Zobacz pełną wersję : zacinajaca sie kurtyna migawki w D200
Jestem tutaj nowy, wiec serdecznie witam wszystkich forumowiczow
Kilka dni temu zaczela mi sie zacinac kurtyna migawki w Nikonie D200, nie dzialala raz na kilka pstrykniec. Dzisiaj zaciela sie zupelnie a na gornym wyswietlaczu pojawia sie komunikat Err. Mieszkam w Peru, aparat kupilem uzywany na eBay'ju w Stanach jakies dwa lata temu. Bylem w serwisie Nikona ale tam powiedzieli mi zebym sie, za przeproszeniem bujal, bo oni naprawiaja wylacznie sprzet kupiony w Peru a poza tym moj aparat wymaga kalibracji (????????) i do tego potrzebna jest maszyna, ktora kosztuje sto tysiecy dolarow a oni takowej nie posiadaja.......
Moze ktorys z forumowiczow spotkal sie z podobnym problemem zacietej kurtyny i wie jak poradzic sobie z tym wlasnorecznie
Dziekuje za pomoc
stachmuszel
22-04-2010, 08:42
Witam!
Myślę, że we własnym zakresie nic nie zrobisz. Musisz poszukać serwisu alternatywnego, którego nie interesuje, gdzie zakupiłeś sprzęt. Musisz się liczyć z kosztami, bo prawdopodobnie wymienią Ci cały moduł migawki.
Przy jakim przebiegu D200 wystapiła usterka?
W Canonie d400 wymiana migawki to 500 złociszy i dwa tygodnie (w Polsce).
A objawy były takie jak u Ciebie. Raz na kilka strzałów ERR.
Przy jakim przebiegu D200 wystapiła usterka?
Usterka wystapila przy jakis 98 200 pstryknieciach, D200 teoretycznie powinien pociagnac powyzej setki. W serwisie koleżka powiedzial mi, ze to sprawa kurtyny ale nie wiem czy mu wierzyc.
A jeszcze jedno.....mniej, wiecej tydzien przed wystapieniem problemu robilem zdjecia na deszczu, nie byla to jakas ulewa, niemniej jednak aparat troche zamokl.......nie wiem czy moze to miec jakis zwiazek z ta usterka.
D200 powinno być uszczelnione.
martin204
22-04-2010, 21:33
Ja miałem a w zasadzie mam identyczny przypadek... err na wyswietlaczu pojawia się tylko jak mam podpięty grip i w nim wadliwą baterię, po zmianie przełącznikiem w gripie na drugi akumulator objaw znika .... a że skleroza nie boli bo nie oznaczyłem sobie który jest to akumulator... sytuacja nagminnie się powtarza... moim zdaniem zacznij od wymiany akumulatora... u mnie to pomogło w 100%.
pozdrawiam
Ps moje D200 ma na liczniku około 70000.
W moim D200 występował podobny przypadek z baterią. Z tą różnicą, że zawieszało się lustro wraz z pojawiającym się komunikatem Err. Błąd występował w niskich temperaturach, przy prawie całkiem rozładowanej baterii, która błędnie pokazywała jeszcze ok. 10% pojemności. Jestem przeświadczony o niewłaściwym działaniu baterii, gdyż błąd notorycznie występował tylko z nią. Trzy pozostałe, nawet na granicy rozładowania nie powodowały tego rodzaju niespodzianek.
Bateria oryginalna Nikona. Warto sprawdzić zasilanie, może okaże się, że aparat jest sprawny, a błąd powoduje błędna informacja z akumulatora.
martin204
22-04-2010, 22:41
W moim D200 występował podobny przypadek z baterią. Z tą różnicą, że zawieszało się lustro wraz z pojawiającym się komunikatem Err. Błąd występował w niskich temperaturach, przy prawie całkiem rozładowanej baterii, która błędnie pokazywała jeszcze ok. 10% pojemności. Jestem przeświadczony o niewłaściwym działaniu baterii, gdyż błąd notorycznie występował tylko z nią. Trzy pozostałe, nawet na granicy rozładowania nie powodowały tego rodzaju niespodzianek.
Bateria oryginalna Nikona. Warto sprawdzić zasilanie, może okaże się, że aparat jest sprawny, a błąd powoduje błędna informacja z akumulatora.
Dokładnie tak samo ja u mnie.