Zobacz pełną wersję : Obiektywy - co polecaja amatorzy i zawodowcy?
PawelF76
22-04-2010, 21:05
Pytanie na pewno jakich bylo wiele, mianowicie: jako uzytkownicy nikonow serii Dxx jakie obiektywy sa lepsze wedlug Was, amatorow bardziej lub mniej zwiazanych z NIKONEM, mam na mysli marke - czy tylko NIKKOR a moze cos innego. Mysle o zakupie rybiego oczka oraz jakiegos fajnego makro. Firmy reklamuja swoje towary jako najlepsze, jako uzytkownik moge porownac parametry techniczne ale jak to sie ma w praktyce. Jesli uzywacie innych sloikow niz nikkor to jakich i jak one wspolpracuja z seria Dxx?
velaskez
22-04-2010, 21:10
Jako rybie oko to do DX najlepszy będzie Nikkor 10.5 jak masz mniej kasy to Samyang 8, a macro...może być Nikkor 60 może być Tamron 90, Nikkor 105, w zależności od tego ile masz kasy :-P
Zazwyczaj współpracują bez problemów, nie spotkałem się jeszcze, żeby ktoś miał naprawdę poważne problemy.
Antonioo
22-04-2010, 21:11
a ja polecam dział optyka do poczytania.....http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=12
PawelF76
22-04-2010, 21:25
...wiem o roznych stronach i forach, ale najbardziej zalezy mi na opini ludzi ktorzy TESTUJA sprzet bawiac sie nim w ulubione hobby, znam wiele opinii producenckich i czasopism, ale glownie zalezy mi na zdaniu ludzi ktorzy aparat zabieraja w miejsca, w ktorych byli juz 1000 razy...a jednak zawsze cos sie pyknie, nie prawdaz??? Mam D 80, Nikkor 18-105 3,5-5,6 G, oraz Nikkor 70-300 3,5-5,6G VRII , oraz inne gadzety ale chodzi mi o jakies fajne obiektywy jak wspomnialem rybie oczka i makro jakies jasniejsze np 2,8.
Antonioo
22-04-2010, 21:39
Panie Kolego a pofatygowałeś się żeby wpisać w opcji szukaj cokolwiek??????uwierz znajdziesz odpowiedzi na wiele pytań, bez zakładania nowych wątków
to nie odpowiednie miejsce na te pytania, jest na forum specjalny dział poświęcony obiektywom i liczy jakieś tysiąc wątków ;) więc masz co czytać...
Prośba do moderatorów - wykasujcie ten wątek lub przenieście w odpowiedni dział, co by nie robić chaosu. Pozdrawiam.
PawelF76
24-04-2010, 18:45
Dlaczego watek jest nie na miejscu, uwazam ze tak! Dotyczy mojej d80-tki. Rowniez pytania o obiektywy sa jak najbardziej na miejscu bo sprzetu przybywa ciagle i pytanie dotyczy serii dxx - co wspolpracuje najlepiej, moze jest cos nowego na co zwrocic uwage nie zaglebiajac sie w szczegoly - moge to zrobic czytajac specyfikacje techniczne i porownania np. na optycznych.pl, poniekad jest to jednak forum. Dziekuje Mackowi Cieslakowi za konkretna, krotka i zwiezla odpowiedz. Reszcie rowniez dziekuje i przepraszam za macenie wody ale w takim razie o co moge zapytac w powyzszym temacie??? Kolejne pytanko o iso, szumy - to tez jest w innych watkach, sprzet wariuje, hm to tez ma swoj dzial...wiec co??? Uwazam rowniez ze nowi uzytkownicy moga miec dylematy biezace i stare odpowiedzi mozna o tylek rozbic...Jakie wiec pytanka???
velaskez
24-04-2010, 19:38
Nie bulwersuj się. Jest dział optyka, i tam powinieneś zadać pytanie dotyczące obiektywów. I to chodzi. Tu możesz pytać, o rzeczy ściśle związane z Twoją puszką.