Zobacz pełną wersję : D80 + SB800 jak ustawic tryb TTl BL?
rafal0325
22-04-2010, 12:02
Pytanie jak w tytule jak ustawic zeby lampka błyskała w TTl BL czy trzeba coś zmienic w body ?
jacek.gold
22-04-2010, 12:07
przyciskiem (chyba) MODE klikasz na lampie aż pojawi się TTL BL
Polsar74
22-04-2010, 12:07
Pytanie jak w tytule jak ustawic zeby lampka błyskała w TTl BL czy trzeba coś zmienic w body ?
nie wszystkie tryby D80-tki obsługują TTL-BL - o ile się nie mylę. Instrukcja jest pod ręką ?
Podaj wiecej szczegółów to może ktoś Ci coś podpowie...
jacek.gold
22-04-2010, 12:09
nie wszystkie tryby D80-tki obsługują TTL-BL - o ile się nie mylę. Instrukcja jest pod ręką ?
o trybach nie pomyślałem ale PSAM powinny obsługiwać
TomaSzSz
22-04-2010, 12:27
To ja się tak podepnę, Sb800 ma takie strobo jak sb-900 ?
jacek.gold
22-04-2010, 12:28
To ja się tak podepnę, Sb800 ma takie strobo jak sb-900 ?
tak
andrstac
22-04-2010, 13:03
Nie wszystkie tryby pomiaru światła (miało być). TTL-BL użyjesz przy pomiarze matrycowym i centralnie ważonym. W punktowym tylko TTL. Co do trybów kreatywnych (oprócz oczywiście PSAM) i tak jesteś skazany na tryb pomiaru matrycowy, więc zawsze można użyć TTL-BL
willy_fil_
22-04-2010, 13:51
ustaw pomiar swiatla "martycowy" i prosze bardzo... a co di instrukcji to owszem, tam tez bys to znalazl
rafal0325
22-04-2010, 23:36
Dzięki chłopaki:))
Wybaczcie że odgrzeję stary temat. W poprzednim D90 (z roku 2009) często korzystałem z trybu lampy BL. Teraz po zmianie na nowszego (z 2011 kupiony używany z przebiegiem ok. 1000) Nie mogę w żaden sposób uruchomić błysku BL. Tzn. na lampie (SB600 i Metz 50AF-1) jest ikonka BL, ale aparat jak gdyby tego nie widzi, robi zdjęcia jak w zwykłym TTL. W exif pisze "Flash mode - optional, TTL,. 0.0" i symbol lampy-piorunek. a patrząc w exify zdjęć z poprzedniej D90 mam "Flash mode - optional, TTL-BL,. 0.0" Porównywałem zachowanie parametrów expozycji w moim D90 i moim D5100, w D5100 przy tych samych ustawieniach i tych samych lampach jak obserwuję ISO (ustawione w meni na 200 i włączonej funkcji Auto ISO itd) to przy skierowaniu obiektywu w ciemniejsze miejsce, ISO zmienia się ..200, 400, ...rośnie , natomiast w D90 ISO nie zmienia się. Zdjęcia z obu aparatów z tą samą lampą są wyraźnie inne. D5100 zrobił tak jak powinien przy BL, wykorzystał maksymalnie światło zastane i lekko dopalił lampą, natomiast D90 "walnął mocniej lampą nie wykorzystując światła zastanego. Czyżby walnięty D90? Już sam nie wiem, może ja coś pokręciłem w uustawieniach i w nerwach błądzę, powtarzając ten sam błąd. Ale dlaczego tylko w D90, a nie w obu aparatach.
Art Erie
26-08-2012, 15:24
Wybaczcie że odgrzeję stary temat. W poprzednim [...]
Nie jest ważne to co zawierają exify, ważne to jak działa sprzęt. Ustaw coś lub kogoś pod światło ( okno), pomiar światła matrycowy, lub centralnie ważony i zrób jedną klatkę.
Jeśli tryb TTL BL działa dobrze, to zdjęcie będzie poprawnie naświetlone.
Nie jest ważne to co zawierają exify, ważne to jak działa sprzęt. Ustaw coś lub kogoś pod światło ( okno), pomiar światła matrycowy, lub centralnie ważony i zrób jedną klatkę.
Jeśli tryb TTL BL działa dobrze, to zdjęcie będzie poprawnie naświetlone.
Właśnie robione zdjęcia skłoniły mnie do testów i szukania różnicy w ustawieniach obu aparatów (starego i nowego D90) Robiąc poprzednim D90 miałem wyraźnie więcej światła zastanego, jaśniejsze tło, inna kolorystyka tła w przypadku oświetlenia żarowego, itd. Przy testach zastanawia mnie ten brak zmiany ISO o którym pisałem w poprzednim poście. Moje porównanie zdjęć robionych w podobnych warunkach poprzednim aparatem a obecnym oraz z D5100 skłaniają mnie do tezy że jest coć nie tak z moją D90.
A może wcześniejsze "90" miały inne oprogramowanie?
Art Erie
26-08-2012, 16:55
Zrób coś w tym stylu i pokaż jak wyszło (exif zachowany).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/King/DSC_2782.JPG)
Dzięki Art Erie za zainteresowanie moim problemem. Sprawa okazała się banalnie prosta. Poprzedni właściciel mojego D90 coś kombinowal z lampami i zakleił taśmą przeźroczystą styki. Po zerwaniu taśmy pozostał mały klinowy kawałeczek taśmy i resztki kleju. Jeden styk był całkowicie zaklejony a drugi wymazany klejem. moje stare oczy tego nie zauważyły... efekt był taki jak opisałem. Po dokładnym wyczyszczeniu styków jest OK.