PDA

Zobacz pełną wersję : D80 + SB800 jak ustawic tryb TTl BL?

rafal0325
22-04-2010, 12:02
Pytanie jak w tytule jak ustawic zeby lampka błyskała w TTl BL czy trzeba coś zmienic w body ?

jacek.gold
22-04-2010, 12:07
przyciskiem (chyba) MODE klikasz na lampie aż pojawi się TTL BL

Polsar74
22-04-2010, 12:07
Pytanie jak w tytule jak ustawic zeby lampka błyskała w TTl BL czy trzeba coś zmienic w body ?

nie wszystkie tryby D80-tki obsługują TTL-BL - o ile się nie mylę. Instrukcja jest pod ręką ?
Podaj wiecej szczegółów to może ktoś Ci coś podpowie...

jacek.gold
22-04-2010, 12:09
nie wszystkie tryby D80-tki obsługują TTL-BL - o ile się nie mylę. Instrukcja jest pod ręką ?

o trybach nie pomyślałem ale PSAM powinny obsługiwać

TomaSzSz
22-04-2010, 12:27
To ja się tak podepnę, Sb800 ma takie strobo jak sb-900 ?

jacek.gold
22-04-2010, 12:28
To ja się tak podepnę, Sb800 ma takie strobo jak sb-900 ?

tak

andrstac
22-04-2010, 13:03

Nie wszystkie tryby pomiaru światła (miało być). TTL-BL użyjesz przy pomiarze matrycowym i centralnie ważonym. W punktowym tylko TTL. Co do trybów kreatywnych (oprócz oczywiście PSAM) i tak jesteś skazany na tryb pomiaru matrycowy, więc zawsze można użyć TTL-BL

willy_fil_
22-04-2010, 13:51

ustaw pomiar swiatla "martycowy" i prosze bardzo... a co di instrukcji to owszem, tam tez bys to znalazl

rafal0325
22-04-2010, 23:36
Dzięki chłopaki:))

XXL
26-08-2012, 14:49
Wybaczcie że odgrzeję stary temat. W poprzednim D90 (z roku 2009) często korzystałem z trybu lampy BL. Teraz po zmianie na nowszego (z 2011 kupiony używany z przebiegiem ok. 1000) Nie mogę w żaden sposób uruchomić błysku BL. Tzn. na lampie (SB600 i Metz 50AF-1) jest ikonka BL, ale aparat jak gdyby tego nie widzi, robi zdjęcia jak w zwykłym TTL. W exif pisze "Flash mode - optional, TTL,. 0.0" i symbol lampy-piorunek. a patrząc w exify zdjęć z poprzedniej D90 mam "Flash mode - optional, TTL-BL,. 0.0" Porównywałem zachowanie parametrów expozycji w moim D90 i moim D5100, w D5100 przy tych samych ustawieniach i tych samych lampach jak obserwuję ISO (ustawione w meni na 200 i włączonej funkcji Auto ISO itd) to przy skierowaniu obiektywu w ciemniejsze miejsce, ISO zmienia się ..200, 400, ...rośnie , natomiast w D90 ISO nie zmienia się. Zdjęcia z obu aparatów z tą samą lampą są wyraźnie inne. D5100 zrobił tak jak powinien przy BL, wykorzystał maksymalnie światło zastane i lekko dopalił lampą, natomiast D90 "walnął mocniej lampą nie wykorzystując światła zastanego. Czyżby walnięty D90? Już sam nie wiem, może ja coś pokręciłem w uustawieniach i w nerwach błądzę, powtarzając ten sam błąd. Ale dlaczego tylko w D90, a nie w obu aparatach.

Art Erie
26-08-2012, 15:24
Wybaczcie że odgrzeję stary temat. W poprzednim [...]

Nie jest ważne to co zawierają exify, ważne to jak działa sprzęt. Ustaw coś lub kogoś pod światło ( okno), pomiar światła matrycowy, lub centralnie ważony i zrób jedną klatkę.
Jeśli tryb TTL BL działa dobrze, to zdjęcie będzie poprawnie naświetlone.

XXL
26-08-2012, 15:51
Nie jest ważne to co zawierają exify, ważne to jak działa sprzęt. Ustaw coś lub kogoś pod światło ( okno), pomiar światła matrycowy, lub centralnie ważony i zrób jedną klatkę.
Jeśli tryb TTL BL działa dobrze, to zdjęcie będzie poprawnie naświetlone.
Właśnie robione zdjęcia skłoniły mnie do testów i szukania różnicy w ustawieniach obu aparatów (starego i nowego D90) Robiąc poprzednim D90 miałem wyraźnie więcej światła zastanego, jaśniejsze tło, inna kolorystyka tła w przypadku oświetlenia żarowego, itd. Przy testach zastanawia mnie ten brak zmiany ISO o którym pisałem w poprzednim poście. Moje porównanie zdjęć robionych w podobnych warunkach poprzednim aparatem a obecnym oraz z D5100 skłaniają mnie do tezy że jest coć nie tak z moją D90.
A może wcześniejsze "90" miały inne oprogramowanie?

Art Erie
26-08-2012, 16:55
Zrób coś w tym stylu i pokaż jak wyszło (exif zachowany).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2782.JPG)

XXL
27-08-2012, 09:20
Dzięki Art Erie za zainteresowanie moim problemem. Sprawa okazała się banalnie prosta. Poprzedni właściciel mojego D90 coś kombinowal z lampami i zakleił taśmą przeźroczystą styki. Po zerwaniu taśmy pozostał mały klinowy kawałeczek taśmy i resztki kleju. Jeden styk był całkowicie zaklejony a drugi wymazany klejem. moje stare oczy tego nie zauważyły... efekt był taki jak opisałem. Po dokładnym wyczyszczeniu styków jest OK.