PDA

Zobacz pełną wersję : Mamiya 645

miron19j
21-04-2010, 23:56
właśnie jestem na etapie realizowania swojego życiowego marzenia - kompletuję Mamiyę 645. Wiem, że inne modele są lepsze, ala ja zasze marzyłem o takiej. Ale mam problem. Muszę kupić kominek lub/i pryzmat. I teraz nie wiem . Ja mam 645 Super. Jakie kominki/pryzmaty do niej pasują? Od którego jeszcze modelu? Namierzyłem pryzmat z pomiarem od modelu M. Czy będzie pasował?

oldarcher
22-04-2010, 09:08
Gratuluje, mnie tez marzy sie Mamcia 645 tylko w wersji AFD II.
Też swietny sprzęt. A co do akcesoriów Mamiya z tego co pamietam na swojej stronie w instrukcjach powinna miec tabele kompatybilności.

szelas
22-04-2010, 09:08
Kominek, w 645, trochę karkołomnie robi się pionowe kadry ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Mamiya_645_Super_system.svg (http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Mamiya_645_Super_system.svg)

demas
22-04-2010, 11:15
z wyzej wymienionych wez pozycje 6 lub 7 nie wiem do konca jak z tym modelem ale w RZ takie pryzmaty mają pomiar swiatła jesli wezmiesz kominek z lupą będziesz musiał miec albo swiatłomierz ze sobą albo cyfrowe body ktorym wykonasz zdjecia testowe ktore będą Ci słuzyc jako swiatłomierz własnie, kombinuj kombinuj

jarecky
22-04-2010, 11:47
Do Super nie pasuje pryzmat z wersji J lub 1000s. Nie wiem czy pasuje pryzmat z wersji Pro (taki z zaokrąglonymi krawędziami), ale pryzmat z Super pasuje do body Pro. Mówię tu o pryzmatach z pomiarem czyli nr 6 na rysunku. Nr 7 to pryzmat bez pomiaru.

miron19j
22-04-2010, 12:01
Kominek, w 645, trochę karkołomnie robi się pionowe kadry ;)
wybacz, ale nie kumam

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Mamiya_645_Super_system.svg (http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Mamiya_645_Super_system.svg)widziałem, dzięki

dla mnie, średni zawsze kojarzył się z kominkiem :-)
a światłomierz mam, korzystałem z niego przy Pentaconie

demas
22-04-2010, 12:09
no to jedziesz! powodzenia ;- ) mamiya to swietny sprzet, osobiscie uzywam rz67pro i jestem w niebowziety

miron19j
22-04-2010, 12:59
już mniej więcej wiem. Dla przyszłych szukających:
pryzmat A/E PRO - n.kat. 211-315 - tylko dla 645 Pro*. Możliwa modyfikacja do Super
pryzmat PRO - n.kat. 211-316 - dla Pro i Super
kominek N - n.kat - 211-310 - dla Pro i Super

jak piszą w mądrych instrukcjach:
wymiana akcesoriów jest możliwa tylko pomiędzy modelami Pro i Super. Chociaż też nie zawsze.

* można fizycznie podpiąć pryzmat A/E do Super, tylko będzie przekłamywał pomiary

jarecky
22-04-2010, 14:53
http://www.mamiya.com/customer-service-faq-645-pro-tl.html

Q. What accessories from my 645 Super will work with the PRO and vice-versa?

A. The PRO cameras will accept the Super’s backs, winder and AE prism. The PRO’s backs and Winder II will work with the Super. The PRO’s AE Prism and SV Reflex finder will mount onto the Super, but meter incorrectly. The SV Winder will not work at all on the Super. All 645 manual focus cameras share the same lenses.

miron19j
22-04-2010, 15:04
http://www.mamiya.com/customer-service-faq-645-pro-tl.html
dzięki, to też już znalazłem :-)

szelas
22-04-2010, 15:40
wybacz, ale nie kumam

Chodziło mi o to, że kadrowanie w pionie przy użyciu kominka jest bardzo niewygodne.
Właściwie komfortowe kadrowanie jest możliwe tylko z pryzmatem - to jest oczywiście moja skromna opinia.

miron19j
22-04-2010, 15:51
Chodziło mi o to, że kadrowanie w pionie przy użyciu kominka jest bardzo niewygodne.
faktycznie, może być uciążliwe

Właściwie komfortowe kadrowanie jest możliwe tylko z pryzmatem - to jest oczywiście moja skromna opinia.kwestia przyzwyczajenia. W Pentaconie mam kominek i nie sprawia mi to jakiegoś problemu. Po za tym, jak już pisałem, dla mnie średni format kojarzy się tylko i wyłącznie z kominkiem. :-)
Dla mnie średni to rodzaj zabawy, odpoczynku. Nie kupiłem go do fotografii codziennej, do tego mam cyfrę. Cała frajda to wybór kadru, sprawdzenie ekspozycji, znowu wykadrowanie, jeszcze mała poprawka i naciśnięcie spustu. :-D I tak 12 razy. Teraz będę miał 15.

szelas
22-04-2010, 16:00
faktycznie, może być uciążliwe
kwestia przyzwyczajenia. W Pentaconie mam kominek i nie sprawia mi to jakiegoś problemu. Po za tym, jak już pisałem, dla mnie średni format kojarzy się tylko i wyłącznie z kominkiem. :-)
Dla mnie średni to rodzaj zabawy, odpoczynku. Nie kupiłem go do fotografii codziennej, do tego mam cyfrę. Cała frajda to wybór kadru, sprawdzenie ekspozycji, znowu wykadrowanie, jeszcze mała poprawka i naciśnięcie spustu. :-D I tak 12 razy. Teraz będę miał 15.

No tak, ale pentacon to 6x6 więc problem obracania aparatu nie istnieje :)
Ja ostatnio z tego powodu zdecydowałem się kubić bronicę sq-a.

miron19j
22-04-2010, 16:06
No tak, ale pentacon to 6x6 więc problem obracania aparatu nie istnieje :)
Ja ostatnio z tego powodu zdecydowałem się kubić bronicę sq-a.
a w którym aparacie jest możliwość obrotu kasetki? Do zmiany kadru pion/poziom bez obracania .body

szelas
22-04-2010, 16:41
a w którym aparacie jest możliwość obrotu kasetki? Do zmiany kadru pion/poziom bez obracania .body

Mamiya 67 RZ (RB chyba też)

Bielik
22-04-2010, 17:48
miron, kupiłeś sobie body i tak po kolei zbierasz? jak skończysz to zawieś na pasku, pasek na ramię, pochodź pół dnia po mieście i powiedz czy Ci ciążył :smile: bo mam wunder średni format Fuji GA645 tylko portretówki nie idzie podłączyć ;)

miron19j
22-04-2010, 18:19
miron, kupiłeś sobie body i tak po kolei zbierasz? jak skończysz to zawieś na pasku, pasek na ramię, pochodź pół dnia po mieście i powiedz czy Ci ciążył :smile: bo mam wunder średni format Fuji GA645 tylko portretówki nie idzie podłączyć ;)
do latania po mieście mam Nikona. Mamiykę kupiłem bardziej z potrzeby serca niż rozumu :-D
Średni to raczej wypad we 2-3 osoby, statyw, jakiś landszaft, czasem architektura. Takie fotografowanie dla relaksu. Chodzi bardziej o ten cały ceremoniał towarzyszący zrobieniu zdjęcia niż o samo zdjęcie.

oldarcher
22-04-2010, 20:00
A jezeli mozna zapytać jak bedzie wyglądal twój proces powstawania zdjęcia po nacisnieciu spustu.
W moim przypadku będzie to: zrobić zdjęcie-> wywolać film -> wybrac interesujace klatki -> wyslać wybrane klatki na skaner -> odebrać tiff-y i obrabiac w w LR i PS.

Wiem ze droga dluga i meczaca ale i tak sporo tańsza niż cyfrowy średni forma

miron19j
22-04-2010, 20:09
A jezeli mozna zapytać jak bedzie wyglądal twój proces powstawania zdjęcia po nacisnieciu spustu.
W moim przypadku będzie to: zrobić zdjęcie-> wywolać film -> wybrac interesujace klatki -> wyslać wybrane klatki na skaner -> odebrać tiff-y i obrabiac w w LR i PS.
jak na razie, jest dokładnie taki jak Twój. Z tym, że jeszcze dojdzie jeden. A raczej równoległy - zamiast skanu, kilka klatek pójdzie do wywołania/druku. Z tym, że jak dla mnie analog, to tylko cz/b. A jak wszystko pójdzie po mojej myśli, to niedługo dojdzie ostatni punkt - powiększalnik.:-D

oldarcher
22-04-2010, 20:49
Z tym ze ja akurat planuje zdjęcia w kolorze i wywolywanie w labie.
Nie mam warunków na postawienie ciemni wiec zdjecia będą wolane w maksymalnie neutralny sposób, z zachowaniem wszystkich informacji jakie są na kliszy. Tak aby puźniejsza obróbka byla jak najlepsza.

Swoją drogą czy ktoś wie ile megapiskeli mozna wyciągnąć z mozliwie najlepszego skanu klatki 6x4,5 niezaleznie od ceny?

szelas
22-04-2010, 21:53
Swoją drogą czy ktoś wie ile megapiskeli mozna wyciągnąć z mozliwie najlepszego skanu klatki 6x4,5 niezaleznie od ceny?

Przy rozdzielczości skanu 4000 DPI skan będzie miał ok 62 Mpix

oldarcher
23-04-2010, 11:40
Widzialem juz skanowanie średniego formatu w 6400dpi wiec tu tak na oko powinno wyjść z 80mpx.
Podejżewam ze będzie to Giga-ntyczny tiff ale jakosciowo i rozmiarowo da to o wiele lepszy i większy obraz niz ścianka cyfrowa np. 40mpx Leafa

szelas
23-04-2010, 12:42
mogę udostępnić tifa albo jpg z klatki 6x6 przy 3200 dpi z epsona 3170

oldarcher
23-04-2010, 13:40
Najchętniej tiffa, zobaczymy jak moja "maszyna" to ogarnie.
Mysle ze bedzie to spory plik wiec albo na rapida albo coś w ten deseń.

Z góry dziekuje. (najchetniej cos z fashion,portret,beauty)

szelas
23-04-2010, 15:13
Link wysłałem na PM.

Bielik
24-04-2010, 12:13
robienie skanów nie u siebie to strasznie wkurzająca sprawa, zmęczyłem tak jedną rolkę, a potem kupiłem V500. skan z 6x7 absolutnie mnie zniszczył na 3200dpi, zrobiłem z tego 20x30 ale przeskalowałem do 6mp wcześniej, tak więc zapas detalu jest niesamowity. A z 645 jest też pięknie. Czekam na maskownice 30x40 i wtedy się zacznie zabawa ;)

acidjazz
24-04-2010, 12:48
http://ca.konicaminolta.com/products/consumer/digital_camera/dimage/dimagescan-multipro/p01_01.html