PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zdiagnozować astmę?

Grzybu
21-04-2010, 21:25
Były już różne wątki tutaj, więc pozwolę sobie napisać takiż oto dziwny temat.
Mam nadzieję, że na forum jest kilku lekarzy którzy mają do czynienia z tą chorobą.
Mam pytanie odnośnie diagnozy i monitoringu astmy.
Wiem, że aby zdiagnozować chorobę wystarczy zrobić spirometrię. Spirogram pokaże nam co i jak, a co z samym współczynnikiem FEV1? Jest on wystarczający do diagnozy??
Czy może użycie pikflometru jest wystarczające?? Czy PEF jest wystarczającym współczynnikiem??
Jak to się też ma do monitorowania tej choroby?? Jak często trzeba robić spirometrię a jak często wyznaczać PEF?
Czy spirometrię można robić samemu w domu?? (wiem że wyznaczenie PEF się da)
Jakie są najnowsze technologie w diagnostyce astmy?? Słyszał ktoś o wymuszonej spirometrii (FOT)??
Na czym ona polega??
Albo o pomiarze NO w wydychanym powietrzu??

Wiem że pytania trochę dziwne, może ktoś kto aktualnie monitoruje tą chorobę mi coś pomoże?

Z góry dzięki ;)

j_szczygiel
21-04-2010, 22:05
Jestes pewien, ze masz astme? Mnie dopadlo cos dziwnego w maju zeszlego roku i od tej pory mam notoryczny kaszel (i nie tylko). Przez 1.5 miesiaca pani doktor pulmonolog, po zrobieniu spirometrii i innych badan (rowniez pod katem alergii), kazala mi wciagac inhalator na astme. Kaszlalem jak wczesniej, a jedyny wniosek byl taki, ze to nie astma - do tej pory nie wiadomo co mi dolega, a kolekcja lekow wszelakiej masci w studenckiej apteczce zdecydowanie przekroczyla dopuszczalna ilosc ;)

Grzybu
21-04-2010, 22:17
Jestes pewien, ze masz astme? Mnie dopadlo cos dziwnego w maju zeszlego roku i od tej pory mam notoryczny kaszel (i nie tylko). Przez 1.5 miesiaca pani doktor pulmonolog, po zrobieniu spirometrii i innych badan (rowniez pod katem alergii), kazala mi wciagac inhalator na astme. Kaszlalem jak wczesniej, a jedyny wniosek byl taki, ze to nie astma - do tej pory nie wiadomo co mi dolega, a kolekcja lekow wszelakiej masci w studenckiej apteczce zdecydowanie przekroczyla dopuszczalna ilosc ;)

Do tej pory byłem pewien, że jej nie mam, ale czytając więcej o tej chorobie to już taki pewny nie jestem hehehe
A tak poważnie, to ta wiedza jest mi potrzebna do monitorowania tejże choroby (na szczęście nie mojej). Wyznaczanie możliwych ataków itp.

pil74
22-04-2010, 09:30
Jak zdiagnozować astmę?
To proste. Udać się do specjalisty.

Do tej pory byłem pewien, że jej nie mam, ale czytając więcej o tej chorobie to już taki pewny nie jestem hehehe

To lepiej nie czytaj domowych poradników medycyny albo coś w tym rodzaju. Dojdziesz do wniosku, że masz objawy 90% chorób tam opisanych. :)

david
22-04-2010, 09:48
Jestem alergikiem i po okresie pylenia przez jakiś miesiąc męczył mnie suchy kaszel, pani alergolog zleciła spirometrię podejrzewając astmę ale okazało się, że wszystko jest ok, a kaszel powodowała wydzielina spływająca z nosa więc jeżeli masz podobne objawy to może podobny przypadek.

Yova
22-04-2010, 10:42
Samą spirometria raczej nie zdiagnozujesz astmy. Sam jestem na nią chory od dziecka a w tej chwili wyniki spirometryczne mam często dużo lepsze niż zdrowi ludzie, ale za to ja w przeciwieństwie do zdrowych ludzi reaguje na pewne substancje, przez które moje płuca się obkurczają. Jedyną metoda na zdiagnozowanie astmy jest wizyta u specjalisty.

akivashi
22-04-2010, 10:43
Idź do lekarza. Astma to cały zespół objawów. Najczęściej występują duszności, uczucie niemożności nabrania pełnego wdechu, chociaż wiesz, że jeszcze dałbyś rade. Dochodzi do tego częstsze chorowanie na przeziębienia, zapalenia oskrzeli.Wszystko się dzieje na tle jakiegoś alergenu. Nie wiem, czy jedynie spirometria jest w stanie dać Ci jednoznaczną odpowiedź. Mam córkę, która ma astmę - jej lekką postać, jest odczulana - a spirometrię ma często bardzo dobrą. Zupełnie na początku leczenia miała brać codziennie w ustalonej dawce inhalator (steryd). W razie duszności - kolejny.

Grzybu
22-04-2010, 18:49
Dzięki za odpowiedzi.
Spokojnie, tak jak mówiłem nic mi nie jest. Astmą mam zajmować się niejako "zawodowo" (oczywiście nie medycznie na szczęście). Na razie jestem na etapie analizy stanu sztuki i dla tego pytam tutaj o takie rzeczy. Interesuje mnie bardziej monitoring niż sama diagnoza. Powiedzmy, że mamy takiego zdiagnozowanego pacjenta, któremu chcemy pomóc. Mierzymy mu cyklicznie np PEF (lub FEV1 /tutaj pojawia się pytanie co lepiej/) Dokonujemy pomiarów zanieczyszczeń itp. I w zasadzie moje pytanie było co i jak mierzyć, żeby mieć pojęcie czy choroba się nasila czy ustępuje. Generalnie temat chyba już nie aktualny, bo okazało się dzisiaj, że prawdopodobnie będziemy mieli kontakt z pulmonologiem. Chociaż jakby ktoś miał coś jeszcze ciekawego do zaproponowania, to chętnie posłucham. :)

ebstein
22-04-2010, 20:53
http://www.mp.pl/artykuly/?aid=45034
Miłej lektury

Abaddon84
23-04-2010, 17:55
j_szczygiel sprawdz swoje zatoki. Ja kaszle od paru lat i mam notoryczny kaszel, praktycznie z kroplami się nie rozstawałem. Byłem leczony na astme, podejrzewano alergie, nawet gruźlice. Pare dni temu byłem u laryngologa i stwierdzono torbiel zatoki. Co jest prawdopodobnie przyczyną mojego kaszlu.Drugi powód dla którego możesz kaszleć to reflux żołądkowy. Otóż mam to szczeście że go również posiadam ;/. To też może być powód kaszlu. Ale tu pomoże ci gastrolog.

Valdek_Tychy
23-04-2010, 18:02
Palisz?
Jeśli tak, to może tu należy szukać przyczyn.
aaaaaa . teraz doczytałem,że nie o Ciebie chodzi ale,pytanie pozostaje aktualne