały zestaw. Przy wadze D700 i 24-70, to daje się we znaki - nie ma siły. Samo wykrzywienie też jest męczące. Oczywiście da się pracować takim zestawem bez gripa, ale różnica w komforcie jest jak między 126p, a limuzyną z szoferem. Do tego grip daje lepsze podparcie małemu palcowi prawej dłoni, oraz jej brzegowi, co również odciąża nadgarstek trochę, przy poziomych kadrach. Oczywiście, że większość masy będzie leżała na lewej dłoni, ale i tak różnica jest znaczna. Nie polecam zamienników gripa, kierując się opiniami m.in. na forum.
24-70 z tego co czytuję - tylko Nikkor. Jedyne sensowne zamienniki to *zawodowej* pracy N28-70 oraz T28-75. I tyle z wyboru.
Do zastanego światła - tylko D700, różnica w stosunku do D300 jest... duuuuża. Nawet z tym jednym szkłem bym go wolał.
Sigmy mają często problemy z AF, albo występuje BF albo FF do tego mała powtarzalność
Jak się kupuje nowe szkło, to co za problem sprawdzić przy zakupie pare sztuk ?
i mała trwałość, po roku intensywnego użytkowania nie poznasz obiektywu, bo powyciera cię farba.
Miałem Sigmy EX, obecnie też mam i jakoś z żadnej nie odlazła farba... użytkowane dużo, często i intensywnie (dużo dłużej niż rok).
Może pomyśl o zakupie ratalnym, prędzej czy później i tak będziesz chciał zmienić tę sigme na nikkora, tyle że więcej stracisz.
Nie wiem czy to wchodzi w gre (raty), bo mi to wygląda na kase z UP.
Osobiście byłbym za drugim zestawem - większa rozpiętość ogniskowych, więcej możliwości. Ew. zamiast 24-70 wybrać Tamrona 28-75, a za różnice w cenie coś szerokiego jeszcze (jasną stałke, albo po prostu zooma).
tomszafa
23-04-2010, 12:49
Sigmy mają często problemy z AF, albo występuje BF albo FF do tego mała powtarzalność, i mała trwałość, po roku intensywnego użytkowania nie poznasz obiektywu, bo powyciera cię farba. Może pomyśl o zakupie ratalnym, prędzej czy później i tak będziesz chciał zmienić tę sigme na nikkora, tyle że więcej stracisz.
Miałem w życiu 2 Sigmy z serii EX i wyleczyło mnie to z firm niezależnych.
Jeżeli chodzi o FF/BF to można łatwo sprawdzic. Fakt, że w Sigmach można różnie trafić ale dużo jest naprawdę dobrych egzemplarzy. Mam obecnie 2 Sigmy z EX i jedną bez i w żadnej mimo intensywnego używania nie odchodzi farba i tylko w jednej mam jako takie zastrzeżenia co do ostrości zdjęć ale nie jest tragicznie. Natomiast Sigma 30mm 1.4 to moje ulubione szkiełko i naprawdę dobre i ostre.
Wiadomo Nikon to Nikon ale cena też czasami gra role, a w tym przedziale cenowym Sigmy są naprawde dobre. Miałem również okazję sprawdzić Tamrona 28-75 i potwierdzam to szkiełko też jest naprawdę dobre ale czy lepsze od Sigmy tego nie wiem, na pewno wiele zależy od egzemplarza.
Pozdrawiam
D700+N24-70+SB900 BEZ gripa = można zdechnąć.
D700+N24-70+SB900 BEZ gripa = można zdechnąć.
używam bardzo podobnego zestawu wagowo (35-70 i sb800) bez gripa i cały czas żyję...od razu odpowiadam na drugie pytanie, tak czasami fotografuję cały dzień i pół nocy. Aaaaa i nie mam gripa bo nie lubię po prostu
Nie masz to nie lubisz raczej.
Wagowo jednak zestawy się różnią. I nie mówię tu o wadze w torbie tylko nadgarstku.
maki miałem, zrezygnowałem, sprzedałem, jedyne co przemawiało za używaniem to 8 klatek, ale tutaj aż takich potrzeb nie miałem starcza spokojnie 5
grzegorzant
23-04-2010, 14:19
Sprawdź sobie np z ostatniej sesji, ile zrobileś pionów i zaraz Ci wyjdzie czy grip potrzebny.
Jesli zas idzie o ergonomię to nawet nie sprawdzaj tylko kupuj. Ja wziąłem PDK1 bo to najtańsze rozwiązanie.
Co do 24-70, to jeśli decydujesz się na zoom - nie ma nic lepszego.
Do tego przydałoby się jeszcze cos szerokieeeego ;)
Ja mam fisza 16 i fajnie daje radę na 700, ale to fisz.
Teraz przymierzam sie do ciapcianga 14. I nawet gdyby był lichy to walnę nim w .... tu wstaw kogokolwiek :) i będę szukał dalej.
pozdro
Piotrek 77
23-04-2010, 17:45
dzięki chłopaki
mOSAd z tego co wydczytałem ztwojej wypowiedzi to sensowniejszy jest Tamron od Sigmy.
Pionów troche zrobiłem - jak grip to orginał koszt 790zł ale przemysle to
Co do FF i BF Sigmy - mozna od razu ja skalibrowac i nie ma problemu. Co do jakosci wykonania to nie problem daja 3 lub 5 lat gwarancji.
Nie zmienia to jednak faktu że Nikor jest najlepszy i pomimo czasem psujacego sie pierscienia nie ma lepszego.
Czyli rozumie ze ogolnie to wystarczy to co napisałem zestaw 2 daje weicej mozliwosci
natomiast pierwszy lepsza jakosc
Miałem kilka Sigm, kilka mam, mam Nikkory z serii N. Nie piszę aby się chwalić (niestety nie mam żyłki handlowca i niczego nie sprzedaję, najwyżej komuś czasem robię prezenty). Jak czytam o tych BF/FF, aberracjach, niepowtarzalnościach i byle jakim wykonaniu Sigm to tylko mnie to bawi, i to bardzo. Doradcy zapewne tych obiektywów nie mieli, a może nawet nie widzieli.
Żadna, nawet mocno eksploatowana Sigma nie miała odłażących gum, zacinającej się przysłony i innych opisywanych na tym forum przypadłości topowych Nikkorów.
Co fakt to fakt. A serwis Sigmy może być wzorem dla tego z Postępu.
thomasonline
24-04-2010, 06:10
Tylko Nikkory. Nie martwisz się o BF/FF, jakość zupełnie z innej bajki...
Może Ty się nie martwisz. Nikkory mają takie same problemy z BF/FF. Zależy od konfiguracji obiektyw - puszka, a nie od brandu.