PDA

Zobacz pełną wersję : Punkty krzyżowe i przekadrowanie czy boczne...

nickt
23-04-2010, 08:55
Witajcie
Tak się ostatnio zastanawiam jak sobie radzicie ze zdjęciami z otwartą przysłoną powiedzmy na f1.4, f1.8 na pełnej klatce. Ja obecnie mam D300s, ale wkrótce chcę przejść na D700 i obawiam się tylko że może mi brakować bocznych punktów ustawiania ostrości. W sumie co jakiś czas używam nawet tych skrajnych które jak wiadomo nie są krzyżowe.
Zastanawiam się jak Wy łapiecie ostrość przy zdjęciach z minimalną głębią? Tylko punkty krzyżowe?? Tylko czy wtedy nie zmienia Wam się rozkład głębi przy przekadrowaniu. Rozumiem, że przy zdjęciu całej sylwetki czyli z dalszej odległości pewnie nie będzie problemu z GO, ale przy zdjęciu samej twarzy - typowo portretowym, jak ustawiacie ostrość na oczy tak aby znalazły się powiedzmy w tej 1/3 kadru?
Dzięki z góry za podpowiedzi

mancini
23-04-2010, 10:59
Nigdy nie zwracam uwagi czy krzyzowe czy nie, uzywam tych ktorych potrzebuje i nie mam problemow z ustawienie ostrosci. Nawet w sporcie ( najczesciej pilka reczna w kadrach pionowych uzywam punktu liniowego - pierwszego nad krzyzowymi i tez bez wiekszych problemow lapie ostrosc )

Matey3000
23-04-2010, 11:23
U mnie tez 0 problemow. Tylko jesli potrzebne jest wspomaganie z lampy czasem trzeba sie przelaczyc.

Zuzus
23-04-2010, 16:58
Mialam d300, i bardzo czesto uzywalam skrajnych punktow.. Od kilku dni mam d700, i zdecydowanie bardziej podobal mi sie rozklad pol af wlasnie w d300.
Teraz "ucze sie" robienia zdjec glownie na srodkowym punkcie z blokada af i przekadrowywaniem.. Ale jest tak jak piszesz - zmieniajac chocby delikatnie odleglosc od fotografowanego obiektu, zmienia sie rozklad glebi ostrosci, i z takiego przekadrowywania nici. Oczywiscie, mowa glownie o niskiej wartosci przyslony.
Chetnie sama poslucham jakie macie metody :)

stef
23-04-2010, 22:42
Mialam d300, i bardzo czesto uzywalam skrajnych punktow.. Od kilku dni mam d700, i zdecydowanie bardziej podobal mi sie rozklad pol af wlasnie w d300.
Teraz "ucze sie" robienia zdjec glownie na srodkowym punkcie z blokada af i przekadrowywaniem.. Ale jest tak jak piszesz - zmieniajac chocby delikatnie odleglosc od fotografowanego obiektu, zmienia sie rozklad glebi ostrosci, i z takiego przekadrowywania nici. Oczywiscie, mowa glownie o niskiej wartosci przyslony.
Chetnie sama poslucham jakie macie metody :)
Ja rozumiem, że nie podoba Ci się, że w D300 pola pokrywały większą część kadru, a w D700 nie,
ale po co od razu przerzucać się na centralny? Nie łatwiej przekadrować ze skrajnego?
Ja osobiście nie wyobrażam sobie pracy na otwartych obiektywach metodą na przekadrowywanie na centralnym.
Wszystkie punkty AF w D700 działają bardzo dobrze.

Zuzus
24-04-2010, 09:00
Tak jak pisalam, dopiero "poznaje" d700tke, i probuje sobie znalezc swoja metode.. Probuje wszystkiego, przekadrowywania z pozostalych punktow oczywisce tez.

ryszkut
28-04-2010, 00:52
a właściwie czemu punkty af w d700 są w centrum, wszystkie 51??? to jakieś głupie mi sie wydaje.
żeby te wwsyzstkie fx pokryć w d90 używam 3-5. nie lepiej by zrobić tak jak w d300? w końcu różnym pro af przydaje się w różnych miejscach....

Karl Johansson
28-04-2010, 01:09
Wynika to z tego, że w tych aparatach jest ten sam/analogiczny moduł AF.
W d300 pokrywa całą, prawie, klatkę, bo matryca jest mniejsza.
W większej matrycy FX siłą rzeczy, stopień pokrycia klatki punktami AF musi być mniejszy (przy tym samym module af).

dem
28-04-2010, 14:23
Ja używam skrajnych punktów. Nie wyobrażam sobie przekadrowywania ze środkowego punktu, zwłaszcza na szerokich i jasnych szkłach. Rzeczywiście pokrycie kadru jest większe w D300, ale za to w D700 te pola są mniejsze (takie przynajmniej odniosłem subiektywne wrażenie), więc siłą rzeczy można precyzyjniej ustawić af. Ja po zmianie d300, na d700 nie płakałem ani chwili nad mniejszym pokryciem kadru przez af. Tak jak pisałem wcześniej używam wszystkich pól, nie zwracając uwagi, czy to krzyżowy, czy nie. AF w 99,99% trafia w punkt.

Zuzus
28-04-2010, 17:23
Dem czyli masz ustawione 51 pol i skaczesz wybierakiem po nich? Jest to jakies rozwiazanie, choc te punkty sa bardzo gesto rozmieszczone..

dem
28-04-2010, 18:23
To zależy co focę. Przy statycznych, lub mało dynamicznych ujęciach robię tak, jak napisałeś. A przy ujęciach dynamicznych włączam ciągły aufofocus, tylny wybierak ustawiam w pozycję dynamicznego wyboru pola af i jadę z koksem.