PDA

Zobacz pełną wersję : CameraRaw 5.7 i Photoshop Elements 7

qooba
22-04-2010, 12:28
Witam
Pojawiła się nowa wersja wtyczki CameraRaw 5.7. Ściągnąłem jak zwykle odpowiednią wersję do PSE7 (http://download.adobe.com/pub/adobe/photoshop/cameraraw/win/5.x/Camera_Raw_5_7.zip). Po wymianie pliku na nową wersję program uruchamia się normalnie, ale nie mogę otworzyć żadnego nefa. Dostaję komunikat "Nie można używać wtyczki Camera Raw. Nie jest zgodne z tą wersją programu Photoshop Elements."
W informacji o nowym CR5.7 jak wół napisali: "The Camera Raw 5.7 plug-in is not compatible with versions of Photoshop earlier than Photoshop CS4, versions of Photoshop Elements earlier than Photoshop Elements 6.0, or versions of Premiere Elements earlier than 4.0."
Może ktoś sprawdzić, czy ma ten sam problem?
Kuba

Tr0n
22-04-2010, 16:44
w ReadMe w sekcji Installation jest napisane, że tylko Elements 8.0 jest wspierane, ale według sekcji Compatibility w wersji 7 też powinno działać.

Installation
This new version of the Camera Raw plug-in replaces the original Camera Raw plug-in that was installed
with Photoshop CS4, Photoshop Elements 8.0 and Premiere Elements 8.0.

Compatibility
The Camera Raw 5.7 plug-in is not compatible with versions of Photoshop earlier than Photoshop CS4 or
versions of Photoshop Elements earlier than Photoshop Elements 7.0 for Windows and Photoshop
Elements 6 for Mac.

J51
23-04-2010, 09:42
Próbowałem zainstalować nową wtyczkę Camera Raw 5.7 do Photoshopa Elements 7 i po otwarciu NEF taki oto komunikat: "nie można użyć wtyczki Camera Raw,nie jest zgodne z tą wersja programu Photoshop Elements".Wygląda na to że działa tylko z wersja PSE 8.

qooba
23-04-2010, 09:55
no to szkoda, ale po cholerę wprowadzają zamęt w opisie kompatybilności wtyczki?

J51
23-04-2010, 10:08
Też się nad tym zastanawiam,ciekawe czy są jakieś istotne różnice między 5.6 a 5.7

qooba
23-04-2010, 11:09
Thom Hogan pisze o nowym silniku demozaikowania, zgodnym z Lightroom3, ponoć lepiej to działa. Ale chyba się o tym nie przekonamy :(

camilos
23-04-2010, 19:50
Osobiście po kilku dniach użytkowania nie widzę żadnych zmian. Pewnie są ukryte! :D

pawel1967
23-04-2010, 20:01
Są zmiany , mogę uzyskać dużo mniejsze ziarno bez utraty szczegółów . Wcześniej było z tym gorzej . Zazdrościłem programom Nikona tego braku ziarna i wyostrzenia linii . Próbowałem ten efekt uzyskać w 5,6 było dużo słabiej . Teraz jest lepiej nie tracę ostrości szczegółów tak jak wcześniej . Z tym że mam CS4 nie Elements . Jednak po tym Upgrade nie wiedzieć dlaczego (może to nie ma nic wspólnego ) przestał działać antywirus NOD32 . 4 . Mam z ty problem muszę wysyłać pliki do analizy i chyba w poniedziałek zaniosę komputer do zakładu bo już nie daję sobie rady . Widać obsługa antywirusa też

K-roll
04-05-2010, 11:50
A ja jestem Ciekawy czy w PSE8 będzie działał CameraRaw 6.1

http://www.youtube.com/watch?v=E43ddr_9pRY

I jakie będą różnice w działaniu w PS i PSE.