Zobacz pełną wersję : Tumax 880AFZ-Ni + D60 + Phottix PT-04 II - Problemos
bartt666
23-04-2010, 01:06
Witam. Jakiś czas temu zakupiłem lampę ww. Tumaxa. Nie wydaje mi się, by śmigała tak jak powinna. Przede wszyskim phottix bezprzewodowo nie chce jej ruszyć, sprawdzałem kabelki, baterie w odbiorniku/nadajniku. Inne lampy, np. typu 220 V błyskają. Poza tym wspomaganie AF lampy, kiedy jest podpięta do body, działa tylko w trybie auto aparatu. Nie śmiga również możliwość automatycznej regulacji siły błysku [i-ttl], choć lampa z owym systemem współpracować powinna.
Little help please.
something is broken, I think ;-)
Kiedyś miałem ten typ z Olympusem, robił co chciał a nie to co powinien i dlatego szybko się go pozbyłem. Z tą lampą do Nikona to dziwna sprawa, sprzedawca (http://www.allegro.pl/item1002551289_tumax_dsl880af_do_nikon_d40_d50_d60 _d80_d200_d300.html) podaje w tytule że współpracuje z D60, a dalej w opisie wyszczególnia typy z którymi współpracuje i tu już D60 nie ma. Ogólnie lampa pracuje w TTL/iTTL i powinna bez problemu z D60 pracować.
bartt666
03-05-2010, 16:46
Tiaa. Co do opisów aukcji a nawet sprzedaży w sklepach internetowych, z lampami Tumaxa jest tak od dawna. Specyfikacja jednych, nie równa się specyfikacji innych. Sprawa samego problemu z nieśmigającą lampą rozwiązana. Nie łączyła stopka w odbiorniku phottixa. A jeśli chodzi o i-ttl, phottix nie przesyła tej informacji do aparatu drogą radiową ;) Przepraszam za zamieszanie ;)