PDA

Zobacz pełną wersję : Sabina + studyjne - wyzwalanie

YANOSZ
21-04-2010, 23:42
Witam forumowiczow.
Zastanawiam sie czy da sie wyzwolic lampę studyją taką ktora eliminuje przedblysk (np. powerlux) za pomoca SB 900 wyzwalanej zdalnie.
Jak wiadomo sb900 wyzwala sie po błysku wysyłanym do niej z wbudowanego flesza. Czy ten przykładowy powerlux zignoruje przedbłysk z wbudowanego flesza, czy bedzie prawidłowa synchronizacja?
Dziekuje za odpowiedzi.

woogen
22-04-2010, 02:51
Teoretycznie żadnego problemu z synchro nie powinno być, chyba że mówimy o sytuacji, gdy sterujesz sabiną za pomocą błysków CLS. Za którymś "mrygnięciem" wbudowanej może się za wcześnie odpalić lampa studyjna.

arsiser
22-04-2010, 15:57
Za pomocą CLS nie będzie to dobrze grało.
Jedyna opcja to wszystko w manual. Lampy w fotoceli.
Pozdro

scottbiker
27-04-2010, 10:09
Możesz spróbować następującej kombinacji w CLS:
palnik wbudowany ustaw na wyłączony
Grupa A, B, C - w trybie manualnym i ustawiony wybrany przedział mocy.
Wbudowana lampa powinna błysnąć bez przebłysków, możesz też ją ustawić w trybie manualnym. Sama komunikacja pomiędzy lampami odbywa się w podczerwieni.
Wadą tego rozwiązania może być niepożądane światło od lampy wbudowanej w aparacie przy portretach etc - polecam nasadkę SG3IR, albo coś do zmiękczenia i osłabienia palnika aparatu.

TOP67
27-04-2010, 15:23
Wbudowana lampa powinna błysnąć bez przebłysków, możesz też ją ustawić w trybie manualnym. Sama komunikacja pomiędzy lampami odbywa się w podczerwieni.
Wadą tego rozwiązania może być niepożądane światło od lampy wbudowanej w aparacie przy portretach etc - polecam nasadkę SG3IR, albo coś do zmiękczenia i osłabienia palnika aparatu.

Nie będzie przedbłysków pomiarowych, ale błysk sterujący CLS może wyzwolić fotocele. Pewnie nasadka na podczerwień by to wyeliminowała.
Można też przestawić SB-900 w tryb SU-4 i zastosować zwykłe fotocele do lamp.
Wtedy lampa na body musi błyskać. Jak obniżenie mocy nie wystarczy, to można przed nią zamocować kawałek folii aluminiowej i skierować błysk w górę.

amirez
27-04-2010, 20:40
Nie za dużo kombinacji? I tak wszystko będzie na "M". To chyba najprościej radyjko jakieś podłączyć.

Jacek_Z
27-04-2010, 22:59
Ten pomysł nie wypali.
1. i tak masz przedbłyski (i to w widzialnym, nie w IR), skoro sterujesz lampami. Sorry ale jak lampa wbudowana w body ma błyskać podczerwienią???
2. fotocele lamp studyjnych sa czułe zarówno na podczerwień jak i na błysk w świetle widzialnym. Więc gdyby się działo tak wszystko tak jak to nieprawidłowo opisujesz to i tak by to nic nie dało.

scottbiker
28-04-2010, 21:54
Czy ja napisałem, że błyska podczerwienią?? Nie, jak zauważyłeś: "Sama komunikacja pomiędzy lampami odbywa się w podczerwieni." To są moje słowa. Jakoś SU-800 lampą błyskową nie jest, a może wyzwalać inne lampy. W momencie kiedy lampa w body jest wyłączona (w menu) i podniesiona, albo ustawiona w trybie manualnym jest tylko jeden błysk. Powinien w zupełności wystarczyć do wyzwolenia lampy studyjnej, a różnica w synchronizacji powinna być pomijalna. A co do fotoceli - to zależy od jej rodzaju, bo może reagować na światło widzialne (w tym wypadku najlepsza), na podczerwień, albo na oba. Przy czym te na podczerwień zwykle mają większy zasięg.

marszull
28-04-2010, 22:10
W lampach studyjnych nie spotkalem sie z dwoma rodzajami fotoceli
sa po prostu fotocele ktore reaguja i na swiatlo i na podczerwien
chyba ze pisales o fotocelach podlaczonych zewnetrznie do lamp
ale z takich to nie korzystalem

Jacek_Z
28-04-2010, 22:18
Czy ja napisałem, że błyska podczerwienią?? Nie, jak zauważyłeś: "Sama komunikacja pomiędzy lampami odbywa się w podczerwieni." To są moje słowa. Jakoś SU-800 ...
SU-800 jest wyjątkiem, cała reszta komunikacji między lampami nie jest oparta na podczerwieni. Do tego jest używany normalny palnik lampy, a więc światło widzialne (z podczerwienią, bo w błysku też jest reprezentowany ten fragment widma).

. Jakoś SU-800 lampą błyskową nie jest, a może wyzwalać inne lampy. .Przy opkazji: to nieistotne dla naszych rozważań, ale SU-800 jest lampa błyskową, z nałożonym filtrem IR.

W momencie kiedy lampa w body jest wyłączona (w menu) i podniesiona, albo ustawiona w trybie manualnym jest tylko jeden błysk.No niestety ale to nie jest prawda. Przedbłysków pomiarowych i komunikacyjnych może byc w sumie klika. Niestety to zmienna ilość, zależy od funkcji, ilości grup lamp itd.

. a różnica w synchronizacji powinna być pomijalna...Każda różnica nie jest pomijalna, a praktycznie dyskwalifikująca takie pomysły.

Czy ty sprawdzałeś to co piszesz? Jesli tak - masz blisko, przyjdź i mi to pokaż.

TOP67
29-04-2010, 18:06
Ale po co tak kombinować, skoro SB-900 ma wbudowaną fotocelę (SU-4).
Wszystko wyzwalamy lampą aparatu ustawioną na M/128.

Bonzo
30-04-2010, 17:04
sprawdziłem na szybko i chyba nie ma problemu z Powerluxem i CLS :) wieczorem wstawie przykładowa fotke czy to gra czy nie :)

Bonzo
30-04-2010, 23:44
no więc żebym nie zakręcił za mocno w tłumaczeniu :D jak ustawimy sterowanie lampą wbudowaną w (wbudowana -- , grupa A na TTL) to Powerlux wyzwala się za wcześnie, tak samo jest na AA, a jak ustawimy na M wtedy śmiga bez problemu i wyzwala się Powerlux i SB600 :)

Sancez
02-05-2010, 23:12
Może są emitowane jakieś przedbłyski, dlatego błyska za wcześnie.

killer_one
06-05-2010, 09:34
Przy TTLu są przedbłyski pomiarowe i sterujące. Polecam tryb manualny.

Kaktusek
13-05-2010, 15:33
tak samo jest na AA, a jak ustawimy na M wtedy śmiga bez problemu i wyzwala się Powerlux i SB600 :)

Czy to znaczy że d90 będzie zdalnie współpracował z SB600?

Sancez
13-05-2010, 15:48
Poprzez CLS, jak dokupisz fotocelę do SB-600 to tak (SB-600 nie ma trybu SU-4), poprzez wyzw. radiowe przez kabel też :)

Jacek_Z
13-05-2010, 16:03
Czy to znaczy że d90 będzie zdalnie współpracował z SB600?Będzie, choc nie mam pojęcia co to ma wspólnego z twoim cytowaniem fotoellite, bo on pisze o zupełnie czym innym.

Kaktusek
13-05-2010, 16:10
Będzie, choc nie mam pojęcia co to ma wspólnego z twoim cytowaniem fotoellite, bo on pisze o zupełnie czym innym.

Spoko... ważne, że działa

Bonzo
13-05-2010, 17:20
wieczorem wstawie filmik i pokaże o co kaman :)

Jacek_Z
13-05-2010, 19:27
Wiem o co chodzi. Chłopaki obok rozgryzają CLSa.

PS
Prawdopodobnie fotocele na drugi błysk tak naprawde nie licza błysków, a wprowadzaja okreslone opóźnienie czasowe. Przypadkiem może się to zgrac z komendą synchronizacji w CLS.
CLS ma zmienną liczbę błysków zależną m.in od ilości grup lamp.
Wnioski: obojętnie jak by działały fotocele (te na drugi, trzeci błysk), to mogą one zadziałac prawidłowo, ale nie ma szans by to uczyniły we wszystkich możliwych przypadkach.

Bonzo
14-05-2010, 23:35
Właśnie się bawie wyzwalaniem Powerluxa i można go wyzwolić samą lampą wbudowaną ustawioną na sterownik błysku tryb M i można błyskać z czasami nawet 1/8000 więc do trybu FP jak się okazuje nie jest potrzebna lampa systemowa np SB600 ;)

Jacek_Z
17-05-2010, 00:30
1. jakie body?
2. lampa wbudowana w tym body obsługuje tryb FP ?

Bonzo
17-05-2010, 00:36
1. D300s i D700 :)

2. ona działa jako sterownik błysku który odpowiednio wyzwala lampe studyjną :) poprostu ustaw w menu lampe wbudowaną jakbyś chciał pracować w CLS i dokładnie takie same parametry ustaw czyli wbudowana -- , grupa A na M siła błysku grupy A nie ma znaczenia :) obadam jeszcze jak działa to z Bowensem ;)

Jednak nie działa z fotocelą na 1 błysk a taką ma Bowens :) czyli do lamp studyjnych z fotocelą na 1 błysk trzeba zakładać sabine na body.

nyo
23-05-2010, 01:33
Pomijając całą debatę powyżej to lampa studyjna z fotocelą odpali się przy każdym błysku o ile ten dotrze do fotoceli :) czyli przedbłysk w większości przypadków wystarczy by lampy poszły. Lepiej ustaw wszystko na manualu.